MUHATABI TÜRKİYE VE KIBRISLI TÜRKLER, AB VE İÇ CEPHE”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas “Afrodit”te yapılan sondaj çalışmalarının sonucunu, Noble Energy ile neredeyse eşzamanlı açıkladığı dünkü basın toplantısında Rum iç cephesine, dışa ve özellikle Türkiye’ye ve Kıbrıslı Türklere mesajlar gönderdi. Türkiye’ye “Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda işbirliği yapması” çağrısında bulunan Hristofyas, AB’deki ortaklarına seslenerek, Güney Kıbrıs’ın oynayabileceği jeostratejik ve enerji rolüne işaret etti. Hristofyas Rum iç cephesine ise gerek doğalgaz gerek 2012 içerisinde ortaya çıkacak sorunların göğüslenmesi konularında birlik ve bütünlük çağrısı yaptı.

Fileleftheros “Başkan Hristofyas’tan Herkese Mesaj... Doğrudan Türkiye’ye, Kıbrıslı Türklere, Avrupa Birliği’ne ve Siyasi Partilere Hitap Etti” başlıklı haberinde Hristofyas’ın, doğalgaz sondaj sonuçlarını açıkladığı dünü “tarihi gün” olarak nitelediği açıklamasını şöyle özetledi: “Kıbrıs Sorunu: Hidrokarbon yataklarından yararlanma, Kıbrıs sorununa, yasadışı işgale ve kolonizasyona son verecek, ülkemizi ve halkımızı yeniden birleştirecek ve halkımızın; Kıbrıslı Türklerin ve Rumların insan haklarını ve temel özgürlüklerini tesis edecek bir çözüm bulunması teşvik olabilir. Konfederal ve bölücü taleplerle barışa ve işbirliğine ulaşılamaz. Bunlara ülkenin yeniden birleşmesiyle ulaşılabilir. Bu, Kıbrıslı Türklere, Tanrı’nın bahşettiği zenginlikten faydalanma olanağı verecek bir olgudur. Türkiye: Barış ve uzlaşı ruhu göstersin.

Müzakerelerde sorun, Doğu Akdeniz bölgesinde gerilim yaratan gelişigüzel faaliyet ve tahriklerden kaçınsın. BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına saygı göstersin ve çözüm yönünde aktif çalışsın. Avrupa Birliği: Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğine katkı yapma perspektifiyle Avrupa’nın enerji haritasına giriyor. Geniş Bölgeye: Jeostratejik ev siyasi alanda perspektifler açılıyor. Doğalgaz bulunması, bölgede barış ve işbirliğinin ileri götürülmesine araç olsun.”

Gazete Hristofyas’ın dün, Rum iç cephesine de mesaj verdiğini. Mesajlarını hem doğalgaz sonuçlarını açıkladığı dünkü basın toplantısında hem de birkaç saat öncesinde gerçekleştirilen Başkanlık Muhafız Birliğinin Noel kutlamasında verdiğini yazdı, şunları ekledi: “Başkan Hristofyas Başkanlık Köşkü personeli, bakanlar ve gazeteciler önünde, bundan sonra izleyeceği yolla ilgili mesajlar verdi. Birkaç saat sonra yapacağı açıklamanın olumlu olacağının işaretini vererek ‘hidrokarbon yatakları bulunmuş görünüyor’ diyen Hristofyas ‘bu hoş bir haber, dün de (önceki gün) söylediğim gibi, bir hediye’ ifadesini kullandı.

Vatandaşlara ve siyasi liderliğe seslenirken; enerji konusunda olumlu haberler geliyor olmasına karşın 2012’nin belki 2011’den de zor bir yıl olabileceğine dikkat çeken Hristofyas sorunların göğüslenebilmesi için birlik ve işbirliğinin zaruri olduğuna işaret etti. Hristofyas sondaj sonuçlarını açıkladığı sırada ise “doğalgaz bulunmasının Kıbrıs ve halkı için büyük perspektifler yarattığını bu perspektifleri ciddiyet, tutarlılık ve birlik içerisinde değerlendireceklerini” kaydetti.

Hristofyas içe ve dışa verdiği mesajların ötesinde hükümetinin, enerji meselesinin yönetilmesi konusundaki icraatlarını savundu. Bu konuda zaman zaman yapılan eleştirilere yanıt olarak; ciddiyet, sorumluluk, gereksiz patırtıdan uzak ve şeffaf prosedürlerle sıkı çalıştıklarını söyleyen Hristofyas, ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtımını işaret ederek, bundan sonra da bu şekilde çalışacaklarını kaydetti.

Politis haberi “Hristofyas: ‘Doğalgaz Barış ve İşbirliğinin Aracı’... Kalkınma Perspektifleri... Başkan Doğalgaz Bulunduğunu İlan Ederek İyimser Mesajlar Verdi... Perspektiflerin Değerlendirilmesi İçin Ciddiyet, Tutarlılık ve Birliğin Şart Olduğunu Vurguladı” başlık ve spotlarıyla verdi. Haravgi “Kıbrıs İçin Tarihi Gün... Başkan Hristofyas 7 Trilyon Ayak Küplük Yatak Bulunduğunu Açıkladı... Çözüm Bulunması İçin Teşvik”, Alithia “Kıbrıs İçin Yeni Dönem, Ülkeye Yeni Olgular” başlığını kullandı.