GÖREV SÜRESİ DOLAN BİR BAŞKAN İLK KEZ YENİDEN ADAY OLMUYOR

“GERÇEK NEDEN DİĞER PARTİLERİN DESTEK VERMEMESİ VE ANKETLERDE POPÜLARİTESİNİN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE OLMASI”

AKEL, DİKO VE EDEK’LE İTTİFAK ARAYIŞINA GİDİYOR... KİPRİANU-KAROYAN GÖRÜŞMESİ YARIN

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Şubat 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını dün düzenlediği basın toplantısında resmen açıklaması ve açıklama sonrası gelişmeler bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer buldu.

Fileleftheros, “AKEL’in Ellerini Çözdü... Hristofyas’ın Başkanlık Seçimlerine Girmemesi Yeni Olgular Şekillendiriyor” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden talip olması konusundaki senaryolara son vermesiyle, müttefik stratejisi geliştirme ve merkez sağ ile sol partilerle yönelik açılımlarda bulunma konusunda “elleri bağlı olan” AKEL’in rahatladığı yorumunu yaptı.

Rum Yönetimi Başkanı’nın seçimlerle ilgili kararını kabinesine geçen hafta bildirdiğini, dün de AKEL Merkez Komitesi’ne ilettiğini belirten gazete, AKEL liderliğinden çok duygusal bir atmosferde “hükümetin icraatlarının başkanlık seçimlerinde de savunulmasını” isteyen Hristofyas’ın, dün öğleden sonra düzenlediği basın toplantısıyla kararını Rum halkına da açıkladığını kaydetti.

Hristofyas’ın basın toplantısının bir anlamda, hükümetinin Kıbrıs sorunuyla ilgili hesaplaşması da olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözülmemiş olmasına işaret ederek, “bir dönemlik başkanım” şeklindeki seçim vaadini göndermede bulunduğuna dikkat çeken gazete, Hristofyas’ın özeleştiri konusunda çok tutumlu davranıp iç konular ve ekonomi meseleleriyle yetindiğini yazdı.

KIBRIS SORUNUNDA HESAP VERDİ, MARİ’DEN HİÇ SÖZ ETMEDİ

Gazete “Senaryolara Son Verdi... Kıbrıs Sorununda Hesap Verdi, Mari’den Söz Etmedi” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde, özetle şunları yazdı:

“Başkan Hristofyas görev süresinin dolmasına 9 ay kala başkanlığa yeniden talip olmayacağını doğrulayarak siyasi geleceği konusunu kapattı. Beklenen bir şey olmasına karşın bu açıklama 2013 seçimleri öncesinde siyasi sahnede yeni olgular yarattı. Başkanlık seçimlerini, işbirlikleri açısından yönetebilme konusunda AKEL’e başka olanaklar ve çıkış noktaları sağladı.

Başkan kararı konusunda önce Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdi, dün sabah AKEL Merkez Komitesi’ne ve öğleden sonra da halka bilgi verdi. Başkan’ın aday olmama kararıyla ilgili ortaya koyduğu başlıca argüman Kıbrıs sorunu ve çözüm perspektifi olmamasıydı. Elbette, prosedürün başından, daha doğrusu Talat’ın yerini Eroğlu’nun aldığı 2010’dan beridir bu sahne az-çok aynıydı.  Buna rağmen başkanlığa talip olma ihtimali yakın zamana kadar varlığını korudu.

Başkan acı, hayal kırıklığı ve yorgunluğunu belirgin bir şekilde halkın önüne çıkarak kararını açıkladı. Açıklama sırasında özellikle yoğun ve heyecanlıydı.

Açıklama Kıbrıs sorununda hesap verme niteliğindeydi. İcraatlarını savundu ve hükümetini önemli uluslararası sonuçlar almış gösterdi. Seçilmesiyle ‘ortamın değiştiğini’ birden fazla kez dile getirdi.

Ekonomi ve iç yönetim konularına özetle değinmiş olmasına karşın bu konularda icraatlarını savunmayı daha sonraki bir zamana bıraktı. Açıklamasında, özeleştiri ifadelerine yer vermedi. Onuruyla ve elini vicdanına koyarak olması gerekenlerin tamamen kusursuz, tamamen ihmalsiz ve yanlışsız olduğunu düşünmediğini söyledi. Bu açıklaması, yanlış ve ihmalleri itiraf konusunda dikkat çekicidir. Hemen ardından ‘genel hesaplaşmanın, içinde bulunduğumuz çok zor şartlarda çok olumlu olduğu kanaatindeyiz’ dedi. Hükümetini lekelemesine ve Kıbrıs’ı sarsmış olmasına karşın Mari’deki (Tatlısu) ölümcül patlamaya değinmekten kaçındı.

Zafiyetleri üçüncü unsurlara yükleme çabası belirgindi. Durumu izah etmek için Kavaf’a atıfta bulundu: İthaki’mize giden yol Lestrigon ve Kiklop doluydu (zor ve çetrefilliydi). 1974’ten sonra gerek Kıbrıs sorununda, gerek ekonomide önünde tamamen dış unsurlara bağlı bu kadar zor olgu bulan başka bir hükümet daha yoktur. Türkiye’nin tavrı, uluslararası güçler, benzeri görülmemiş küresel ekonomi kriz’...

Hristofyas’ın, görev süresinin dolmasıyla koltuğa yeniden talip olmayan ilk başkan olduğuna işaret ediliyor.”

Gazete haberinin “Başkan: Sıfırlayıcı ve Yok Edici Saldırı ve Anlayışsızlık... ‘Bizi Tarih Değerlendirecek’” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise, seçim öncesinde verdiği “tek dönemlik başkan” vaadini hatırlatan Hristofyas’ın “Kıbrıs sorununa, Rum lideri ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nın mevcudiyetini dikte edecek bir çözüm mümkün olabilirdi veya iki taraf olarak çözüme çok  yakın olabilirdik ve elbette bu çabayı terk etmemiz mümkün değildi” dediğini yazdı, şöyle devam etti:

“Talat’la yapılan egemenlik anlaşmasına da atıfta bulunan Hristofyas bütün görüş birliklerinin Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkelerine dayandığını söyledi. ‘Siyasi ve tarihi boşlukta müzakere ettiğimizi pek çok kez söyledim. Kıbrıs sorununun tarihini, önceki müzakereleri ve bugünkü uluslararası durumu dikkate almalıyız. İçte cephe varsa, gerekli birlik ve hedefe bağlılıkla durum daha iyi olabilirdi.

Bugün müzakerelerdeki durum maalesef cesaret verici değildir. Müzakerelerin nasıl devem edeceğine, prosedürün devam edip etmeyeceğine, birlikte karar vermeyi bekliyoruz ancak Türkiye ve Eroğlu B planı yapıyor, uzlaşmazlıklarını ve meydan okumalarını tırmandırıyor.

Benzeri görülmemiş anlayışsızlık, sıfırlayan ve imha eden saldırılar nedeniyle son dört yıl içerisinde pek çok kez tattığım acı ve hayal kırıklığına karşın birlikte verdiğimiz bütün mücadeleler nedeniyle Kıbrıs halkına minnettarlık duygularımı sunarım. Bizi tarih yargılayacak.’”

İLK KEZ GÖREV SÜRESİ DOLAN BİR BAŞKAN YENİDEN ADAY OLMUYOR...

Simerini manşet haberini “İlk Kez Bir Başkan Yeniden Aday Olmayacak... Dimitris Hristofyas Aday Olmuyor... Kikloplara Atıyor” başlığıyla aktardı.

İlk kez bir Rum Yönetimi Başkanı’nın görev süresi dolduktan sonra koltuğa yeniden aday olmayacağına vurgu yapan gazete, bu kararını önce AKEL Merkez Komitesi’nde açıkladığını ancak AKEL içerisinde kimsenin kendisini caydırma girişiminde bulunmadığını belirtti.

Gazete, Hristofyas’ın bu kararını, seçilmesinden önce verdiği “Kıbrıs sorununda çözüme yakın olunması haricinde tek dönemlik başkan olacağı” vaadine dayandırsa da gerçeğin farklı olduğuna işaret etti, şunları yazdı:

“Gerçek tamamen farklıdır. Hristofyas tam bir yalnızlık içerisindedir ve geriye kalan siyasi liderler, muhtemel kendisini desteklemeyi reddediyor. Öte yandan, basına yansıyan-yansımayan bütün anketler yeniden seçilmesi ihtimalini tamamen dışarıda bıraktı.

Başkan Hristofyas’ın diğer partilerle, başka bir başkan ile kendisini iktidarda kalmasına veya hükümet ortaklığı yapmasına izin verecek işbirliği yapma konusunda AKEL’in işini kolaylaştırmaya çalıştığı da aşikârdır.

Hristofyas dünkü açıklamasında Kıbrıs sorunundaki çıkmaza, Ankara’nın ve Kıbrıslı Türk liderin uzlaşmazlığına işaret etti, Kıbrıs’ın önemli ülkelerin desteğine mazhar olduğunu öne sürdü ve hükümetine genel olarak olumlu damga vurdu.”

GERÇEK NEDEN DİĞER PARTİLERİN DESTEK VERMEMESİ VE ANKETLERDE POPÜLARİTESİNİN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE OLMASI

Alithia manşet haberine “Su Bardağı Acı Sayın Başkan... D. Hristofyas Neden Yeniden Aday Olmayacağını Açıkladı... Bütün Perde Gerisi... Merkez Komite’de Ne Öneri Yaptı... DİKO AKEL’in Hedef Tahtasında” başlık ve spotlarını attı.

Gazete Hristofyas’ın 9 ay erken veda ettiğine işaret ederek, yeniden aday olmayacağını bu kadar erken ve AKEL’in DİKO’yla muhtemel işbirliği çalışmalarının ortasında açıklamayı tercih ettiğine işaret ederek, son zamanlarda yapılan anketlerin  popülaritesinin sürekli düşüşte olduğunu gösterdiğine vurgu yaptı.

Habere göre AKEL başkan adayı arayışlarını bir süre önce Hristofyas’sız, Hristofyas’ın ayrılacağı senaryosunu daha muhtemel görerek başlatmıştı. Bu nedenle isimlerin görüşülmesine başlanmadan önce kısa anlaşma çerçevesini de bu nedenle önerdi. Muhtemel başkan adayı olarak Hristofyas’ı hiç düşünmeyen siyasi partilerle görüşüyordu. AKEL’in işbirliği yapmak istediği diğer partiler için tek engel de Hristofyas’ın varlığı idi.

Hristofyas’ın kararına AKEL’in ilk tepkisi, geçen başkanlık seçimlerinde terk ettiği, başkanlık seçimlerine yönelik işbirliği politikasına geri dönüş çabası oldu. Ancak AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu tarafından okunan açıklamada, “AKEL şubat ayındaki başkanlık seçimleri konusunda öncelikle Kıbrıs sorunu ve ekonomi tezleri çürütülmeden, ülkenin perspektifini güvence altına alacak ilkeler temelinde diğer partilerle işbirliği arayışına girecek” denildi. Kiprianu Hristofyas’ın yeniden aday olama kararının, sürecin ve hükümetinin işinin burada bittiği anlamına gelmediğini, görev süresinin hitamına kadar daha gidecek çok yolu bulunduğunu söyledi. Kiprianu AKEL’in, hükümetin yanında olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Gazete şimdi DİKO için büyük bir ittifak oluşturmasına olanak tanıyacak olguların yaratıldığını belirterek, parti tarafından yapılan açıklamada “çöküş ve çözülme politikalarının önüne geçebilecek büyük ve muteber bir ittifak ancak geniş toplumsal ve siyasi bütünleşmeyle mümkün olabilir” denildiğini yazdı.

Habere göre EDEK Hristofyas’ın kararını yorumlarken “merkez sağ ve sol partilerinin aralarındaki prosedürleri acilen tamamlamaları ve ortak bir adayda karar kılmaları daha da zaruridir” görüşünü ortaya koydu.

AKEL DİKO VE EDEK’LE İTTİFAK ARAYIŞINA GİDİYOR... KİPRİANU-KAROYAN GÖRÜŞMESİ YARIN

Öte yandan Politis, “AKEL Serbest Şekilde DİKO ve EDEK’le İttifak Arayışına Gidiyor... Kritik Randevu Yarın Hristofyas’sız... Kiprianu-Karoyan Görüşmesinde İsimler De Masaya Konuluyor” başlıklı manşet haberinde, Hristofyas’ın dünkü açıklamasının tamamen serbest bıraktığı AKEL’in ittifak arayışlarına artık daha kararlı şekilde gireceğini yazdı.

Gazeteye göre AKEL’in ilk hedefi DİKO. Andros Kiprianu ve Marios Karoyan ilk özlü görüşmelerini yarın saat 10.00’da AKEL merkez binasında gerçekleştiriyor ve bu görüşmede masaya, aday isimleri de konulacak. Kiprianu bir sonraki hafta da EDEK Başkanı Yannakis Omiru ile görüşecek.

Gazete ittifaklar oluşturma arzusunda olan AKEL’in artık, parti adayı ileri götürmeyi şart koşmadığını, çünkü böyle bir şeyin bu şartlar altında zor kabul edileceğini anladığına; DİKO’da ise AKEL’den gelen bir adayı desteklemeyi tartışma konusu bile yapılmadığına işaret ederek özetle şunları yazdı:

“Ancak Marios Karoyan AKEL’le işbirliğine açıktır ki bu DİKO’nun ‘ya merkez sağ-soldan gelecek bir adayı veya siyaset dışından bir kişinin desteklenmesinden söz ettiği dünkü açıklamasında da anlaşılıyor.

Hristofyas’ın yeniden aday olmayacağı açıklaması, AKEL’le işbirliği imkanları açılması nedeniyle  DİKO’da neredeyse bayram sevinci yarattı. DİKO, Kıbrıs sorununa ilişkin mücadelelerin yetkilisi olan merkez sağ ve sol güçlere Hristofays’ın kararının yarattığı yeni olgular altında sorumluluklarını üstlenip ‘Kıbrıs sorunuyla ilgili geniş bir milli oluşum ve ulusal uzlaşıyı bugüne kadar engelleyen talihsizliklerin ve partisel sistemin içerisinde bulunduğu krizin aşılması için genel strateji  gereken inisiyatifleri almaları’ mesajını gönderdi.

Gazete “Hristofyas’ın Kararı Başarısızlığın İtirafı... Değişiklik Talep Eden DİSİ’nin Eleştiri Okları Artık AKEL Üzerinde Yoğunlaşıyor” başlıklı haberinde ise, DİSİ’nin Hristofyas’ın yeniden aday olmama kararını “başarısızlığının itirafı” olarak nitelediğini yazdı.

Habere göre DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Hristofyas’ın yeniden aday olmama kararının AKEL’in başarısızlığının teyidi olduğu görüşünü ortaya koyarak, Hristofyas’ın inançla uyguladığı politikanın ülkeyi benzeri görülmemiş ekonomik ve siyasi çıkmazlara sürüklediğini, Hristofyas’ın marjinalleşmesinin AKEL’in iktidarda kalma çabaları çerçevesinde olduğunu da söyledi.

Haravgi, Hristofyas’ın dünkü açıklamasını geniş şekilde yansıttığı haberini manşetten “Siperlerde... Başkan Hristofyas Seçim Öncesi Vaadini Yerine Getiriyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı’na Yeniden Aday Olmayacak... Kıbrıs Sorununda İlerleme Olmayışı, Kararını Almasında Belirleyici Oldu” başlık ve spotlarıyla aktardı.