Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 2013’te yapılacak olan Rum Başkanlık seçimlerinde resmen aday olacağına ilişkin açıklamasını yorumladı.

Politis ve diğer gazetelere göre, Hristofyas, Anastasiadis’in DİSİ kurultayı çerçevesinde adaylığını açıklamasını, “acele eden tökezler” şeklindeki halk deyimiyle yorumladı.

Hristofyas, kendisinin bu konuda ne zaman karar alacağını söylemekten kaçınırken, kendi kararını olması gerektiği zaman alacağını söyledi.

Simerini gazetesine göre, Hristofyas ayrıca Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunu konusunda kendisine yönelik eleştirilerini de yanıtlamaktan kaçındı ve Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Cumartesi günü yaptığı açıklamalara atıfta bulundu.

DİKO HRİSTOFYAS’I DESTEKLEMEYECEK

Bu arada, DİKO Başkanı Marios Karoyan, Başkanlık seçimleri ve terminoloji için çok erken olduğunu belirtirken; Dimitris Hristofyas’ın, Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden seçilmesine ilişkin adaylığını yine desteklemelerine yönelik olasılığı ihtimal dışı bıraktı.

Fileleftheros gazetesine göre Limasol’a bağlı Pahna’da bir açıklama yapan Karoyan, kendisinin, milli uzlaşma hatırına hizmet etme uğruna Rum Yönetimi Başkanlığı’na ilişkin partisel arzuları ve emelleri askıya aldığını belirtti.

Anastasiadis’in adaylık konusunu da yorumlayan Karoyan,  sahip oldukları çalışmalar içerisinde herhangi bir karar almasının  her partinin ve her parti başkanının hakkı olduğunu, ülkenin, önünde ciddi tehlikeler ve tahrikler varken başkanlık seçimleri konusunun da erken olduğunu vurguladı.

Karoyan ayrıca, bu hafta içerisinde diğer parti başkanlarıyla görüşeceğini, ancak bunu; başkanlık seçimine yönelik isim seçmek için değil, gelecek beş yılda ülkenin vizyonu için önkoşulların şekillendirilmesi olanakları ve programlanmış görüş birliklerini aramak için yapacağını söyledi.

Alithia gazetesine göre ise, Karoyan yaptığı açıklamada Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un “başkanlık seçimlerine yönelik adayı muhalefet partileriyle bulacağız” şeklindeki açıklamasını da yorumladı.

Karoyan, Başpiskopos II. Hrisostomos’un, yerine getirmek için çok büyük milli ve manevi çalışmaya sahip olduğunu bununla birlikte partisel çalışmaların ve durumların nasıl gelişeceğine ilişkin görevin partilere ait olduğunu söyledi. Karoyan sözlerinin devamında “partilerin kendi rolleri ve misyonları vardır bu ikisini karıştırmayalım” ifadesini kullandı.

EVRO.KO

Habere göre Anastasiadis’in adaylığını açıklamasını yorumlayan EVRO.KO Genel Sekreteri Rikkos Erotokritu ise, Anastasiadis’in ilanının, başkanlık seçimleri dansını resmen başlattığını söyledi.

Erotokritu, Anastasiadis’in veya isteyen başka bir adayın, Rum Yönetimi Başkanlığını ilan edebileceğini, ancak ilk önce her şeyin üstünde, Hristofyas hükümetinin kendilerini sürüklediği çıkmazdan çıkaracak yurtsever bir plana sahip olması gerektiğini de belirtti.