İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüştü.

Haravgi gazetesi “Kıbrıs’a Yatırım Yapmaya Yönelik Türk İlgisi... İzmir Ticaret Odası Başkanı Hristofyas’a Öneriler Getirdi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Demirtaş’ın ekonominin Kıbrıs sorunumun çözümüne nasıl katkı sağlayacağı yönünde Hristofyas’a önerilerde bulunduğunu, “yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta Türkiye’den de ciddi yatırımcıların tüm adaya yatırım yapmayı isteyeceğinden” bahsettiğini aktardı.

Habere göre Hristofyas’la 29 Ocak 2010’da da görüştüğünü anımsatan Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Başkanı olarak 20 yıldır tüm dünyada liderlerle görüştüğünü, ancak çok azının kendisini Hristofyas kadar etkilediğini ifade etti.

Demirtaş, dünkü görüşmelerinin yarım saat sürmesinin planlandığını, ancak yine bir saati aştığını söyledi.

İşadamı olarak öneriler sunduğunu ve Hristofyas’ın fikirlerini aldığını belirten Demirtaş, önceki görüşmeye Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) eski Başkanı Manthos Mavromatis ile gittiğini, şimdi ise yeni Başkan Fidias Pilidis ile gittiğini ve onunla Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs üçgeninde refahın, barış ve ticaretin olması yönünde daha çok görüşmeler yapma yönündeki dileğini belirtti.

Bazı önerilerinden bahsetmeye çağrılan Demirtaş, “bunun doğru olmayacağını, eğer Hristofyas istiyorsa onun bunlardan bahsedebileceğini” ifade etti.

“Türkiye’de Kıbrıs Cumhuriyetiyle işbirliği yapmayı isteyen işadamlarının olup olmadığı ve hangi alanlarda yatırım yapmayı istediği” sorusuna yanıt veren Demirtaş, “Federal yapı altında, birleşmiş bir Kıbrıs’ta özellikle turizm, inşaat ve mali alanlarda çok kişinin yatırım yapmayı isteyeceğini” ifade ederek, “bunun tüm Kıbrıs’la ilgili olduğunu” ekledi.

“Bölünmüş bir Kıbrıs’ın kimseye faydasının olmayacağını” söyleyen Demirtaş, “İkiye ayrılmış bir adada yatırım yapacak birileri olabilir, ancak ciddi yatırımcılar gelmeyecek“ şeklinde konuştu.

“Kıbrıs’taki taşınmaz mal piyasasını bilmediğini” belirten Demirtaş, “yeninden birleşme durumunda piyasanın üçe ya da beşe katlanacağı” değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda böyle bir şeyin olmasını umut edip etmediği sorusuna, “Hristofyas’ın, gitmeden önce bazı adımlar atabileceği” yönündeki dileğiyle yanıt veren Demirtaş, “Onun (Hristofyas’ın), kendisine sorunu çözmek için aday olduğunu söylediğini  ve o zamandan beri bugün olduğu gibi ona güvendiğini” ifade etti.

“Hristofyas’ın görev süresi bitmeden önce bazı adımlar atabileceğini düşündüğüne” değinen Demirtaş, “Kıbrıs’taki siyasi sahneye karışmak istemediğini” belirterek, “Hristofyas’ın çok hoşlandığı liderlerden biri olduğunu” sözlerine ekledi.

Demirtaş, “Türkiye Hükümetinin, iki toplumun birlikte yaşayabileceği, yaşayabilir bir yapıya olumlu baktığını ve bunun için çaba gösterdiğini bildiğini” ifade etti.

“Sorunun aslında siyasi olduğunu, ancak siyasi çözümler arandığında, sürecin uzadığını” söyleyen Demirtaş, “ekonomide adımlar atalım, küçük adımlar. O zaman siyasi çözümler daha çabuk gelecek” dedi.

“20 yıldır Türk-Yunan dostluğu için çalıştığını ve 10 yıldır da Ege’nin üzerinden savaş uçaklarının uçmaması için kampanya düzenlediğini” anlatan Demirtaş, “Kıbrıs sorununun devam ettiğinden, Ege’de bir gelişmenin olmadığından, Trakya’daki azınlıklar ve Heybeli Ruhban okuluyla ilgili (meselelerin) devam ettiğinden” söz ederek, “Ancak, çok büyük bir gelişmenin olduğunu; Türkiye’nin, şu anda, Yunanistan’ın en büyük ikinci ortağı olduğunu” belirtti.

Demirtaş devamında “ bu nedenle, ekonomi sorunlarını çözelim, ekonomideki gelişmeleri kucaklayalım, o zaman siyasi sorunlar daha çabuk çözülecek” dedi.

Simerini gazetesi de Demirtaş’ın ziyaretinin iki gün süreceğini aktardı.

Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:

Simerini: “Ekonomi Kıbrıs Sorununu Çözecek... Türk İşadamlarından Birleşik bir Kıbrıs’a Yatırım Yapma Yönünde İlgi”

Politis: “Hristofyas-Demirtaş... Ekonomi Yoluyla Çözüm”

Fileleftheros: “Bölünmenin Kimseye Faydası Yok”