HRİSTOFYAS’TAN SİYASİ PARTİLERE: “KENDİLERİNİ TEKRAR ETTİLER... HALKIN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM”

VASİLİU DA HRİSTOFYAS’A YANIT VERDİ

AKEL dışındaki tüm siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın önceki gün iç konularla ilgili düzenlemiş olduğu basın toplantısına tepki gösterdikleri ve Hristofyas’ın açıklamaları nedeniyle endişe duyduklarını dile getirdikleri, bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin “Hristofyas’a Pür Ateş... DİSİ: Memleket, Geçmekte Olduğu Kritik Safhada Hükümetsiz Kaldı” başlıklarıyla aktardığı haberine göre, ilk tepki ana muhalefet partisi DİSİ’den geldi. Partinin Basın Sözcüsü Haris Georgiadis, “memleketin geçmekte olduğu kritik zamanlarda hükümetsiz kaldığı” değerlendirmesinde bulundu.

Habere göre Georgiadis, AKEL ve Rum Hükümetinin, dogmalar ve ideolojilerin arkasına sığındığını, hiçbir tedbir almak istemediklerini ve iktidarlarının sona ereceği günü beklediklerini söyledi.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu ise, Hristofyas’ın basın toplantısında ikna edici cevaplar vermediğini ve kendini tekrar ettiğini belirtti. Fotiu Hristofyas’ın, Hükümetin ekonomiyle ilgili yükümlülüklerini kabul etmediğini ve anlayış eksikliği yüzünden de, AB Destek Mekanizması’na üyelik beklentisi içerisinde olduklarını ifade etti.

KS EDEK Başkan Yardımcısı Yorgos Varnavas da, Hristofyas’ın ekonomiyle ilgili kendisi dışındaki herkese sorumluluk yüklediğini ve ekonomik çöküşün gerçek boyutunu idrak edemediğini belirtti.

EURO. KO ile Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, Hristofyas’ın ekonomi konusunda sorumluluk kabul etmemesinin rahatsız edici olduğunun altını çizerken, Hristofyas’ın ekonominin mücadele etmekte olduğu tehlikelerin farkında olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

AKEL ELEŞTİRİLERİ REDDETTİ

Gazete devamla, AKEL’in partilerin Hristofyas aleyhindeki bu eleştirilerini reddettiğini yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Hristofyas’ın kısa ama mesajlarla dolu bir konuşmayla, bugüne kadar yapmış olduğu icraatları anlattığını ve aleyhindeki saldırıları cevapladığını söyledi.

Lukaidis ayrıca, DİSİ’ye de ağır eleştirilerde bulunarak, Rum ekonomisindeki kriz konusunda yalnızca Hükümetin değil, küresel ekonomik krizin de payının bulunduğunu ifade etti.

HRİSTOFYAS ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Gazete, Hristofyas’ın kendisi aleyhindeki bu eleştirilere, dün yaptığı bir açıklamayla yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas, bu tepkileri halihazırda beklemekte olduğunu kaydederken, partilerin bu eleştirileri yaparak kendilerini tekrar ettiğini ve onları halkın takdirine havale ettiğini söyledi.

Hristofyas, partilerin bu tepkilerinin artık geleneksel bir vaziyet aldığını belirtti.

VASİLİU’DAN HRİSTOFYAS’A YANIT: “DİMİTRİS NE DÜŞÜNÜYOR BİLEMEM”

Bu arada, Politis gazetesi de manşetten “Yorgos Vasiliu Başkan’ı Yanıtlıyor... ‘Dimitris’in Ne Düşündüğünü Bilemem’ ” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Vasiliu’nun Hristofyas’ın basın toplantısında kendisi aleyhinde yapmış olduğu açıklamalarla ilgili üzgün olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Vasiliu, gazeteye verdiği demecinde “Umarım Hristofyas halkın iyiliği için tarafsız olur. Ben, Kıbrıs ekonomisinin yaşadığı bu kritik zamanlarda kendisiyle çatışma içerisine girmek istemiyorum. Şahsen tüm görüşleri dinliyor ve saygı gösteriyorum. Benim ifade ettiğim görüşler, Komisyon’un tedbirleri ve Hristofyas’ın Brüksel’de verdiği taahhütlerle örtüşmektedir” dedi.

Vasiliu, ekonomideki esas problemin, ekonominin güvenirliğini kaybetmesi olduğunu da ifade ederken, kendisin bazı argümanlarla, olumlu bir hava yaratmaya çalıştığını ifade etti.

Kendisi bir ekonomist olmasına ve Rum Hükümetiyle iyi ilişkiler içerisinde olmasına rağmen, kimsenin hiçbir zaman kendisini arayarak bu konularla ilgili görüş almadığını belirten Vasiliu, Hristofyas’ın da kendisiyle bu konuda hiçbir istişarede bulunmadığını söyledi.

Hristofyas, önceki günkü basın toplantısında, Vasiliu’nun son günlerde, basın-yayın organlarına ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalarla halkı paniğe soktuğunu söylemiş ve Vasiliu için “ekonomi dahisi” diyerek ironi yapmıştı.