Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, kapalı bölge Maraş’ın Türk yönetimi altında açılması konusundaki haberlerle ilgili açıklamasında, “Türkiye siyasi yönetiminin manipülasyonları ve hileleriyle yüzleşmeye hazırız” dedi ve Rum halkına soğukkanlı ve temkinli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Haravgi gazetesinin “Ankara’nın Manipülasyonlarıyla Karşı Karşıya Gelmeye Hazır” başlıklı haberine göre, Hristofyas, herkesin Milliyet gazetesindeki haberle ilgili yeni bir spekülasyonla uğraştığını savunarak, Türkiye siyasi yönetiminden her şeyin beklenebileceğini ileri sürdü.

Maraş’a geri dönüş şartlarının kendileri için net olduğunu, bu koşulların BM Güvenlik Konseyi tarafından tayin edildiklerini dile getiren Hristofyas, Maraş konusunda 2010 yılında ortaya koymuş olduğu üç eksenli öneriyi anımsattı.

2010 yılında Maraş’ı da ilgilendiren üç eksenli bir öneri sunarak önemli bir hamlede bulunduğunu savunan Hristofyas, önerdikleri şekilde kabul edilmesi halinde, bu üç eksenli önerinin bütün taraflara; bir diğer ifadeyle hem Kıbrıslı Türklere, hem kendilerine, hem de Türkiye’ye hizmet etmekte olan bir öneri olduğunu ifade etti.

Diğer taraftan, bütün diğer her şeyin olası manevralar ve olası senaryolardan ibaret olduğunu dile getiren Hristofyas, ancak Türkiye ile uğraşmakta olduklarından dolayı kimsenin bunları ihtimal dışında bırakamayacağını savundu.

Hristofyas, şu an kendi aralarında farazi senaryolardan konuşmalarının yararsız olduğunu ve doğru olmadığını da dile getirdi.

Halka herhangi bir mesajı olup olmadığının kendisine sorulması üzerine ise, siyasi faktörlerin sürekli bu tarz meseleleri yorumlamalarından dolayı, halkın da doğal olarak ne olup bittiğiyle ilgilenmeye ve endişelenmeye başladığını belirten Hristofyas, bu yüzden herkese soğukkanlı ve temkinli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Halkın siyasi liderliğe olan güveninin, çeşitli şekillerle ve siyasi liderliğin de tavrından dolayı bozulduğunu ve azaldığını söyleyen Hristofyas, insanları siyasi liderliğe güvenmeye çağırdı.

Maraş kökenli Rumlara soğukkanlı ve temkinli olmaları yönündeki tavsiyelerini yineleyen Hristofyas; “Örneğin yarın yapacağımız görüşmede Sayın Eroğlu’nun bize ne söylemek için geleceğini kimse bilmiyor. Bize böyle bir şey mi söyleyecek, yoksa başka bir şey mi söyleyecek? Kendisi bunu şimdiden yalanladığı müddetçe, kimse bunu bilemez” şeklinde konuştu.

Hristofyas, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuyla ilgili haberleri yalanlanmasının “su içtiğini” de ileri sürdü.

DOWNER’İN KONUDAN HABERİ YOK

Brüksel temaslarını tamamlayıp adaya dönen ve dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile bir araya gelen BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ise, Hristofyas’la görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak Kıbrıs Türk tarafından herhangi bir bilgiye sahip olmadığı gibi, Brüksel’de bir araya geldiği Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da kendisine Maraş konusundan hiç bahsetmediğini ifade eden Downer, Davutoğlu ile görüştüğünde bu konuyla ilgili konuşmadıklarını, konunun gündeme gelmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuyla ilgili bazı yorumlarda bulunduğunu dile getiren Downer, ancak kimsenin konuyu kendisiyle konuşmadığını ekledi.

Politis gazetesi ise “Her şeyi Bekliyoruz... Hristofyas Maraşlılara Soğukkanlılık Tavsiyesinde Bulundu” başlıklı haberinde, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre Omiru, AB ve uluslararası toplumu “Türkiye’nin oyunları ve kurnazlıklarını kabul etmemeye” çağırdı.

Hristofyas’ı konuyla ilgili izahatlar ve açıklamalar talep etmeye çağıran EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ise açıklamasında, Hristofyas’a, güvenceler almaması halinde; Türk tarafı Maraş’la ilgili BM kararlarına saygı göstermekte olduğunu açıklığa kavuşturana kadar müzakere masasından ayrılması çağrısında bulundu.

Fileleftheros gazetesi ise “Maraş’la İlgili Sesler Alçalıyor” başlıklı haberinde, Ankara’nın Maraş konusunda alçak bir profil çizmeye çalıştığını aynı zamanda konuyla ilgili olarak basına yansıyan bilgilerle ilgili izlenimleri dağıtmaya çalıştığını yazdı.

Gazeteye göre, “Maraş’ın Yeniden İnşa Edilmesi Komitesi” Başkanı Nikos Mesaritis ise açıklamasında, Maraş’ın yerleşime açılabilmesi için en az bir yıllık bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye’ye, acele etmesi lazım geldiği şeklinde bir yanıt verilmesi gerektiğini dile getiren Mesaritis, şehrin ölmekte olduğunu ve şehrin ölümünden de Türkiye’nin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

38 yıldır kapalı olmasından dolayı şehrin bütün sisteminin tahrip olduğunu dile getiren Mesaritis, şehrin tamamen yeniden inşa edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gazete Maraş’la ilgili başka bir haberinde ise, şehrin sadece temizlenmesinin üç ay zaman alacağını yazdı, öte yandan üç uzmanın şehrin açılması önerisiyle ilgili ortaya koydukları teknik verilere yer verdi.

Simerini gazetesi ise “Türkler (Konuyu) Teyit Etmiyor... Maraş Konusuyla İlgili Tepkiler Dün de Devam Etti” başlıklı haberinde, Türk tarafının Maraş’ın açılması konusundaki haberi dün de resmi olarak doğrulamadığını yazdı.

Alithia ise konuyla ilgili haberinde, Milliyet gazetesinin Maraş’ın açılmasıyla ilgili haberinin ardından Türk tarafında sessizlik hüküm sürmekte olduğunu yazdı.