Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin iç siyasette kendisine yöneltilen yoğun eleştirilerin ardından dün yaptığı konuşmada “yılmayacağını ve artık susmayacağını” söyledi.

Haravgi ve diğer gazeteler, Hristofyas’ın dün, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunmakta olan Maronit Patriği Mar Bechara Boutros Rai’nin de katılımıyla düzenlenen bir dini törene katılarak konuşma yaptığını yazdılar.

Habere göre Hristofyas konuşmasında; “Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla girişimde bulunduğunda kendisine Kıbrıs’ın Türkleştiği eleştirilerini yöneltenlerin, Kıbrıs’ın Türkleşmesinin hali hazırda her gün gerçekleşmekte olan bir olay olduğunu bilmeleri gerektiğini” söyledi.

Hristofyas: “Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldığı sürece Kıbrıs’ın işgal bölgelerinin Türkleşmesinin, özgür bölgelere de sıçraması tehlikesiyle, aşamalı olarak tamamlanmakta olduğunu” ileri sürdü.

“Yaptıkları açıklamaların aksine, Kıbrıs sorununa, tüm Kıbrıs halkının insan haklarını sağlayacak, ortak kabul edilebilir bir çözümü bulmakla ilgilenmeyen, kolonizasyonun ve oldubittilerin daha da güçlenmesi için tedbirler alan zor müzakerecilerle karşı karşıya kaldıklarını” iddia eden Hristofyas, “bundan sonra kendisine laf atılması durumunda susmayacağını ve yanıt vereceğini” vurguladı.

Hristofyas, Kıbrıs’taki Maronitlerle sürekli ilgilendiğini ve Marontiler için bugüne kadar pek çok girişimde bulunduklarını belirtirken Maronitlerin “Ayia Marina” (Gürpınar) köyünde Pazar günleri dahi olsa ayin yapabilmelerinin yoğun çabaların sonucu olduğunu ifade etti.

Maronitlerin KKTC’deki dört köyünden iki tanesi olan Gürpınar ve “Asomatos” (Özhan) köylerinin Türk askerinin kışlası durumunda olduklarını söyleyen Hristofyas; bu iki köyden Türk askerinin çekilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Hristofyas: KKTC’nin “asıl efendisinin” Türk ordusu olduğunu ve Türk ordusu, dolayısıyla Türkiye istemedikten sonra bir şey olmayacağını” savundu ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla mülkiyet konusu görüştükleri sırada konunun gündeme gelmesinin akabinde Eroğlu’nun “çözüm bulunması durumunda askeri bölgelerde geri dönüşün olabileceğini söylediğini” öne sürdü.

Hristofyas, Rum Yönetimi Başkanı olduğu sürece yılmayacağını ve girişimlerde bulunmaya devam edeceğini de vurguladı.

Hristofyas konuşmasında ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında; “tek egemenliğe, vatandaşlığa ve uluslararası kimliğe sahip tek devlet ilkelerinden vazgeçmeyeceğini” belirtti ve Kıbrıs sorununun çözümünün kendisinin hayattaki hedefi olduğunu savundu.

Hristofyas; “mevcut statükonun devamının tek sorumlusunun Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı olduğu” iddiasını da yineledi.