Çağımızın metropol insanı olarak içine düştüğümüz yanılsamalardan biri de maalesef kendimizi sevdiğimizi, kendimize saygı duyduğumuzu sanmakta oluşumuzdur. Kendini sevmek, insanın yaşamında karşılaştığı birçok sorunun çözümü ve çektiği acıların ilacı demektir. Kendini sevmek, bir insanın kendine verebileceği en yüksek değer ve en güzel hediyedir.


İster özel yaşamınızda olsun, ister iş hayatınızda olsun, yaşadığımız birçok ilişkide sorunlarla karşılaşmaktasınız ve tüm bunların sorumluluğunun da karşınızdakilerde olduğunu düşünmektesiniz. Bense, size belki de şu ana kadar hiç aklınıza getirmediğiniz bir şeyi söylemeye çalışacağım. Yaşadığınız ilişkilerin çoğunda, suç ta, sorumluluk ta çoğu zaman sizdedir ve tüm bu sorunların görünmeyen yüzünde de “kendinizi yeterince sevmemek” yatmaktadır. Oysa siz kendinizi sevdiğinizi sanıyordunuz değil mi?


İkili ilişkilerinizde birtakım sorunlar yaşıyorsunuz, örneğin karşınızdaki insanın size değer vermediğini düşünüyorsunuz; daha önceki bir yazımızda demiştik ki diğer insanlar bizim için birer aynadır. Gerçekte siz kendinize ne kadar değer veriyorsanız sizin dışınızdaki insanlar da size aynalık yaparak sizin kendinize verdiğiniz değeri yansıtmak için, size aynı derecede değer verecektir.

Siz kendinize yeterli değeri vermediğinizde, diğer insanlardan sizin kendinize veremediğiniz bir şeyi size vermelerini nasıl bekleyebilirsiniz? Tüm ikili ilişkilerde ortaya çıkan sorunlar gerçekte direk olarak sizin kendiniz hakkındaki inançlarınız, tutumlarınız ile ilgilidir. Karşınızdaki insan size istediğiniz değeri vermiyor çünkü siz kendinize yeterli değeri vermiyorsunuz.


Kendine değer vermek, kendini sevmek ile alakalı bir duygudur. Kendini sevmek ilk başta kendini her halin ile kabul edip, kendine yetebilmek demektir.

İlişkilerinin birçoğunda karşılıklı beklentiler vardır. Birçok ilişkide yaşanan en büyük sorunları da işte bu beklentiler yaratır. Siz karşınızdaki insandan bir şeyler beklemektesiniz. Bu yüzden de ortaya hayal kırıklıkları, sorunlar ve çatışmalar çıkmaktadır. Karşınızdaki insandan manevi beklentiler içine girdiğiniz zaman hayal kırıklığına uğrama olasılığınız da artmaya başlar.


Hayal kırıklığı ve sorunların ortaya çıkması, gerçekte sizi iyileştirmek ve kendi bütünlüğünüzde neyin eksik olduğunun işaretlerini vermek için Evren tarafından size sunulan birtakım sinyallerdir. Hayal kırıklıkları ve sorunların ortaya çıkması çok normaldir çünkü siz başkalarından beklenti içine girerek kendi bütünlüğünüzü parçalamaktasınız. Başka insanlardan beklentileriniz, gerçekte sizin kendiniz ile alakalı içsel eksikliklerinizin bir göstergesidir. Kendini sevmek, kendi değerini bilmek ve kendini ruhsal olarak kimseden bir şey beklemeden tatmin edebilmek demektir. O zaman siz sorunları aşarsınız çünkü ruhsal olarak kendinize yetmekte olduğunuz bir platforma yükselmişsinizdir.

Kendini sevmek, beklentileri aşan bir duygu, gerçek bir aşk hikâyesidir. Siz kendinizi sevdiğinizde karşınızdakinin size yeterli değeri verip vermemesi sizi ilgilendirmez bile. Çünkü o değeri siz zaten kendinize vermektesiniz, o değerin ruhsal tatminini zaten kendi bütünlüğünüzde yaşamaktasınız.


Gerçekte birçok sorunlu ilişkinin, birçok üzüntü ve acının altında “kendini sevmemek” yatar. İlişkilerin birçoğunda yaşanan sorunlar, temelde kendinizi ne derece sevdiğinizin göstergesinden başka bir şey değildir. Kıskançlık bile, kendinizde olan özgüven eksikliğinin dışa vurumundan başka bir şey değildir. Kendinizi sevdiğinizde eskiden sizi üzen ve acı veren birçok olay, üzerinizdeki eski etkisini kaybetmeye başlar. Çünkü, dış koşulların sizi etkilemesine izin vermeyecek kadar kendinizi sevmekte ve kendinizi üzmeyecek kadar kendinize değer vermektesiniz. İçsel huzurunuz gerçekte başkaları tarafından size verilen ya da sizden alınan bir duygu değil, sizin kendinizi sevme boyutunuzla alakalı bir duygudur.



Kendini sevmek, dışarıdan gelen birçok acı ve üzüntünün sizi etkilemesine izin vermemek demektir. Çünkü siz kendiniz için en önemlisiniz ve kendinizin koruyucu meleğisiniz. Başkalarını sevmek, ancak kendini sevmekle başlayacak bir süreçtir. Kendinizi sevmeden hiç kimseyi sevemezsiniz.

Kendinizi ne kadar sevmektesiniz?