Güney Kıbrıs’ta fahiş elektrik faturalarını ödemekte zorlanan tüketiciler toplu protesto eylemine hazırlanırken, siyasi partiler Hristofyas hükümetine faturalardaki KDV’yi azaltma çağrısı yaptı.

Fileleftheros, “KDV İçin Toplu Baskı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, AB Enerji Komiseri Oettinger’in Meclisi Ticaret Komitesi Başkanı Lefteris Hristoforu’nun mektubuna “enerjide KDV indirimine gidilebileceği” yanıtını vermesi üzerine muhalefet partilerinin, fahiş elektrik faturaları nedeniyle köşeye sıkışmış hane halkına en azından KDV indirimine giderek yardımcı olma çağrısı yaptığını yazdı.

Sözcü Stefanos Stefanu ise, KDV indirimine gidilebileceğini ima etti ancak Avrupa Komisyonu’nun izin verdiği gibi yüzde 5 indirimin büyük miktarda gelir kaybına neden olacağını söyledi.

Gazeteye göre Stefanu, elektrik enerjisindeki fiyat artışının büyük oranda uluslararası piyasada akaryakıt fiyatlarının artmasından kaynaklandığını, Euro’nun Dolar karşısındaki paritesinin sürekli azalmasının da akaryakıt maliyetlerini artırdığını söyledi.

Elektrik üretimi için doğalgaz ithali konusunda 2000 yılında doğru siyasi karar alınmış olsaydı bugün durumun daha farklı olacağını belirten Stefanu, elektrikte KDV oranının yüzde 5 indirilmesi yönündeki çağrıları da değerlendirdi.

Stefanu, bu yöndeki önerinin ilk olmadığını, Maliye Bakanlığı tarafından daha önce yapılan hesaplamada böyle bir tedbir alınması halinde 65 milyon Euro olarak hesaplanan KDV gelirinin 60 milyon Euro’sunun kaybedileceğini söyledi.

Gazete, halen yüzde 15 olan KDV’nin 1 Mart itibarıyla yüzde 17’ye çıkarılacağını hatırlatarak, fahiş olan elektrik faturalarının bundan olumsuz etkileneceğine işaret ederken; Tüketiciler Birliği ve internet üzerinden örgütlenen tüketicilerin 29 Şubat’ta Güney Kıbrıs genelindeki AİK merkezleri önünde protesto eylemlerine hazırlandıklarını yineledi.

Gazeteye göre Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEVE) araştırmasından, Rum tarafındaki elektrik maliyetinin AB üyesi bütün ülkelerdekinden daha yüksek olduğu sonucu çıktı. KEVE, özellikle işletmeler açısından elektrik maliyetlerinin rekabet gücünü zayıflattığına; ihracatı, turizmi ve genel olarak ekonomiyi zayıflattığına işaret etti.

Alithia da, “Hükümet KDV İndirimini Reddediyor... Halkın Elektrik Öfkesi” başlığını attığı manşet haberinde, AİK’in tüketicilere taahhütlü mektup göndererek termosifonlarını (su ısıtıcısı) sökme tehdidinde bulunduğunu yazdı ve bunu “şantaj” olarak niteledi.

Habere göre EDEK, gerek elektrik fiyatlarının fırlamasından, gerek AİK tekelinden dolayı halkın sabrının sınıra dayandığını belirterek, Hristofyas hükümetinin pasif izleyicilikten vazgeçmemesi halinde halkın tepkisinin öngörülemeyeceği uyarısında bulundu.

Habere göre AİK tüketicilere yazılı ihbar göndererek, daire tarafından dağıtılan termosifon sistemlerinin kullanılmasını istedi; bunların kullanılmaması halinde bu teçhizatlarını evlerden söküleceği uyarısında bulundu.