DİKO AKEL’LE GÖRÜŞTÜ, AKEL RAHATSIZLIĞINI İLETTİ

DİSİ YÜKSEK KONSEYİ BUGÜN BAŞKAN ADAYINI BELİRLİYOR, ANASTASİADİS’LE THEOHARUS 2013’TE BAĞIMSIZ ADAY DA OLABİLİR

Güney Kıbrıs’ta gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik hazırlıklar sürerken, “ortak kabul görecek bir adayın desteklenmesi” önerisine destek arayan DİKO, siyasi partilere başlattığı temaslar çerçevesinde dün de AKEL ile görüştü.

Rum basını, DİKO’nun Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ı dışlamasının AKEL’i oldukça rahatsız ettiğini ayzdı.

Alithia “AKEL Hristofyas’ın Dışarıda Bırakılmasından Rahatsız... Andros Kiprianu Marios Karoyan’a Kimseyi Peşinen Dışarıda Bırakmadan Bütün İsimleri Tartışmayı Önerdi” başlıklı haberinde, parti liderlerinin DİKO-AKEL görüşmesinin iyi bir ortamda geçtiğini açıklamalarına karşın DİKO liderliğinin Hristofyas’ı tercihler dışında bırakmasının AKEL’i çok rahatsız ettiği bilgileri bulunduğunu yazdı.

Gazete, AKEL liderliğinin DİKO liderliğinde her şeyi Dimitris Hristofyas’ın adaylığıyla başlayıp bitirdiği izlenimi bıraktığını, oysa DİKO’nun parti içerisinden veya geniş çevresinden bir adayla işbirliği önerisi beklediğine işaret etti.

DİKO’nun,  AKEL’in gerçek niyetinin başkanlık seçimlerine Hristofyas’la girmek niyetinde olduğunu saptadığını yazan gazete, Andros Kiprianu’nun Karoyan’a DİKO’nun Hristofyas’ı dışarıda bırakmasından duyduğu rahatsızlığı ileterek, hiç kimseyi peşinen dışarıda bırakmadan bütün isimleri tartışmayı önermesinin de bu saptamayı güçlendirdiğine işaret etti.

Haravgi de, “Nikos Anastasiadis-Eleni Theoharus Yarışıyor” başlıklı haberinde, DİSİ Yüksek Konseyi’nin 2013 başkanlık seçimlerindeki adayını kararlaştırmak için bu sabah toplanacağını yazdı.

1003 kişiden oluşan DİSİ Yüksek Konseyi’nin adaylık için yarışan parti başkanı Nikos Anastasaiadis  ve DİSİ’li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus arasında tercih yapacağını belirten gazete, Theoharus’un adaylık başvurusunu sürpriz bir şekilde son anda yapması nedeniyle bu seçim sonucunun merakla beklendiğine işaret etti.

Gazete, Theoharus’un adaylığının bugünkü Yüksek Konsey toplantısının bir bayram havası şeklinde geçmesini bekleyen Anastasiadis destekçileri arsında şaşkınlık ve endişe yarattığını belirterek, Eleni Theoharus’un DİKO Yüksek Konsey üyeleri, EOKA’cılar birliği ve federasyon karşıtları tarafından destekleniyor göründüğüne dikkat çekti.

Habere göre bugünkü seçimden zaferle çıkacak kişinin Anastasiadis olması beklenirken (sonuçların 16.00 sularında açıklanması bekleniyor), Theoharus’un bu sonucu nasıl karşılayacağı merak ediliyor.

Theoharus, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos,  DİKO, EDEK ve EURO.KO’nun kendisine destek vermesi halinde 2013 seçimlerine bağımsız aday olarak katılabileceğini de açıklamıştı.

Simerini ilgili haberleri “Dünkü DİKO-AKEL Görüşmesi Büyük ‘Görüş Birlikleri’ Olmadan Gerçekleşti... Önemli Konular Sonraya” ve “Nikos Anastasiadis ve Eleni Theoharus Sandık Başında” başlıklarıyla aktardı.

Fileleftheros “DİSİ’nin Bin’leri Nikos ve Eleni Arasında Tercih Yapıyor... Yüksek Konsey 2013 Adayına Karar Veriyor” ve “Karoyan Önerisiyle İtirazları Not Etti... AKEL Peşinen Dışarıda Bırakmayı Reddetti ve Net Görüş Birlikleri İstedi... Görüşmeleri 40 Dakika Sürdü” başlığını kullandı.