Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Rum Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’ne bir mektup göndererek, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin hazırladığı sözleşmeyi imzalamasını istediği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Hristofyas’ın mektubunda ayrıca Genetik Enstitüsü’ne, “kayıp kemiklerinin belirlenmesi sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olması” telkininde de bulunduğunu yazdı.

Haberi “DNA İhracatı İçin İmza Talep Ediyor- Hristofyas’tan, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi İle Sözleşme İmzalamasını Empoze Etmek İçin Genetik Enstitüsüne Yönelik Baskı-Mektubu” başlığıyla veren gazete, Hristofyas tarafından mektup içerisinde “sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte, kayıp yakınlarının Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’ne ve BM’ye verdikleri örneklerinin tüm kopyaların verilmesinin” talep edildiğini ayrıca bu hareketin amacının “örneklerin yurt dışına ve özellikle Bosna’ya gönderilmesi” olduğunu da yazdı.

Gazete aldığı bilgilere dayanarak Genetik Enstitüsü’nün, Kuzey’deki toplu mezarlarda bulunan kemiklerin kimliklerinin DNA yöntemiyle belirlenmesine yönelik bilimsel araştırmalar için kayıp yakınlarının verdiği kan örneklerinin verilmesine karşı olduğunu belirtti.

Gazete ayrıca Genetik Enstitüsü’nün, kayıp kemiklerinin kimlik tespitlerine ilişkin ortaya çıkan tüm konuyu görüşmeye de hazır göründüğünü yazdı.

Genetik Enstitüsü’nün, konuya ilişkin diyalog konusundaki olumlu yaklaşımına karşın Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki BM temsilcisi Christophe Girod’un olumsuz olduğunu ve “take it or leave it” mantığında ısrarlı olduğunu yazan gazete bunun da; sözleşmenin ya kabul edilmesi ya da ret edilmesi anlamını taşıdığını belirtti.

Habere göre Genetik Enstitüsü, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından konu gündeme getirildiği zaman bilimsel olgular ışığında gecikmenin Enstitü’den değil BM gözetimi altında bulunan Antropoloji Atölyesi’nden kaynaklandığını dile getirmiş ancak bu görüşler Girod tarafından ret edilmişti.

KONU MECLİS’TE

Gazete, konunun; Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin önünde olduğunu ve dün görüşülmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre Komite Başkanı Skevi Kukuma, toplantıya çağrılanların bazılarının Ulusal Konsey toplantısına katılması nedeniyle konunun görüşülmesinin ertelendiğini ifade etti.

Gazete EDEK ve DİSİ’nin ayrıca kayıp kemiklerinin kimlik tespitine ilişkin konunun Göçmenler Komitesi’nde ele alınmasına imza koyduklarını yazdı.

KAYIP ŞAHIS YAKINLARI KOMİTESİ ENDİŞELİ

Rum Kayıp Şahıs Yakınları Komitesi, kayıp kemiklerinin teşhis edilmesi konusunda olanlara yönelik endişesini dile getirdi.

Habere göre Kayıp Yakınları Komitesi herkese ve öncelikle Hükümet’e çağrıda bulunarak konunun çözümlenmesi talep etti.

Komite ayrıca, etkilenen aileler ve konu aleyhine öngörülmeyen sonuçlarla, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin araştırma mekanizmasının, yeni bir çıkmaza sürüklenmesi tehlikesinin de aşikar olduğunu belirtti.