Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’le yaptığı görüşmede, son dönemde Rum tarafında büyük rahatsızlık yaratan açıklamalarını gündeme getirdiği belirtildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Downer’in Hristofyas’la görüşmesi sırasında gayet “ölçülü” olduğunu, görüşme sonrasında ise daha önceki açıklamalarını düzeltme girişiminde bulunduğunu yazdılar.

Gazete, Rum hükümetinin Downer’in Greentree zirvesindeki bazı hareketlerinden, özellikle de BM Genel Sekreteri’nin zirve sonunda okuduğu açıklamanın içeriğine ilişkin hareketlerinden rahatsızlık duyduğunu iddia etti.

Kıbrıs Rum tarafının, özellikle son ana kadar, uluslararası konferansın gerçekleştirilmesine ilişkin takvimler ve açıklamanın içeriğine dair hiçbir ipucu verilmediğini ve oldubittilerle karşı karşıya kaldıklarını iddia ettiğini de yazan gazete, Hristofyas’ın ayrıca Downer’e, önceki bir açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığını belirmek için “Kıbrıs Cumhuriyeti” yerine “Kıbrıslı Rumların Başkanlığı” ifadesini kullanmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiğini de vurguladı.

Öte yandan Downer ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Rumların başkanlığı” ifadesini kullandığı önceki açıklamasını düzeltme yönüne gitti.

Downer; bir soru üzerine, “Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını net bir biçimde söylemiştim. Bu yılın son altı aylık döneminde AB başkanlığını Kıbrıs Cumhuriyeti yerine getirecektir. Bundan kuşku duyulamaz” şeklinde konuştu.

Hristofyas’la “çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve süreçte nasıl ilerlenileceğini ele aldıklarını” belirten Downer, kendisini istenmeyen adam ilan eden Rum siyasi partilerine nasıl yanıt vereceği şeklindeki bir soruya karşılık ise, siyasi tartışmalara karışmasının doğru olmayacağı yanıtını verdi.

Tarafların mülkiyet konusunda veri alış verişinde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine ise Downer; “Henüz bir haftaları var. Bazı veriler verdiler ancak tüm verileri vermediler” şeklinde konuştu.

Downer, önceki gün Kıbrıs Türk tarafıyla gerçekleştirdiği görüşmede kendisine, “gelecek hafta daha çok veri vereceklerini söylediklerini” ifade etti.

Gazete, bu açıklamalara karşın gerek bugün toplanacak Ulusal Konsey, gerekse Rum Meclisinde Downer konusunun ele alınacağını hatırlattı.

Haravgi gazetesi ise, “Downer ‘Düzeltme’ Açıklamasıyla Laflarını Çiğnedi – Düzeltmeye Çalıştı – Hristofyas’la Görüşmesinde Olumluydu” başlıkları altında verdiği haberinde, Downer’in Hristofyas’la dünkü görüşmesinde önceki açıklamalarını düzeltmeye çalıştığını ve görüşme sırasında Hristofyas’la tüm konularda hemfikir olduğunu iddia etti.

Hristofyas’ın dünkü görüşmede Downer’e, “Greentree zirvesinin sonuçlarının tam bir hayal kırıklığı olduğunu ve müzakerelerde ilerleme sağlanamadığı ve Kıbrıs Türk tarafı önceki zirvede üstlendiği taahhütleri yerine getirmemesi yüzünden, ikinci zirvenin gerçekleşmesi için bir sebep olmadığını” hatırlattığını yazan gazete, Downer’in bu görüşle hemfikir olduğunu öne sürdü.

Gazete, Hristofyas’ın ayrıca, öngörülen koşulların gerçekleşmemesi durumunda uluslararası bir konferansa katılmayacakları görüşü ile müzakerelerde tutum değiştirmesini ve ilerleme gerçekleşmesini sağlamak için dış etmenlerin baskılarını Türkiye’ye yönlendirmeleri görüşünü de ciddi bir şekilde Downer’e ilettiğini, Downer’ın bu görüşlere de olumlu karşılık verdiğini ileri sürdü.

SÜREÇ KESİNLEŞMEDİ

Gazete ayrıca, Downer’in her iki tarafla da temaslarda bulunmuş olmasına karşın, tarafların mülkiyet ve TC kökenli vatandaşlar konularında veri alış verişinde bulunmaları sürecine ilişkin herhangi bir netleşme olmadığını iddia etti.

Veri alış verişi için öngörülen 15 günlük sürenin tükenmekte olduğunu vurgulayan gazete, veri alış verişinin büyük olasılıkla BM yardımıyla ve iki liderin danışmanları düzeyinde gerçekleşeceğini savundu.

Gazete ayrıca, liderlerin görüşme tarihinin de belirlenmediğini vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Meclisin Ellerinde – Kararın Gölgesindeki Downer Dün Tövbe Diye Bağırdı”.

Alithia: “Downer Dün Tutum Değişti”.

Simerini: “Downer Şimdi De Lafı Değiştiriyor”.