“TÜRKİYE, KIBRIS CUMHURİYETİ’NE VE AB’YE KARŞI ÜSTLENDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA”

BUGÜN SCHULZ’LA GÖRÜŞÜYOR

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Türkiye’ye mesaj göndererek, Avrupa Konseyi dönem başkanının rolüne saygı duymasını istedi.

Fileleftheros “Dimitris Hristofyas’tan Türkiye’ye Mesaj... İsviçre Federasyon Başkanı Dün Kıbrıs’taydı” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın Güney Kıbrıs’a günübirlik ziyaret gerçekleştiren İsviçre Federasyonu Başkanı Eveline Widmer-Schlumpf’la görüşmesinin ardından Türkiye’ye mesaj gönderdiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas “aday ülke olarak Türkiye, AB’nin ana kurumsal organı olan Avrupa Konseyi başkanlığının rolüne saygı göstermek zorundadır. Ankara, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve AB’ye karşı kendi üstlendiği Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalarımıza etkin katkı koymak da dâhil, yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır” dedi.

Gazete Schlumpf-Hristofyas görüşmesinin ana konusunun Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı olduğuna işaret ederek, Schlumpf’un ilk kez dönem başkanlığı yapacağı için Güney Kıbrıs’ı kutlayarak İsviçre’nin Avrupa politikasını anlattığını belirtti.

Gazeteye göre Hristofyas ve konuğu, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Hristofyas Schlumpf’a “dönem başkanlığının gündemindeki büyük konular” diye nitelediği “ekonomik yönetim,  uzun vadeli maliye çerçevesi müzakerelerinin tamamlanması” gibi konularda Schlumpf’a bilgi verdiğini söyledi.

AB’nin İsviçre’yle diyaloğunun devamı kapsamındaki konuları da ele aldıklarını anlatan Hristofyas, bu konuya büyük ilgi gösterdiklerini anlattı.

Hristofyas, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere de değindi ve “Vizyonumuz, Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, işgale ve kolonizasyona son verecek, insan haklarını ve temel özgürlükleri tesis edecek bir uzlaşı çözümü olmaya devam ediyor. Ancak çabalarımız Türk tarafının uzlaşmazlığına tosluyor” iddiasında bulundu.

Eveline Widmer-Schlumpf  ise, “her şeyin Hristofyas’ın istediği gibi gitmemesine” üzüldüğünü söyledi. “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarını” da kutlayan Schlumpf, bu çabalara destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Schlumpf, Hristofyas’la Euro bölgesindeki krizle ilgili görüş alış verişinde bulunduklarına da işaret ederek,  ülkesinin Dünya Para Fonu (IMF)  üyesi olduğunu hatırlattı ve Euro bölgesine üye ülkelerin uyum programlarına katkı koyacağını söyledi.

SCHULZ BUGÜN HRİSTOFYAS’LA GÖRÜŞÜYOR

Aynı gazete, dün gece geç saatlerde adaya gelmesi beklenen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un bugün Hristofyas’la görüşeceğini de bildirdi.

Gazete görüşmenin Hristofyas’ın Kellaki’deki villasında saat 10.00’da başlayıp iki saat süreceğini ve Hristofyas’ın Avrupa konularından sorumlu müsteşarı Andreas Mavroyannis’in de görüşmede hazır bulunacağını yazdı.

Habere göre Hristofyas ve Schulz daha sonra çalışma yemeğinde bir araya gelecek, yemeğe iki tarafın heyetleri de katılacak. Schulz’un ziyaret sebebinin Hristofyas’la iki tarafı ilgilendiren konularda görüş alış verişinde bulunmak olduğu belirtilen haberde, ele alınacak konular arasında Güney Kıbrıs dönem başkanlığının öncelikleri, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a “tehditleri” ve Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerdeki son gelişmeler sayıldı.