Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Lüksemburg’da bulunan Avrupa Birliği Mahkemesi (AB Adalet Divanı) merkezine gerçekleştirdiği ziyarette, AB mahkemesinin Kıbrıs sorunu çözüm çabaları ve özellikle 10’uncu protokolün uygulanmasında oynayabileceği role atıfta bulundu.

Fileleftheros’un haberine göre Hristofyas, “AB Mahkemesinin, Avrupa müktesebatından daimi sapmaların (derogasyonların) taraftarı olmadığını ve AB normlarının Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanması için 10’uncu protokolün uygulanmasını desteklediğini” söyledi.

Gazeteye göre Hristofyas, Rum tarafının “10’uncu Protokolün uygulanmasına ilişkin müzakerelerde destek istediğini” sözlerine ekledi.

Hristofyas’ın Güney Kıbrıs’ın yaklaşan AB dönem başkanlığı öncesinde, AB kurumlarıyla temasları çerçevesinde AB Mahkemesini ziyaret ettiğini yazan gazete, Hristofyas’ın, yaptığı açıklamada, AB Mahkemesinin, AB’nin dayandığı ve faaliyet göstermekte olduğu ilkelerin koruyucusu olduğunu söylediğini iletti.

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını meşgul edecek olan konulardan birinin, AB mahkemesinin genişlemesi olduğunu yazan gazete, mahkemenin genişlemesi konusunun, önümüzdeki Eylül ayında adayı ziyaret etmesi beklenen Mahkeme üyeleriyle ele alınacağını kaydetti.

Hristofyas’ın Mahkemenin genişlemesini savunmakta olduğunu belirten gazete, ancak Hristofyas’ın bunun adil bir zeminde ve AB üyelerinin eşitliği baz alınarak yapılması gerektiğine işaret ettiğini aktardı.

Hristofyas’ın Lüksemburg temasları çerçevesinde, AB Mahkemesinin Yunan başkanı Vasillios Skuris ve Rum yargıçlar Yorgos Arestis ve Savvas Papasavvas ile bir araya geldiğini ifade eden gazete, yapılan görüşmelerde AB Mahkemesinin yetkileriyle ilgili konuların ve Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığıyla ilgili hazırlıklarının ele alındığını belirtti.

AB Mahkemesinin, AB’nin dayandığı yasaların ve ilkelerin koruyucusu olduğunu yineleyen Hristofyas, Rum tarafının, AB Mahkemesinin rolünün daha da güçlenmesini ve mahkemenin AB kurumlarıyla daha fazla işbirliğinde bulunmasını umduğunu dile getirdi.

AB Mahkemesine yaptığı ziyaretin tamamlanmasının ardından konuşan Hristofyas, AB Mahkemesi ile merkezi Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin birleştirilmesini de savundu.

AB Mahkemesi binasında düzenlenen özel törende, Hristofyas’ın Lefkoşa’nın Güneyinde bulunan Arkeoloji Müzesindeki dört sanat eserinin kopyalarını Mahkeme yetkililerine takdim ettiğini belirten gazete, Hristofyas’ın “bir ülkenin tarihi ve kültürel mirasının; ülkenin gerek dış dünya, gerek iç kalkınmasıyla ilgili ilişkilerini şekillendiren çok önemli unsurlar arasında bulunduğunun artık evrensel anlamda kabul edilir olduğunu söylediğini” ekledi.

AB Mahkemesi Başkanı Vasillios Skuris ise konuşmasında, Hristofyas tarafından takdim edilen hediyelerin, sadece kültürel anlamda değil, tarihi anlamda da öneme sahip olduklarını belirtti.

Skuris “Kıbrıs’ın zengin kültürel mirasının, Kıbrıs’ın Avrupa halklarıyla iki bin yıldır sahip olduğu sıkı bağları kanıtladığını” savundu.

Politis ise “AB Mahkemesi Bizim Desteğimiz... Hristofyas’ın Lüksemburg’a Ziyareti” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Hristofyas’ın AB Mahkemesinin “Avrupa müktesebatından daimi sapmalardan taraftarı olmadığı ve AB müktesebatının Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanması için 10’uncu Protokolün uygulanmasını desteklediği inancını” dile getirdiğini yazdı.

AB Mahkemesine gerçekleştirdiği ziyarette, Mahkeme başkanı ve üyelerinin Rum tarafına ilkeler temelinde, bir diğer ifadeyle insanlık haklarına, devletlerin toprak bütünlüğüne ve AB Antlaşmasına saygı ilkeleriyle yaklaşmakta olduklarını dile getiren Hristofyas, Rum tarafının “10’uncu protokolün uygulanmasına ilişkin müzakerelerde destek istediğini” sözlerine ekledi.

AB Mahkemesinin, AB’nin dayandığı ve faaliyet gösterdiği ilkelerin koruyucusu olduğunu yineleyen Hristofyas, devamla “AB Mahkemesine sesleniyoruz ve Kıbrıs Türk tarafının savunduğu gibi, birincil hukukla ilgili koşullar meydana getirilmesi yerine; 10’uncu protokolün uygulanması müzakerelerinde çabalarımıza destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hristofyas’ın dün akşam Lüksemburg’dan Brüksel’e hareket ettiğini kaydeden gazete, Hristofyas’ın Brüksel’de AB Konseyi Bahar dönemi toplantısına katılacağını anımsattı.

Haber Haravgi gazetesinde “Kıbrıs AB Mahkemesi ve Mahkemenin İlkelerinden Destek Alıyor... Hristofyas: Avrupa Adaletine Saygı Gösteriyoruz”, Alithia’da ise “Hristofyas AB Mahkemesinde” başlıklarıyla yer aldı.