ŞİLLURİS: “HRİSTOFYAS SAĞLAM MİDEYE SAHİP OLABİLİR ANCAK HALK BUNA SAHİP DEĞİL… ONUN BAŞARISIZ SİYASETİNE DAYANMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas,  gerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklamalarına, gerekse iç cephede Kıbrıs sorununa ilişkin olarak yapılan açıklamalara dayanmak için sağlam mideye gereksinim olduğunu savundu.

Haravgi gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bu açıklamayı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle POĞO (Rum Kadın Örgütleri Federasyonu) tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığını yazdı.

Habere göre Hristofyas açıklamasında, iç cepheden Kıbrıs sorununa ilişkin olarak gelen suçlamaları duymak için “çifte sağlam mideye” sahip olunması gerektiğini söyledi.

Hristofyas sözlerinin devamında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yu duymaya dayanmak için de sağlam mideye sahip olunması gerektiğini, zira Eroğlu’nun müzakerelere oturduğunu, “işgal altındaki topraklara gittiği zaman ise büyük bir tahrik olan tehditkar açıklamalarda bulunduğunu” savundu.

Hristofyas açıklamasında ayrıca iç cepheden gelen açıklamalara dayanacağını dayanmakta kararlı olduğunu da belirtti.

Hristofyas konuşmasının bir başka bölümünde ise, “önkoşullar yerine geldiği zaman” yapılacak olan olası uluslararası konferansın, Güvenlik Konseyi üyeleri, garantör devletler, AB, “Kıbrıs Cumhuriyeti”, iki toplumun katılımıyla gerçek bir uluslararası konferans olması ve Kıbrıs sorunun uluslararası boyutlarını incelemesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, “ülkenin ve halkın yeniden birleştirilmesi ve kurtulması” şeklinde hedefi bulunduğunu yineleyen Hristofyas, bu gidişata yönelik olarak kendilerinin; yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm için iyi niyetlerini ve iradelerini ortaya koyduklarını bunun da; bir başkasına çözüm empoze etmesi hakkının verilmesi anlamına gelmediğini ifade etti.

Hristofyas ayrıca kendi taraflarının yapay takvimler ve herhangi bir şekildeki hakemliği kabul etmediğini bir kez daha vurgulamak istediğini de belirtti.

KATSURİDİS’TEN PARTİLERE ÇAĞRI

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis, yaptığı açıklamada, saklambaç oynamayı bırakmaları ve Kıbrıs sorununda ne istediklerini net olarak söylemeleri için partilere çağrıda bulundu.

Haravgi gazetesine göre, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin “AKEL’in Ulusal Konsey’de olanları saptırdığı” şeklindeki açıklamasına yanıt veren Katsuridis, diğer partilerle farklılık gösterenlerin, Çevreciler ve EVRO.KO olduğunu, bunların; federal çözümle hem fikir olmadıklarını söyledi.

Katsuridis, perdelerin gerisine saklanılmasına son verilmesi ve ne istendiğinin açıkça söylenmesi gerektiğini ifade etti.

Katsuridis “Bir kimse doğuya, diğeri ise batıya gitmek isterse doğal olarak hiçbir zaman buluşma sağlanması mümkün değildir” ifadesini de kullandı.

ÇEVRECİLER, EDEK VE EVRO.KO’DAN YANIT

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu, Katsuridis’e yönelik yanıtında, AKEL kanadından bir yanıltma ve propagandanın söz konusu olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesine göre Panayotu ayrıca uzlaşmayı ve ortak bir karara varılmasını sabote edenin kendilerinin değil, Hristofyas’ın olduğunu da belirtti.

KS EDEK Sekreteri Dimitris Papadakis, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, icraatlarının, “Kıbrıs Rum tarafını daha elverişsiz bir konuma sürüklediğini anlamadığını” ifade etti.

Papadakis, EDEK’in Ulusal Konsey’e sunduğu belgesinde, Kıbrıs sorununun “işgal ve istila” sorunu olduğunun bir kez daha teyit edildiğini, buna paralel olarak dönüşümlü başkanlık, ağırlıklı oya ilişkin önerilerin, muhtemel bir çözümün, ölü doğmuş unsurlarını teşkil ettiğinin de ortaya konulduğunu iddia etti.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ise Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın sağlam mideye sahip olmasının ve buna dayanaklı olmasının mümkün olduğunu ancak halkın buna sahip olmadığını söyledi.

Şilluris, halkın; Hristofyas’ın başarısız siyasetine dayanmasının mümkün olmadığını da belirtti.