BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE ADI GEÇENLERİN ORTAK NOKTASI EKONOMİ

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın AKEL’e, Güney Kıbrıs’ta gelecek yıl yapılacak olan Başkanlık seçimlerinde aday olabilecek 4 isim sunduğu bildirildi.
Adaylık için adı geçenlerin hepsi de ekonomi kökenli.

Fileleftheros gazetesi “Hristofyas’ın 4 Gözdesi” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Hristofyas’ın AKEL’e sunduğu isimler arasında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Rum Maliye Eski Bakanı Kikis Kazamias ve Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis’in bulunduğunu yazdı.

Habere göre Hristofyas, ilk tercihinin, bir sol partinin lideri olan ve diğer partilerle ittifak kurmayı başarabileceğini düşündüğü Andros Kiprianu; ikinci tercihinin AKEL’in geleceğe yatırım yapacağı mesajını verebilecek ve partisel düzeydeki talepleri karşılayıp, yüksek oy oranı elde edebilecek olduğunu düşündüğü Stefanos Stefanu; üçüncü tercihinin güvenilir bir kişilik addettiği ve AKEL dışındaki diğer partilerden de oy alabileceğini düşündüğü Kikis Kazamias; dördüncü tercihinin de yine diğer partilerle ittifak oluşturabileceğini düşündüğü Dimitris İliadis olduğunu söyledi.

Gazete, başkanlık seçimleri için ortak aday belirleyecek olan merkez partiler DİKO, KS EDEK ve EURO. KO’nun, taahhüt ettikleri takvim çerçevesinde, belirlemiş oldukları adayı ilan edebilmek için yoğun çabalarına devam ettiklerini yazdı.

Haberde, başkanlık seçimlerine adaylık koyacak isimlerle ilgili olara dikkatlerin, Rum Maliye Eski Bakanı Makis Keravnos ile yine Rum Maliye Eski Bakanı Hristos Mavrelis üzerinde yoğunlaştığı ifade edildi.

Öte yandan Kathimerini gazetesi ise, Başkanlık seçimlerinde aday olması söz konusu olan isimler arasında Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum Dışişleri Eski Bakanı Yorgos Lillikas ve Rum Maliye Eski Bakanı Hristos Mavrelis’in bulunduğunu yazdı.

Gazete, DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın, Omiru ve Lillikas’ın adını bile duymak istemediği ve Mavrelis’in adaylığının ileriye götürülmesi için elinden geleni yaptığını kaydetti.

Alithia gazetesi de, Başkanlık seçimleri adayları arasında Karoyan tarafından önerilen Hristos Mavrelis’in, EURO. KO tarafından önerilen Rum Merkez Bankası Eski Müdürü Hristos Hristodulu’nun ve Rum Sayıştay Hristalla Yorgacis’in adının geçtiğini yazdı.

ANDROS KİPRİANU: “ÖYLE YA DA BÖYLE İKTİDAR OLACAĞIZ”

Bu arada, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kathimerini gazetesine demeç vererek, AKEL’in başkanlık seçimlerinde “öyle ya da böyle iktidar” olacağını söyledi.

Habere göre Kiprianu, AKEL’in iktidarda kalmasının “Kıbrıs halkının” menfaatine olacağını ve başkaları gibi, iktidara gelince değişmeyeceğini kaydetti.

Kiprianu, AKEL’in de bazı kırmızı çizgileri bulunduğunu ve bu çizgilere saygı gösterilmesini istediğini ifade etti.

Hristofyas’ın yeniden adaylık koymamasının, AKEL’in verdiği taahhütlerden cayması veya rahatlaması anlamına gelmeyeceğini belirten Kiprianu, aksine, Hristofyas’ın adaylık koymamasının kendilerini zorlayacağını söyledi.