SURİYE'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ CAFERİ: ''SURİYE, GERÇEKLERİN ÇARPITILDIĞI SİSTEMATİK BİR KAMPANYANIN KURBANI''

İngiltere ve Fransa, Suriye'deki krizin çözülmesinde Arap Birliği'nin çabalarını destekleyen, Fas tarafından hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilmesini istedi.

İngiltere'nin Dışişleri Bakanı William Hague BMGK'nın Suriye konulu toplantısında yaptığı konuşmada, Arap Birliği'nin Suriye'ye ilişkin barış planının ''güvenilir ve yaşatılabilir'' olduğunu belirterek ''Şimdi Arap dünyası BMGK'dan bu planı desteklemesini, yetkisini ve ağırlığını koymasını istiyor. Bu Batı'nın Suriye'ye dediği bir şey değil, ya da BMGK'nın daimi üyeleri kendi görüşünü Suriye'ye empoze etmeye çalışmıyor, burada Arap Birliği bizden Suriye'deki krizi sona erdirmek için yardım istiyor'' dedi.

Karar tasarısının askeri müdahale ya da rejim değişikliği çağrısında bulunmadığını ve karar tasarısının BM Şartı'nın (güç kullanımına izin veren) 7. Bölümü altında olmadığının altını çizen Hague, Konsey'in artık harekete geçmesi gerektiğini, daha fazla beklenilmesinin BM'nin güvenilirliğini zedeleyeceğini söyledi. Hague, ''Harekete geçmek için daha kaç çocuğun ölmesi ya da işkence görmesi gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin daha fazla sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Arap ülkelerinin BMGK'ya başvurduğunu, Suriye'deki akan kanın durması gerektiğini söyledi.

SURİYE BÜYÜKELÇİSİ CAFERİ

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi ise konuşmasında Esad rejimine yönelik tüm suçlamaları reddederek, ''Suriye'nin, gerçeklerin çarpıtıldığı sistematik bir kampanyanın kurbanı olduğunu'' iddia etti.

Arap Birliği'nin Suriye'nin içişlerine karıştığını savunan Caferi, ''Suriye'de yabancıların değil Suriye halkının iradesinin geçerli olduğunu'' söyledi.

Caferi, Arap Birliği'nin gözlemci heyetinin raporunu sunarken de Suriye aleyhine davrandığını öne sürerek, Suriye ordusunun ''silahlı unsurların saldırılarına karşı güç kullandığının'' raporda da yer aldığını savundu.

Ülkesinde gelecek ay yeni bir anayasa için referandum, daha sonra parlamento seçimlerinin de yapılacağını belirten Caferi, şunları söyledi:

''Burada Arap Birliği'nin bazı ülkelerinin BMGK'dan Suriye karşıtı bir tutum almasını istediğini görmek tuhaf. Çünkü BMGK çoğu zaman Arap ülkelerinin istekleri karşısında İsrail'i destekleyen kararlar alır. Biz BMGK'nın Suriye'de şiddeti kışkırtacak bir platform olması yerine uzlaşmacı bir platform olmasını isterdik. Bu kapsamda Rusya'nın, son diyalog girişiminden memnuniyet duyuyoruz.''