Yapılan araştırmalar; kahvenin içinde bulunan kafeinin, cilt kanserine yakalanma riskini yüzde 13-18 oranında azalttığını gösteriyor. Kahve prostat kanserine de engel oluyor

Amerikan Kanser Araştırma Derneği'nin dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonucuna göre; kafeinli içecekler, cilt kanseri çeşitlerinden biri olan bazal hücreli karsinom riskini, yüzde 13-18 oranında azaltıyor. Bazal hücreli karsinom ve cilt kanseri, en sık Amerika'da görülüyor. Yavaş ilerlese de; hastalığın görülme sıklığındaki artış, bilim adamlarını farklı araştırmalar yapmaya sevk ediyor. Amerikan Kanser Araştırma Derneği'nin çalışmasını yürüten Prof. Dr. Jiali Han ve ekibi; düzenli olarak tüketilen kafeinli kahvenin, kanserin dışında birçok hastalığa da iyi geldiğini savunuyor. 

10 YIL DAHA ARAŞTIRMA YAPILMALI 
Prof. Dr. Jiali Han, kahvenin faydalarıyla ilgili şunları söylüyor: "Yalnızca tez verilerine dayanarak kahve alımının artırılmasını tavsiye etmiyorum ancak bizim sonuçlarımıza göre kafeinli kahve; cilt kanseri, parkinson ve diyabet hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçülerde azaltıyor." 20 yıldır devam eden ve 112 bin 897 kişinin katıldığı bu araştırma çerçevesinde; kahve tüketen ve tüketmeyen iki grup inceleme altına alınıyor. Kanser vakalarına kafeinli kahve almayanlarda çok daha fazla rastlanıyor. Ancak tam net verilere ulaşılabilmesi için bu araştırmanın 10 yıl daha süreceğini söylüyorlar. 


DAMARLARA İYİ GELİR KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Kahve içmek; kalp ve damar hastalıklarında da yarar sağlıyor, hatta bu hastalıklara bağlı ölüm riskini azaltıyor. 41 bin kişi üzerinde yapılan, 15 yıllık bir çalışmada; günde 1-3 bardak kahve tüketenlerin, ölüm riskinin yüzde 24 azaldığı görülüyor. Ayrıca kahve gelişmiş inflamasyon, kötü kolestrol ve koroner kalsifikasyonu da azaltıyor. 

ERKEKLER GÜNDE 6 FİNCAN KAHVE İÇSİN
Prostat kanseri günümüzde en fazla yayılan kanser türleri arasındadır. Hatta Amerikalı erkekler arasında prostat kanseri, kanser ölümlerinde, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl Haziran'da Journal of the National Cancer Institude'da yayınlanan bir araştırma; kahve içenlerde prostat kanseri riskinin düştüğünü ortaya koyuyor. Günde altı bardak kahve içen erkeklerde, bu kanser türüne yakalanma riski yüzde 18 oranında azalıyor.

DEPRESYONA YÜZDE 20 DAHA AZ RASTLANIYOR

 Kafeinli veya kafeinsiz kahve; kadınlarda böbrek taşı oluşumunu ve safra kesesi hastalıklarını önlüyor. 
 Bilim adamları düzenli kahve tüketiminin; vücutta yağ metabolizmasını dengelemede etkili olduğunu, uzun vadede kilo kaybına neden olduğunu söylüyor. 
 Sporcularda kafein; kas ağrılarını azaltıyor ve enerji veriyor. 
 Yapılan bir çalışmada; egzersiz öncesi alınan kafeinin, egzersize bağlı astımı önlediği görülüyor. 
 Günde dört fincan kahve içenlerde, depresyona yüzde 20 daha az rastlanıyor. 
 Kahvede bulunan antibakteriyel maddeler, plak oluşumunu engelliyor ve diş çürümelerini önlüyor. 
 Kahve kabızlığa engel oluyor, vücudun sıvı ihtiyacına katkıda bulunuyor. 
 Kafein, baş ağrılarına karşı alınan ağrı kesicilerin etkinliğini yüzde 40 oranında artırıyor. Ayrıca baş ağrısı ilaçlarının emilimini de hızlandırıyor.