KULLANILACAK SÜT ORANLARININ BELİRLENMESİNDEN RAHATSIZ OLAN SIĞIR BESİCİLERİ HUKUKİ TEDBİR ALMA UYARISINDA BULUNDU

ALETRARİS: “STANDART UYGULANSA SIĞIR BESİCİLERİNİN HİÇ HOŞUNA GİTMEZ”

Rum yönetiminin hellim üretiminde kullanılacak küçükbaş hayvan sütü oranını belirleyerek bu oranın tedricen artırılması yönündeki kararı, Rum Sığır Besicileri Örgütü yönetimini memnun etmedi. Örgüt yönetimi Rum yetkili makamları aleyhine hukuki tedbirlere başvuracağı uyarısında bulundu.

Fileleftheros; “Sığır Besicilerine Mesaj... Aletraris: Standart Uygulansaydı Sığır Besicilerinin Hiç Hoşuna Gitmeyecekti” başlıklı haberinde Rum Tarım Bakanı Sofoklis Aletraris’in, Sığır Besicileri Örgütü liderliğinin eleştiri ve uyarılarını yanıtlarken; hellim üretiminde kullanılan süt türünde 1985’ten beri var olan haksızlığı ortadan kaldırmanın Rum yönetiminin yükümlülüğü olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Rum yönetiminin, hellim üretiminde kullanılan küçükbaş hayvan sütünün tedricen artırılarak inek sütünden fazla olmasının sağlanması gereğine işaret eden Aletraris, bugüne dek bu konuda kurallar olmadığını, piyasanın da sığır besicilerinin çıkarına olacak şekilde yönlendirildiğini vurguladı.

Aletraris, Rum yönetiminin, hellim üretiminde kullanılan küçükbaş hayvan sütünün tedricen artırılması maksadıyla kullanılacak küçükbaş hayvan sütü oranını belirleyerek bu yanlışı düzeltmeye karar verdiğini kaydetti.

“Hellim üretiminde inek sütü kullanılması ürünün karakteristik kokusunu ve tadını değiştiriyor. Bu nedenle küçükbaş havyan sütünün, üretimin arttığı dönemde (Aralık-Haziran) hellim üretiminde en az yüzde 35, diğer aylarda (Temmuz-Kasım) en az yüzde 23 oranında kullanılmasına karar verildi.”

Gazete Aletraris’in Sığır Besicileri Örgütü yönetimine de; hellim standardı uygulansa, bunun sığır besicilerinin hiç hoşuna gitmeyeceğini çünkü böyle bir durumda hellim üreticilerin küçükbaş hayvan sütünü mecburi olarak yüzde 50 oranında kullanmaları gerekeceği mesajını verdi. Küçükbaş hayvan sütünden üretilen geleneksel ürünün şimdi yüzde 49’undan fazlasının inek sütüyle üretilmesini kimsenin kabul edemeyeceğine dikkat çekti.

Rum Bakanlar Kurulu’nda onaylanan ve paskalya tatilinin hemen ardından Rum meclisinin onayına sunulacak olan yasa tasarısına da değinen Aletraris; Ticaret Bakanlığı’na, hellim üretiminde kullanılabilecek asgari küçükbaş hayvan sütü miktarını belirleyecek bir genelge yayınlama hakkı tanıdığını, bu orana uymayanlara da 150 bin Euro’ya kadar idari ceza uygulanmasını öngördüğünü vurguladı.