Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, “Kıbrıs’ın başkasına değil Kıbrıslılara; Kıbrıslı Türklere, Rumlara, Ermenilere, Maronitlere ve Latinlere ait olduğunu” söyledi.

“Şairin de dediği gibi, toprağın (veya ülkenin) alıp gitmek için halkaları bulunmadığını” dile getiren Hristofyas, “Türk tarafının son zamanlarda B planlarına giderek daha çok atıfta bulunmakta olduğunu ve bu planların taksimle sahte devleti pekiştireceğini” ileri sürdü.

Haravgi ve Fileleftheros’un haberine göre Hristofyas, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla AKEL’in kadın örgütü POGO’nun Lefkoşa’nın Güney’inde düzenlediği bir etkinliğe katıldı ve burada TC Avrupa Bakanı Egemen Bağış’ın Kıbrıs’la ilgili yakın zamanlardaki söylemlerine yanıt verdi.

Habere göre Hristofyas “Türk tarafının kabul edilemez tutumunun, KKTC’nin Türkiye’ye entegre edilmesiyle ilgili olarak Bağış tarafından kısa zaman önce yapılan açıklamalarda doruğa ulaştığını” öne sürdü.

Bağış’ın açıklamaları ve tavrının ilk önce Kıbrıslı Türklere hakaret ettiğini savunan Rum lider, Türk tarafının tavrının mutlak bir şekilde sertleştiğini savundu.

“Türkiye’nin gerek ülke içinde, gerek geniş bölgedeki başarılardan kaynaklanan kendini beğenmiş bir tavır” sergilediğini iddia eden Hristofyas, “bunun”, AB’yi de tehdit edecek sınırlara ulaştığını iddia etti.

BM’nin bu tutumu kayıtsızlıkla takip edemeyeceğine inandıklarını dile getiren Hristofyas, Türk tarafının tavrının, BM için de tahrik ve hakaret teşkil etmekte olduğunu ileri sürdü.

Esas amacının, “vatanın ve halkın kurtulması ile yeniden birleşmesi” olduğunu söyleyen Hristofyas, “Türkiye ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, BM Güvenlik Konseyi kararları, Doruk Anlaşmaları ve müzakerelerde varılan görüş birliklerinden gittikçe daha fazla uzaklaşan tavırları” bulunduğunu savundu. Rum Başkan, “bundan ötürü hayal kırıklığı içerisinde olduğunu” belirtti.

Habere göre Hristofyas, “Türkiye ile Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu, sadece Rum kesimi için değil BM ve AB için de sorun teşkil eden tehditlerde bulunduğunu” öne sürerek eleştirdi.

Hristofyas, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı’nı başarıyla yürüteceğini iddia etti.