Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Sosyalist Liderler Zirvesi’ne davet edildiği, Pazartesi sabahı zirveye katılarak konuşma yapacağı bildirildi.

AB Sosyalist ailesinin Güney’deki tek resmi üyesinin EDEK olduğu; AKEL’in AP Sosyalist Gruba katılmadığına, sadece Avrupa Birleşik Solu grubuna dahil olduğuna dikkat çekiliyor.

Haravgi; “Başkan Sosyalistlerin Zirvesinde” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı’nın ilk kez Sosyalist Liderler Zirve toplantısına davet edildiğine dikkat çekti.

Gazete, bu davetin, Güney Kıbrıs’ın 1 Temmuz 2012’de AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olması, AB Başkanı’nın Sol bir başkan olacak olması ve Rum Yönetimi’nin yöneteceği konulardan birinin de ekonomik yönetim olması nedeniyle ayrı bir önem kazandığını yazdı.

Habere göre Hristofyas, olağanüstü zirve toplantısına katılmak üzere yarın öğleden sonra Brüksel’e gidecek. 27’lerin; 1 - 2 Mart’ta yapılacak bir sonraki zirve toplantısına kadar imzaya hazır olması ve gereken yeni bütçe sözleşmesinin uygulanma sürecini ele alacakları zirvede Hristofyas’ın, bu iki zirve çerçevesinde Avrupalı liderlere Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Rum tarafının tezleri hakkında “bilgi vermesi” bekleniyor.

Politis; “Dimitris Hristofyas Sosyalistlerin Toplantısında!” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın ilk kez; Pazartesi günü Brüksel’de başlayacak olan Avrupa Parlamentosu Avrupalı Sosyalistler zirve toplantısının hemen öncesinde, hazırlık çalışmalarına davet edildiğini yazdı.

Gazete, Brüksel’den kaynaklara dayanarak, Hristofyas’ın aldığı bu davetin, Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na yeni seçilen Sosyalist lider Martin Schulz’la arasındaki kişisel ilişkiyle ve Güney Kıbrıs’ın, yılın ikinci yarsında AB dönem başkanlığını devralacak olmasıyla alakalı olduğunu belirtti.

Habere göre, iyi bilgili kaynaklar, Hristofyas’ın Sosyalist liderler önünde, dönem başkanlığı ve ekonomik krizle ilgili hedeflerini anlatacağını kaydettiler.

Fileleftheros; “Hristofyas Sosyalist Liderler Toplantısında... Schulz’un İnisiyatifiyle Yeni İlişki De ‘Başlatan’ Davet” başlıklı haberinde, AP’deki Sosyalist ailenin Hristofyas’ı Avrupa’nın “ilerici lideri” olarak gördükleri için bu daveti yaptıklarını yazdı.

Hristofyas’ın daveti kabul ettiği ve Pazartesi günü Brüksel’de gerçekleştirilecek gayrı resmi zirvenin başlamasının hemen öncesinde yer alacak sosyalistlerin toplantısına katılacağını belirten gazeteye göre, Avrupa Sosyalist Partisi’nden bir kaynak “Hristofyas bizim ilerici ailemizin üyesidir. Lefkoşa’daki çevreler bize Hristofyas’ın sosyalist toplantıya katılacağı teyidinde bulundular. Avrupalı Sosyalistlerle yeni bir ilişki başlıyor” dedi.

Gazete, AB Sosyalist ailesinin Güney’deki tek resmi üyesi olan EDEK’ten çevrelerin, cereyan eden gelişmelerden habersiz göründüğüne ve AKEL’in AP Sosyalist Gruba katılmadığına, sadece Avrupa Birleşik Solu grubuna dahil olduğuna dikkat çekti.