Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı’nı ziyaret edeceğini ve bu ilk ziyaretinde erken bakır dönemine ait 3 adet arkeolojik parçanın birebir kopyasını hediye olarak götüreceği bildirildi.

Haravgi “Başkan Kıbrıs Kültürü Örnekleriyle ABAD’a... Engomi Arkeolojik Buluntularından Üç Heykelcik Kopyası Avrupa Adalet Divanı’na” başlığıyla yansıttığı haberinde Hristofyas’ın ABAD’a hediye edeceği parçaların bugün Kıbrıs Müzesi’nde bulunan bakır külçesi (sikke), ayakta duran tanrı motifli (sikke) külçesi ve boynuzlu tanrı heykelciğinin birebir kopyası olduğunu yazdı.

Hediyelerin, törenle Hristofyas tarafından teslim edileceğini belirten gazete, törene ABAD Başkan ve üyeleri ile mahkemenin Rum mensuplarının katılacağını yazdı. Haberde, “ABAD’ı süsleyecek bu ‘hediyelerin’ sembolik önemleri var. Hristofyas burada yapacağı konuşmada, zengin kültür mirasının bir bölümünün işgal bölgelerinde çalındığından, bunun AB’ye ve üzerine bina edildiği ilke ve değerlere hakaret olduğundan söz edecek” ifadelerine yer verildi.

Habere göre Hristofyas ABAD ziyareti sırasında Mahkeme Başkanı Vasilio Skuri ile baş başa görüşecek. Ardından Skuri ve Hristofyas, yargıç G. Aresti ile biraraya gelecek. Ziyaret sırasında bir de yuvarlak masa toplantısı yapılacak.

Hristofyas’ın ABAD ziyaretinin 1 Temmuz’da başlayacak AB dönem başkanlığı çerçevesinde gerçekleşeceğine işaret edilen haberde, Rum kamuoyunun Orams davasından bildiği ABAD’ın Avrupa Birliği’nin en önemli kurumlarından biri olduğu belirtildi.

Gazete, Hristofyas’ın ABAD ziyaretini tamamladıktan sonra Mali İstikrar konulu yeni sözleşmenin imzalanması amacıyla 2 Mart’ta yapılacak Avrupa Konseyi bahar toplantısına katılmak üzere karayoluyla Brüksel’e geçeceğini de ekledi.