Yunanistan Devlet Elektrik İşletmeleri’nin yan şirketi olan ve Rum tarafında faaliyet gösteren DEİ Quantum Energy Şirketinin, “İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ı; Avrupa elektrik ağıyla bağlayacak olan bir deniz altı elektrik kablosu projesini hayata geçirmeyi” duyurmasının ardından gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Fileleftheros “İsrail’den Deniz Altı Kablosu... AİK ile IEC Arasında Anlaşma Yapılıyor” başlıklı haberinde, İsrail Altyapı ve Enerji Bakanı Uzi Landau’nun, İsrail Elektrik Şirketi IEC’e; DEİ Quantum Energy şirketinin geçtiğimiz hafta açıkladığı plan üzerinde teknik ve hukuki çalışmalar yapması direktifi verdiğini duyurdu.

İsrail Elektrik Şirketi IEC’in, yüzde 98 oranında devlet şirketi olduğunu yazan gazete, İsrail Enerji Bakanı Landau’nun, Rum Elektrik Dairesi AİK ile IEC şirketi arasında bir işbirliği memorandumu imzalanması için; bir öneri hazırlanmasını istediğini de belirtti.

Gazete, işbirliği memorandumuyla ilgili imzaların; 2012 yılı içerisinde atılmasının beklendiğini ekledi.

Gazeteye göre, “QENERGY” başkanı ve “Katar Vakfı Araştırma Komitesi” fahri üyesi Dr. Theodoros Theodoropulos ise açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın hedefinin; bir doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulması ve ihracatların şimdiden güvenceye alınmasının planlanması olması gerektiğini söyledi.

Theodoropulos’un, Ticaret Bakanlığı, Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) ve başka unsurlarla temaslarda bulunmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu haber veren gazete, Theodoropulos’un, Afrodit parselindeki doğal gaz yatağının kalitesi ve bu yatağın ticari anlamda istifade edilebilirliği tespit edilir edilmez; uzun vadeli sözleşmeler yapılması olanağının araştırılması gerektiğini ifade ettiğini belirtti.

Gazeteye göre Theodoropulos, bunun büyük bir ilgi oluşmasına aynı zamanda Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali kurulmasının finanse edilmesine neden olacağını söyledi.

Uluslararası alandaki teknokratlarla bir petrol şirketi kurulmasının, acil bir mesele olduğunu düşündüğünü de dile getiren Theodoropulos, Katar’ın QENERGY şirketinin Rum tarafında gerçekleştirdiği temaslarda, Rum tarafına bir LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) terminaliyle ilgili danışmanlık hizmeti vermeyi teklif ettiğini ifade etti.

Gazete, QENERGY şirketinin, doğal gaz yatağının (Afrodit) imkânları tespit edilir edilmez yapılabilecek satış sözleşmeleriyle ilgilendiğini de ekledi.