Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs Temsilcisi Andrula Kaminara’nın yerine başka birisini atayacağı ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Komisyon: Kıbrıs’ta Bayrak Değişimi... Kaminara Gidiyor, AB Temsilciliğine Markopuliotis Geliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde bilgilere göre komisyonun bugün “bayrak değişimine” karar vereceğini savundu.

Kararın, prosedürün tüm aşamalarından hali hazırda geçtiğini ve bugün “resmi onay” için Komiserler Kurulu’na götürülmesinin beklendiğine değinen gazete, kararın değiştirilmesi ya da tartışılmasına yönelik imkanın verilmediğini belirtti.

Kaminara’nın yerine Yorgos Markopuliotis’in geleceğinden bahseden gazete, Markopuliotis’in, 2003 yılının ilk yarısında, Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı’nı yürüttüğü dönem de dahil olmak üzere, bir süre komisyonun Atina’daki temsilciliğini yaptığını belirtti.

Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesinden üç ay önce komisyonun Kıbrıs’taki temsilciliği mevkisine getirilmesinin çok olumlu bir gelişme olarak kabul edildiğini aktaran gazete, güvenilir kaynakların söylediği üzere, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığını üstlendiği sırada, sıkı ve kesintisiz bir koordinasyonun olması yönünde gerek Brüksel, gerekse Lefkoşa Rum kesiminin, Markopuliotis’in deneyimlerinden yararlanmasının beklendiğini yazdı.

Gazete bilgilere göre Komiser Maria Damanaki’nin ofisinin eski müdürü Markopuliotis’in Kıbrıs’taki yeni görevini 16 Mart tarihinde üstlenmesinin beklendiğini kaydetti.

Habere göre Kaminara’nın, AB’nin Kıbrıs Temsilciliği Başkan olarak 4 yıllık görevinin ardından Brüksel’e dönmesi ve iletişim genel müdürlüğüne özel temsilci olarak yerleştirilmesi bekleniyor.