Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, birinci hedeflerinin Türkiye’yi Kıbrıs’tan uzaklaştırmak olduğunu, daha sonraki aşamada İngiliz üslerinin gündeme geleceğini söyledi.
Kıbrıs’ın, AB Dönem Başkanlığı’nı devralması münasebetiyle düzenlenecek açılış töreni için, Ağrotur’daki İngiliz üs bölgesinin içinde kalan Kurio Antik Tiyatrosu’nu seçen Hristofyas, kendisini eleştirenlere “Kıbrıs’ın, güneyi de, kuzeyi de, üs bölgeleri de hepsi bizimdir” sözleriyle karşılık verdi.
Fileleftheros gazetesine göre “Kurio Antik Tiyatrosu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprağıdır” diyen Rum lideri, bu alanların yabancılara bırakılmayacağını iddia etti. Hristofyas, İngiliz üslerinin geleceğiyle ilgili düşüncelerini açıklarken “önceliğimiz işgal altındaki bölgelerin serbest bırakılması ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tam egemenliğinin iyileştirilmesidir, ama bir sonraki aşamada doğal olarak İngiliz üslerine bakacak ve burada ne çevirdiklerini soracağız” dedi.
Bu konudaki düşüncelerini İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown’a de anlattığını belirten Hristofyas, tören yeri için Kurio Antik Tiyatrosu’nu seçmelerinin sadece kültürel değil, aynı zamanda siyasi mesaj içerdiğini de kaydetti.


Eski bir şehir

Kurio (Kourion) ilk Ortaçağ’dan kalma kalıntıların bulunduğu Kıbrıs’ın eski kentlerinden biridir. Kourion, adanın güney kıyısından Lycus (su an Kouris olarak bilinen) nehrin yakınlarında bulunuyor. Kentin önemiyle ilgili olarak Ptolemy, Bizanslı Stephanos, Hierocles, ve Yaşlı Pliny gibi birçok yazar tarafından makaleler yazıldı. Halen Agrotur İngiliz Egemen Üs Bölges’nin sınırları içinde kalıyor.
Bölgede, Greko-Roman amfi tiyatroları, hamamlar, roman mozaikleri ve ilk Hıristiyan bazilikalarından biri bulunuyor. 
Görkemli kentin, 4. yy’da, 80 yıllık bir sürede 5 şiddetinde meydana gelen bir dizi deprem sonucu yerle bir olduğuna inanılıyor. Bu depremler serisinin kenti yok ettiği biliniyor.












KAYNAK : KIBRIS