RUMLARIN YÜZDE 73’Ü HRİSTOFYAS’IN GÖREVİNİ YERİNE GETİRME ŞEKLİNİ ONAYLAMIYOR

YÜZDE 92’Sİ ÜLKENİN GİDİŞATINDAN MEMNUN DEĞİL, YÜZDE 88’İ EKONOMİNİN ÖNÜMÜZDEKİ 12 AY İÇİNDE İYİLEŞECEĞİNDEN İYİMSER DEĞİL, YÜZDE 35’İ İŞİ KONUSUNDA ENDİŞELİ, YÜZDE 57’Sİ BANKALARA BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

EDEK LİLLİKAS, AKEL MALAS KARARINI NETLEŞTİRİRSE, DİKO DİSİ İLE İŞBİRLİĞİNE GİDECEK

Rum tarafında 2013 Şubatı’nda yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik kamuoyu yoklamaları devam ediyor. “Symmetron Market Research tarafından 29 Haziran-5 Temmuz döneminde 18 yaş ve üzeri toplam 800 kişi arasında, Kathimerini hesabına yapılan bir ankette başkan adaylarından DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis birinciliği kimseye kaptırmazken Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile ilgili ilgi çekici sonuçlar çıktı.

Kathimerini kamuoyu yoklaması sonuçlarını “Kamuoyu Dimitris Hristofyas İçin Şamar” başlığı altında şu şekilde yansıttı:

“Vatandaşların yüzde 92’si ülkenin gidişatından memnun değil, yüzde 88’i ekonominin önümüzdeki 12 ay içerisinde düzeleceğinden iyimser değil. Kıbrıslıların yüzde 35’i işi için endişe duyuyor, yüzde 9’unun endişeleri geçen yıla göre artmış durumda.

Vatandaşların yüzde 57’sinin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getiremiyor olmaları hane halkının içerisinde bulunduğu durumun ne kadar kötü olduğunun göstergesi.

Başkan Hristofyas’ın görevini yerine getirme şeklini onaylamayanların oranı seçmenlerin 4’te 3’üne (yüzde 73) dayanmış durumda. AKEL seçmenleri arasında bile yüzde 41 gibi bir oran, Hristofyas’ın başkanlığı aleyhine görüş belirtiyor, sadece yüzde 50’si onaylıyor. Hristofyas’ın başkanlığa yeniden aday olmama kararının doğru olduğuna inanların oranı yüzde 89. AKEL’li seçmenlerin yüzde 82’si de bu görüşte.

Görüşüne başvurulanların yüzde 85’i hükümetin ekonomik krize yönelik bugüne kadarki icraatlarından hiç memnun olmadığını söylüyor. Sadece yüzde 15’i; Kıbrıs ekonomisinin içinde bulunduğu durumun bankaların Yunan tahvilleri nedeniyle yaşadığı mağduriyetten kaynaklandığı argümanını benimsiyor. AKEL’lilerin yüzde 34’ü ve DİKO’luların yüzde 11’i bu görüşü savunurken, krizden sadece kamu maliyesinin yönetimini sorumlu tutanlar toplamda yüzde 24. bunlar arasında DİSİ (yüzde 32), EDEK (yüzde 37) ve DİKO (yüzde 24) de var. Yüzde 56 gibi büyük bir çoğunluk ekonomik krizden hem bankaları hem de kamu maliyesini sorumlu tutuyor.

Kıbrıs’ın kredi için nereye başvurması gerektiği sorusuna katılımcıların yüzde 37’si destek mekanizması, yüzde 32’si devletlerarası kredi (Rusya, Çin, v.b.) cevabını verirken yüzde 16’sı hem Avrupa hem başka ülkeler dedi, yüzde 15’i cevap vermek istemedi.

Alınması gereken önlemler sorulduğunda katılımcıların yüzde 51’i öncelikle vergi kaçaklarının önüne geçilmesi, yüzde 38’i devlet maaşlarının kısıtlanması ve yüzde 34’ü devlet mekanizmasının yeniden yapılandırılması veya küçültülmesi yanıtını verdi. Yüzde 30 büyük taşınmaz malların vergilendirilmesini isterken yüzde 18 bankaların da vergiye bağlanmasını istedi, şirketler vergisinin artırılmasına sadece yüzde 6 katılımcı sıcak baktı.

Katılımcılardan, Şubat 2013’te yapılacak başkanlık seçimleri hakkında iki senaryo hakkındaki görüşleri istendi. Adaylığını açıklayan namzetlerle ilgili birinci senaryoda, öncelik yüzde 36 ile DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’te. Onu yüzde 18 ile Yorgos Lillikas ve yüzde 17 ile Stavros Malas izliyor.

İkinci senaryoda adaylar arasına DİKO’dan Makis Keravnos ve EDEK’ten Yannakis Omiru’yu da ekledik. Bu iki kişinin aday olması durumunda Nikos Anastasiadis ve Stavros Malas birinci senaryodaki oy oranlarını koruyor, Lillikas EDEK ve DİKO’dan aldığı oyları kaybederek üç puan geriliyor. Bu senaryoda Omiru yüzde 7, Keravnos ise yüzde 6 destek alıyor. Bir sonraki başkanın Nikos Anastasiadis olacağına inananların oranı yüzde 58 görünüyor.

DİKO’lularla ilgili sonuç da ilgi çekici. DİKO’luların yüzde 30’u partinin seçimlerde kendi adayı ile yarışması gerektiğine, yüzde 21’i Anastasiadis’in, yüzde 10’u Lillikas’ın, yüzde 9’u da Malas’ın desteklenmesi gerektiği görüşünde. DİKO’luların tercihleri, partilerinden bir aday olması durumunda ise şu şekilde değişiyor: yüzde 34’ü DİKO adayının, yüzde 24 Lillikas’ın, yüzde 19 da Anastasiadis’in desteklenmesinden yana. Bu durumda Malas DİKO’dan yalnız yüzde 3 destek buluyor.

EDEK LİLLİKAS, AKEL MALAS KARARINI NETLEŞTİRİRSE DİKO DİSİ İLE İŞBİRLİĞİNE GİDECEK

Politis “DİKO: DİSİ’yle İşbirliği İkinci En İyi Çözüm” başlıklı haberinde DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın; ilk turdan DİSİ’yle işbirliği için ok yaydan çıktı şeklindeki röportajların ardından suskunluğa geçtiğini, bunu, hem parti tabanının eğilimini tartmak hem de zaman kazanmak için yaptığını yazdı.

Gazeteye göre DİKO liderliği, 21 Temmuz’da EDEK Siyasi Bürosu’nun ve AKEL’in Stavros Malas’ın adaylığı konusundaki nihai kararını vermesini bekliyor. Bu iki parti nihai kararını verdikten sonra, sürpriz yaşanmazsa yani her iki partinin de Lillikas ve Malas kararlarını kesinleştirmesi halinde DİKO, DİSİ’ye yönelik son hareketlerine hazırlanacak ve DİSİ ile ortak program hazırlama maksadıyla geçen Nisan ayında iki görüşmeyle başlattığı temaslarına geri dönecek.

Öte yandan Kathimerini RMMO’nun Tatlısu’daki deniz üssünde 11 Temmuz 2011’de meydana gelen patlama sonrasında Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa eden ve aleyhindeki yargı süreci devam eden Markos Kiprianu ile yaptığı söyleşiyi “Markos Kiprianu Kathimerini’ye Konuştu... Ya Özerk Katılım Veya Anastasiadis’e Destek” başlığıyla yayınladı.

Gazeteye göre bugünkü durumu nedeniyle Şubat 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerine adaylık şansını yitiren Kiprianu, DİKO tabanı üzerinde yaptığı araştırma sonucunda vardığı saptamayı anlattı. Kiprianu’ya göre DİKO tabanı ya seçimlere kendi adayı ile özerk katılacak veya DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis önerisini destekleyecek.

DİKO’nun AKEL ile ancak kendi (DİKO’lu) adayı olursa işbirliği yapabileceğine inandığını söyleyen Kiprianu, Malas’ın adaylığı ile AKEL’in DİKO’lu seçmeni cezp edemeyeceğini, Anastasiadis’in özellikle ekonomik konulardaki önerisinin DİKO’ya, AKEL’le yapacağı işbirliğinden çok daha yakın olduğu görüşünü de belirtti.