RUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINA YENİDEN TALİP OLMAYACAĞINI BİLDİRDİ

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, partisi AKEL’e, 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayacağını bildirdiği haber verildi.

Alithia “Pazartesi Günü Gizli Görüşme... AKEL’e, Çekildiğini Bildirdi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Hristofyas’ın, Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden talip olmayacağını, AKEL’e, parti liderliğiyle Pazartesi günü yaptığı gizli görüşmede ilettiğini yazdı.

Gazete AKEL’in Rum başkanlık seçimleri ışığı altında yapacakları konusunda kartlarını kapalı tutmasına karşın, son bilgilerin partinin Dimitris Hristofyas’ın adaylığı ihtimalini kesin olarak sildiği yolunda bilgiler bulunduğunu yazdı.

Kaynaklarının, Hristofyas’ın AKEL liderliğine, Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden talip olmak istemediği bilgisini verdiğini söylediklerine işaret eden gazete, aynı kaynaklara dayanarak geçen Pazartesi günü Hristofyas’ın AKEL liderliğiyle gizli bir görüşme yaptığını, bu görüşmede; “adaylık önceliklerim arasında değil” diyerek niyetini ortaya koyduğunu yazdı, özetle şunları aktardı:

“Buna paralel olarak, bu kararının nedenlerini de, ismiyle ilgili yaratılan olumsuz ortam ve son aylarda yapılan bütün anketlerde aldığı destek oranının düşük olması şeklinde izah etti. Kararını vermekteki gecikme nedeni de en azından; artık büyük bölümü, muhtemel adaylığına olumsuz bakan AKEL seçmenlerinin ve taraftarlarının güvenini yeniden elde etme umuduydu.

AKEL’e yakın kaynaklar, Hristofays’ın kararının; işbirlikleri kurma ve hatta diğer siyasi partilere şimdiki başkandan çok daha nüfuz edebilecek sol bir aday bulma alanında partinin serbest hareket etmesine olanak sağlayacağını söylediler. Aynı kaynaklar Hristofyas’ın Kıbrıs sorununda, en azından yaza kadar ilerleme olanağı olmadığını, bu durumun da  kendisine; Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerini tamamlamak için yeniden aday olduğunu savunma olanağı tanımadığını anlaması nedeniyle terazinin kefesinin yeniden aday olmama yönünde ağırlaştığını söylediler.”