Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, “Hiçbir ülke aleyhinde Kıbrıs-İsrail-Yunanistan ekseni yaratılmadığını” söyledi.

Politis gazetesine demeç veren İliadis, eksendeki işbirliğinin uluslararası hukuk temelindeki, bölge için koruma, güvenlik, barış ve kalkınma amaçlı bir işbirliği olduğunu savunurken; bu eksendeki işbirliğine, uluslararası hukuk ilkelerine göre uyum sağlaması durumunda Türkiye de dahil, bölgedeki tüm ülkelerin kabul edileceğini ileri sürdü.

İliadis, İsrail ile Güney Kıbrıs arasında iki işbirliği anlaşması imzalandığını ve bu anlaşmalardan birinin, bilgi alışverişi ve korunması alanındaki işbirliği olduğunu, diğerinin de savunma işbirliği olduğunu ifade etti.

Basında çıkan, anlaşmaların imzalanmasının ardından İsrail’in “Kıbrıs’ın hava sahasını” kullanma hakkına sahip olacağı ile ilgili haberlere ilişkin olarak ise İliadis, ne kendisinin Tel Aviv ziyaretinde, ne de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarette böyle bir konunun gündeme getirilmediğini söyledi.

İliadis, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde meydana gelen yeni verilerin de, bölge için birçok perspektif yaratacağını ifade etti.

İliadis, demecinde Güney Kıbrıs’ın Temmuz ayı itibarıyla devralacağı AB Dönem Başkanlığı görevine de değinerek, bu çerçevede ortaklarıyla iyi niyet çerçevesinde işbirliği yapma arzusu içerisinde olduklarını kaydetti ve Türkiye’ye de Güney Kıbrıs ile işbirliği yapması çağrısında bulundu.