RMMO’nun Tatlısu (Mari)’deki deniz üssünde 11 Temmuz’da meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 13 kişiden 3’ünün avukatlarının, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dokunulmazlığının kaldırılması için yasal sürecin başlamasına izin verilip verilmemesi konusundaki görüşlerini, bugün Rum Yüksek Mahkemesi genel kurulu huzurunda yazılı olacak sunacakları ifade edildi.

Haberi veren Fileleftheros, patlamada hayatını kaybedenlerin avukatlığını yapan Hristos Triandafillidis, Dimitris Arauzos, Anastasios Andoniu ve Lukis Lukaidis’in, patlamayla ilgili olarak Hristofyas aleyhinde adam öldürme ve/veya ihmal sonucu ölüme sebebiyet verme konusunda kovuşturma yapılması için, Hristofyas’ın dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla yasal işlem başlatılmasına izin verilmesi için Yüksek Mahkemeye başvurduklarını yazdı.

Alithia ise konuyla ilgili haberinde, Rum Yüksek Mahkemesi’nin “Kıbrıs adaletinin” tarihinde ilk kez, başkanın dokunulmazlığının kaldırılması konusunda yasal görüşleri dinlemeye ve savunmalar almaya davet edildiğini yazdı.

Rum Yüksek Mahkemesi’nin 13 yargıcının, Tatlısu’daki patlamayla ilgili olarak, gerek Rum Başsavcısı Petros Kliridis, gerek hayatını kaybedenlerin avukatlarının görüşlerini dinleyeceğini yazan gazete, Yüksek Mahkeme yargıçlarının, bunun akabindeyse, Hristofyas’ın dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili başvurunun incelenip incelenmeyeceğine karar vereceklerini belirtti.

Bu arada gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, patlamada hayatını kaybedenlerden birinin avukatı olan Lukis Lukaidis’in hazırladığı taslakta, Avrupa mahkemesinin “Bir çöp toplama merkezinde meydana gelen patlamanın akabinde, ihmalden dolayı ölüme sebebiyet verme konusunda” Türkiye aleyhinde vermiş olduğu bir kararın yer aldığını da belirtti.

Bu olayın insanların ölümüne neden olduğu belirtilen haberde, Lukaidis’in, Türkiye hükümetinin ve sorumlunun mahkûm edilmesinin; bunun için talep edildiğine dikkati çektiği ifade edildi.