Güney’de Ulusal Konseyi 15-17 Şubat’ta yeniden toplanacak, tam gün toplantılarında strateji belirlemeye çalışacak.

Fileleftheros Gazetesi’nin haberine kadar Güney’de gerçekleşen önceki günkü Ulusal Konsey toplantısında DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis; Kıbrıs sorununun yönetilme şekli konusunda eleştirilerde bulundu ve Rum tarafı adına bir müzakereci atanması önerisini tekrarladı.
Gazeteye göre, Konsey’de AKEL dışındaki bütün siyasi partiler Hristofyas’ın Kıbrıs sorunundaki icraatlarına yoğun kuşku belirtti, 4 saat süren toplantıda Hristofyas’a güvensizlik gözle görünür hale geldi. Fileleftheros “Hristofyas’ın Yalnız Yolculuğu... AKEL Dışında Bütün Partilerden Yoğun Kuşku ve Güvensizlik” başlıklı manşet haberinde Konsey toplantısının çok olumsuz bir havada geçtiğini ve bunun sürtüşmelere neden olduğunu vurguladı. Habere göre Hristofyas dünkü toplantıda Greentree’de gelişenler hakkında gündem tarzında bir bilgilendirme yaptı. Rum tarafının BM’ye vermiş olduğu (15 Aralık) çözüm taslağını Konsey üyelerine dün de vermeyince sert eleştirilere hedef oldu. Hristofyas, Rum tarafının çözüm taslağını Konsey üyelerine vermemesine gerekçe olarak, henüz Kıbrıs Türk tarafı ile teati edilmemiş olmasını gösterdi.


ÇOK SİNİRLENDİ, 10 DAKİKA ARA VERDİ

Hristofyas’ın bir ara çok sinirlendiği ve Konsey toplantısına 10 dakika ara verdiğini belirten Fileleftheros edindiği bilgilere dayanarak Hristofyas’ın, EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris’in; istifasını istemesi nedeniyle sinirlendiğini ve “Saygı yok. Bu ne kin!” dediğini yazdı. Habere göre Şilluris’in “mesele kişisel değil” demesi üzerine Hristoyfas “Size iyilik yapmayacağım -Kıbrıs sorununda çok taraflı konferans düzenlenmesini kastederek- hayır diyeceğim” dediğine vurgu yaptı.
Habere göre DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis; Kıbrıs sorununun yönetilme şekli konusunda eleştirilerde bulundu ve Rum tarafı adına bir müzakereci atanması önerisini tekrarladı.
DİKO Başkanı Marios Karoyan tarafından parti adına sunulan belgede; Dimitris Hristofyas’ın Ulusal Konsey’in görüş ve kararlarını görmezden gelmeye devam etmesi halinde DİKO’nun müzakereciye (Hristofyas) güvenemeyeceğini vurguladı.
EDEK Başkanı Yannakis Omiru Hristofyas’ın icraatlarını eleştirdi ve bugünkü işleyiş şekliyle (Konsey’in karar almak yerine sonradan bilgilendirilmesi) Rum Ulusal Konseyi’nin yararından kuşku belirtti.


KAVGA KONSEY DIŞINA DA TAŞTI

Fileleftheros haberinin “Kavga Konsey Dışına Taşındı... Müzakereci, Downer ve Güvenlik Supapları” başlığıyla ayırdığı bölümünde Konsey toplantısı sonrasında siyasi parti liderlerinin açıklamalarının neredeyse “çağladığını” yazdı.
Gazeteye göre DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis partisinin, “çıkmaz ve Kıbrıs Rum tarafına sorumluluk yüklenmesi tehlikesinden kaçınılması için bir dizi öneri sunduğunu söyledi. Önerdiği müzakerecinin; Rum Yönetimi Başkanı’nın mı yoksa Ulusal Konsey’in mi emri altında olacağı sorulduğunda Anastasiadis şu cevabı verdi: 
“Gerçekten birlik olmak isteniyorsa, Kıbrıs sorununun istişareyle ve el birliğiyle yönetilmesi gereken bir sorun olduğuna inanılıyorsa, şahsi görüşüm; müzakerecinin hem Başkan’ın, hem Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin hem de Ulusal Konsey’in emri altında olması gerektiğidir.”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu New York’ta, emniyet supapları konulduğunu, siyasi partilerin dile getirdiği; ara çözümler, görüş birliklerinin bağlayıcı şekilde listelenmesi endişelerinin gerçekleşmediğini söyledi.

 

STEFANU ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Gazete “Ulusal Konsey: İki Tam Gün Toplantı... Stefanu Partilerin Eleştirilerini Yanıtladı” başlıklı haberinde ise Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun 4 saatlik Konsey toplantısından sonra yaptığı açıklamada siyasi partilerin eleştirilerine değindiğini yazdı.
Habere göre Hristofyas’ın siyasi partileri hem bilgilendirdiğini hem görüştüğünü hem de onlarla istişarede bulunduğunu söyleyen Stefanu, Hristofyas’ın Greentree’de Rum tarafının tezlerini de, Kıbrıs müzakere prosedürünün takvim ve hakemlik öngörmediğini de, Rum tarafının bunları kabul etmesinin söz konusu olmadığını da net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Stefanu, uluslar arası konferans konusunda Hristofyas’ın; BM kararlarının, Kıbrıs osrununun uluslar arsı yönleri için uluslar arası konferans düzenlenmesi konusunda; iç yönlerde anlaşmaya varılması şartı öngördüğünü söylediğine işaret etti.


BÜTÜN PARTİLER MÜZAKERECİ ATANMASINI BENİMSİYOR

Alithia haberi “Ulusal Konsey’de Uçurum Derin... AKEL Dışındaki Bütün Partiler Anastasiadis’in; Müzakereci Atanması Önerisini Benimsiyor... DİKO Cevap Hakkını Mahfuz Tutuyor” başlıklı haberinde Hristofyas’ın dünkü toplantıda Konsey’in halen bildiklerinin dışında yeni bir şey söylemediğini, bunun da 4 saatlik toplantıdaki havayı gerdiğini yazdı.
Habere göre Rum tarafının BM’ye verdiği çözüm taslağını konsey üyelerine vermemesine yapılan yoğun eleştiriler üzerine Hristofyas Rum Ulusal Konseyi’nin bir sonraki toplantısına kadar hem Rum tarafının çözüm taslağını hem de müzakerelerde bugüne kadar kaydedilen görüş birlikleri listesini Konsey üyelerine ulaştırmaya söz vermek zorunda kaldı.
DİKO Başkanı Karoyan’ın “New York’a 3 hayırla gittin, 3 evetle döndün” diyerek Hristofyas’ı Rum Ulusal Konseyi’nin Greentree-2 öncesinde aldığı kararı yerine getirmemekle suçladığını belirten gazete dünkü toplantıda Anastasiadis’in yeni müzakereci önerisinin de yoğun şekilde tartışıldığını yazdı, özetle şunları ekledi:

“DİSİ Başkanı müzakereci atanmasının Başkan Hristofyas’ı içerisinde bulunduğu zor durumdan çıkartabileceğini söyledi. Önerisini; Hristofyas’ın; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Rum tarafının katılacağı uluslar arası konferans önerisiyle de alakalandırdı. Öyle bir konferansta Hristofyas’ın iki sıfat birden taşıyamayacağını söyleyen Anastasiadis yeni bir müzakereci atanması halinde Hristofyas’ın BM’nin; AB dönem başkanlığı sırasında müzakerelere ara verilmesi gerektiği argümanından da kurtulmuş olacağına işaret etti”


HRİSTOFYAS PARTİLERDEN AZAR İŞİTTİ

Politis “Azar İşitti... Muhalefetten, Yeni Müzakereciden İstifasına Kadar Talepler” başlıklı haberinde Hristofyas’ın dünkü toplantıda dört saat boyunca; Greentree’deki icraatlarından dolayı muhalefet partilerinden azar işittiğini, hatta EURO.KO’nun; Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı öncesinde iç cephede birlik sağlanmasının tek yolu olarak gösterdiği; istifasını bile talep ettiğini yazdı.
Habere göre Hristofyas New York müzakerelerinin perde arkası hakkında bilgi verirken; Rum tarafının uluslar arası konferans çağrılması perspektifiyle ilgili güvenlik ağı oluşturduğunu, bunun da Güvenlik Konseyi olduğunu söyledi. Greentree görüşmelerinden önce Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle görüşmeler yaptığını hatırlatan Hristofyas Rusya, Fransa ve Çin’in desteğini sağladığını söyledi.
Nikos Anastasiadis Güvenlik Konseyi’nin, kendilerinin istediği gibi bir güvenlik ağı olmadığı görüşünü belirterek; Güvenlik Konseyi’nin son kararında uluslar arası konferanstan söz ettiğini ancak BM’nin Greentree’de çok taraflı konferanstan bahsettiğini vurguladı.