Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Başpiskopos İkinci Hrisostomos ve siyasiler Paskalya yortusu dolayısıyla mesaj yayımladılar.

HRİSTOFYAS UMUT VE İYİMSERLİK MESAJI VERDİ

Haravgi gazetesi Hristofyas’ın Paskalya yortusu dolayısıyla Rum halkına yaptığı açıklamada umut ve iyimserlik mesajı gönderdiğini belirtti.

Habere göre; “Bu yılki dirilişte, ülkenin 37 yıldır yarı işgal altında, defakto bölünmüş olduğunu ve Kıbrıslı vatandaşların insan hakları ve temel özgürlüklerinin işgalci Türkiye tarafından ihlal edilmesine devam edildiği” şeklinde iddialarda bulundu.

“Bugünkü kabul edilmez durum, gelecek için devasa tehlikeler yaratıyor” iddiasında bulunan Hristofyas, “Her geçen gün işgal altındaki topraklarımızın tam olarak Türkleşmesi çabası kuvvetleniyor” diye savundu.

Hristofyas “zaman aleyhimizde işliyor” diyerek, “yerleşiklerin devamlı akışının, adanın demografik niteliğini değiştirmesinin ötesinde, Türkiye’nin gelecekteki maceracı hareketlerine ilişkin ciddi tehlikelere gebe olduğunu” ileri sürdü.

Hristofyas “adil, yaşayabilir ve işlevsel çözüme ulaşmanın, bugün hiç olmadığı kadar çok gerekli olduğu” görüşünü dile getirdi.

“Bugünkü ikilemlerinin; arzulanan hedef, iki toplumlu, iki kesimli federasyon ile başka bir düşünsel (sanal) çözüm arasında olmadığını” söyleyen Hristofyas, “Bugünkü gerçek ikilemin, ya BM Güvenlik Konseyi kararlarınca belirlendiği gibi siyasi eşitliğe dayanan tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimlikli bir devletle  iki kesimli iki toplumlu federasyon olduğunu ya da halk için yıkıcı olan taksim (bölünme) olduğunu” savundu.

“Rum tarafı çözüme tümüyle hazırdır, ancak nihayetinde halk için yeni felaketler yaratacak herhangi bir ‘çözüme’ değil...” diyen Hristofyas, “Onurlu bir çözüm istiyoruz” şeklinde konuştu.

Hristofyas, “Bölünme konusunda hemfikir olmadıkları gibi, kabul edilmez düzenlemeler konusunda da hemfikir olmayacaklarını ve bunları kabul edemeyeceklerini” belirterek, “Bunun, gerek Türkiye, gerekse Kıbrıs Türk liderliği ve uluslararası faktör için net olması gerektiğini” ifade etti.

Gazeteye göre görüşmelerde gözlemlenen durgunluğa da değinen Hristofyas, “Bunun kendilerini hayal kırıklığına uğratmaması, ne de hedeflerinden ayırmaması gerektiğini” söyledi ve “Bizim taraf (Rum tarafı) Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik net hedefiyle sürecin devam etmesine tam olarak hazırdır” mesajını verdi.

“(Güney) Kıbrıs’ın önemli ülkelerden; BM Güvenlik Konseyi’nin daimi ve daimi olmayan üyeleri, AB, diğer ülkeler ve örgütlerden aldığı desteğin, çabalarında belirleyici faktör olduğunu” savunan Hristofyas, Yunanistan’ın verdiği desteğe de işaret etti.

Hristofyas mesajında küresel ekonomik kriz ve sonuçlarında da değinen Hristofyas, “Kıbrıs ve halkının sadece sorunlarla karşı karşıya olmadığı” söyleyerek, “doğalgaz bulunması, ikinci tur izinler ve enerji alanındaki yatırımların fevkalade perspektifler yarattığına” dikkat çekti.

Açıklamasında diğer meselelere da değinen Hristofyas, son olarak, tüm Kıbrıs halkına, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Maronitler, Ermeniler ve Latinlere umut ve mücadelecilik mesajı verdi ve “Diriliş, kurtuluş ve vatanın ve halkın yeninden birleşmesi tüm Kıbrıslı halkı için gelecek” dedi.

Diğer gazeteler Hristofyas’ın mesajını şu başlıklarla verdi:

Fileleftheros: “Hristofyas’ın İkilemi ‘İki Kesimli ya da Bölünme’... Başkan’ın Paskalya Mesajında Doğalgaz Fonlu İyimserlik Tonları”

Alithia: “Bugün İkilem İki Kesimli, İki Toplumlu Federasyon ya da Bölünme”

Politis: “Doğalgazla Diriliş”

HRİSOSTOMOS ELEŞTİRDİ

Öte yandan Politis gazetesi Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos’un Paskalya yortusunu fırsat bilerek inanırlara gönderdiği genelgesinde, siyasi sahneye maytap attığını belirterek, saldırılarının odak noktasında, Hristofyas’ın Kıbrıs sorunundaki icraatları ve Kıbrıs’taki İngiliz-Amerikan “uysal organlarının” yer aldığını belirtti.

Haberi; “Kilise Maytapları... Başpiskopos Paskalya Mesajıyla Ateşler Yakıyor” başlıklarıyla veren gazete, Hrisostomos’un, “(Güney) Kıbrıs’ın, ekonomik durgunluk dışında ulusal ve doğal hayatta kalmalarıyla ilgili ciddi tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu” söylediğini aktardı.

Gazeteye göre “Tarafların tehlikeli hareketleri, Türklerin ve müttefiklerinin anlayış eksikliği, sorunun özünün zaman aşımına uğraması” yönünde eleştirilerde bulunan Hrisostomos, “Başarısız bir süreçte gösterilen açıklanamaz ısrarın kendilerini uçurumun ağzına götürdüğünü” savundu.

“İngiliz-Amerikanlar ve buradaki uysal organları, BM temsilcileri tarafından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılması gibi hedeflerle habersiz bir şekilde önceden kararlaştırılmış patikalara sürüklendiklerini” ileri süren Hrisostomos, “Türkiye’ye suçsuzluk kanıtı ve hedeflerini ileri götürmesine yönelik zaman vererek sonuçsuz sözde toplumlararası görüşmelerde ısrar ederlerse çok yakında halkın sürgününe ve vatanın Türkleşmesine sürükleneceklerini” iddia etti.

SİYASİ PARTİLER

Öte yandan siyasi partiler de Paskalya yortusu dolayısıyla Kıbrıs sorunu ve diğer konulara değindikleri mesajlar gönderdiler.

AKEL Kıbrıs sorununun pragmatizm, samimiyet ve tutarlılıkla çözüleceğine işaret ederek, diğer siyasi güçleri Hristofyas’ın etrafında toplanmaya çağırdı.

DİSİ ise halkın ve siyasi liderliğin birlik olmasıyla çıkmazların kırılmasının gerekliliğine işaret etti.

EDEK, Paskalya’nın “işgal altında” kutlandığını iddia ederken, Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise vatandaki insanların; Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler ve diğerlerinin sıkıntılarının sona ermesini istediğinden bahsetti.

KARPAZ’DA AYİNLER

Fileleftheros gazetesi “Diriliş ve Paskalya Yortusu” dolayısıyla Kapraz’da da ayinlerin yapılacağını belirtti. Gazete “Karpaz’da Diriliş” başlığıyla verdiği haberinde  Karpaz Apostolos Andreas Manastırı yetkilisi Zaharias Georgiu’nun yerine getireceği ayinlerin programına yer verdi.

Habere göre bugün; “Büyük Cumartesi” günü  07.00-10.00’da Sipahi’deki “Agia Triada Eyalusis” Kilisesinde diriliş ayini, yarın; “Paskalya Pazarı” 05.00-8.30 Dipkarpaz’daki “Agios Sinesios Kilisesinde” diriliş ayini, 15.00’te Dipkarpaz’daki “Agia Triada” (Kilisesinde) paskalya ayini ve dinsel geçit töreni ve 17.00’de Apostolos Andreas Manastırı’nda ayin ve dinsel geçit töreni gerçekleştirilecek.