Avrupa Konseyi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üye 47 ülkeye yönelik yaptığı çağrıda, kadına karşı şiddetin önlenmesini talep etti. Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Avrupa’da her 4 kadından 1’inin ‘şiddete uğradığını’ belirterek, ‘Kadınlar dövülüyor, tehdit ediliyor, aile içi şiddete uğruyor, istismar ediliyor” dedi. 

Mağdur destek hizmetleri
Kadına şiddetin durması için ‘eylem planı’na ihtiyaç olduğunu kaydeden Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, mücadele için öncelikle ‘Farkındalık yaratma faaliyetleri’, ‘Mağdur destek hizmetleri’, ‘İyi eğitilmiş kolluk kuvvetleri’, ‘Sivil toplum ile işbirliği’nin önemine değindi. Nisan 2011 yılında kabul edilen ve İstanbul’da hayata geçirilen “Kadına Şiddetle Mücadele Avrupa Sözleşmesi’ni bugüne kadar sadece Türkiye’nin imzaladığını belirten Komiser üye ülkelere bu sözleşmeyi bir an evvel imzalama çağrısında bulundu.

AB’de 3500 bizde 1500
Konseyin açıklamasına göre Avrupa’da 10 kadından 1’i güç kullanımı altında cinsel şiddete uğruyor. Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde her yıl 3 bin 500 kadının şiddete maruz kalarak öldürüldüğü de kaydedildi. Bu oran Türkiye’de yılda 1500 kadın.

Kadınlar eşitlikçi bütçe istiyor
Haklı Kadın Platformu tarafından düzenlenen “Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı”, 12-13 Ekim tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Eşitlikçi bütçe, kamu kaynaklarının kadınların özgül ihtiyaçları gözetilerek dağıtılması anlamına geliyor.