HRİSTOFYAS, AB DÖNEM BAŞKANLIĞI SEKRETERLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı devralması sebebiyle yapılacak olan açılış töreninin İngiliz Üs toprakları içerisinde bulunan “Kurio” antik tiyatrosunda gerçekleşeceğini, çünkü bunun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprağı olduğunu” söyledi.

Anlaşmalar temelinde, kültürel alanların “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mutlak kontrolü altında bulunduğunu” savunan Hristofyas, “Kurio” antik tiyatrosunun da kendilerini gururlandıran kültürel alanlardan biri olduğunu ifade etti.

Haberi “(Açılış Töreni) Kurio’da Yapılacak Çünkü Toprağımızdır” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros’a göre Hristofyas, dün Rum tarafındaki AB Dönem Başkanlığı Sekreterliği’ni ziyaret etti ve burada bazı açıklamalarda bulundu.

Gazeteye göre konuşmasında; “Bu alanları neden yabancılara bırakmamız gerektiğini anlamıyorum” şeklinde bir ifade de kullanan Hristofyas, bir soru üzerine üsler konusuna da değindi.

Bu konuda, İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown’a söylediklerini anımsatan Hristofyas;

“Brown’a, üslerin tasfiye edilmesinin şu an önceliklerimiz arasında olmadığını, çünkü objektif olarak, istesek de istemesek de önceliğimizin işgal altındaki bölgelerin serbest bırakılması ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tam egemenliğinin iyileştirilmesi olduğunu, ama bir sonraki aşamada doğal olarak bakacaklarını ve ‘İngilizler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprağını tutarak burada ne çeviriyorlar diyeceklerini’ söylediğini” dile getirdi.

Şu an önceliğe sahip olan şeyin, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı olduğunu söyleyen Hristofyas, Rum tarafının AB dönem başkanlığının “Kurio” antik tiyatrosunun tercih edilmesiyle kültürel ve siyasi mesajlar vermeyi istediğini söyledi.

Neden bu konuda içlerinde bir anlaşmazlık olduğu sorusunu da soran Hristofyas, “ülkemizin bir parçasını İngilizlere veya başkalarına mı hediye edeceğiz? Bunun yerine, hepimiz ‘evet, etkinlik orada olacak’ mesajını verelim, çünkü bu etkinlik hem siyasi hem de kültürel mesajlara gönderme yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin küçük bir ülke olduğunu ve sözde “işgal gücünün” de her şekilde, AB içerisinde ve dışında, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı için yeterli olmadığı şüphesi aşılamakta olduğunu iddia eden Hristofyas, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Bakanı Egemen Bağış’ın “Kıbrıs’ın yarım bir devlet olduğuna” dair açıklamalarını anımsattı.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinden toprağının bir parçasını alanların; kendilerini yarım devlet olarak niteleme cüretine de sahip olduklarını” öne süren Hristofyas, “uluslararası durum budur. Ne yazık ki orada böyle sohbetlere tahammül ediliyor ve bunlar cezalandırılmıyor” şeklinde konuştu.

Hristofyas, kendilerinin “işgal altındaki bölgeler ve özgür bölgeler, aynı zamanda İngiliz Üslerini içerisine alan Kıbrıs Cumhuriyeti devleti olduklarını” sözlerine ekledi.

Haravgi ise konuyla ilgili haberinde, dün AB Dönem Başkanlığı sekreterliğini ziyaret edip, Rum tarafının Avrupa konularından sorumlu müsteşarı Andreas Mavroyannis ve dönem başkanlığı sekreterliği personeli ile sohbet eden Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, dönem başkanlığı hazırlıklarının ne aşamada olduğu konusunda bilgi aldığını ve yapılan çalışmaya desteğini belirttiğini yazdı.

Son aşamaya girmekte olduklarını ve yapılan işin de devasa olduğunu ifade eden Hristofyas, bundan sonra teferruatları kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın milli bir mesele olduğunu da söyleyen Hristofyas, bunun muhalefet edilmesi için ortaya konmadığını ve hepsinin sıkı bir şekilde çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI İÇİN SINIR KAPILARINDA DA ÖNLEMLER

Fileleftheros gazetesi, AB Dönem Başkanlığı ile ilgili başka bir haberinde ise, Rum polisinin, Güney Kıbrıs’ın yaklaşan AB Dönem Başkanlığı’nın güvenliği konusunda endişe etmekte olduğunu; bununla birlikte bütün planlamaların yapıldığını ve her şeyin yolunda gitmesi için bütün önlemlerin alınacağını yazdı.

Rum makamlarının, terör saldırı planlanmasına dair uzak bir senaryo için dahi hazırlanmakta olduğunu kaydeden gazete, bunun için, alınacak önlemlerin gerektiği yerde İngiliz Üsleri polisiyle de işbirliği içerisinde; KKTC’ye yönelik geçiş noktalarını da kapsayacağını belirtti.

Habere göre, Rum polisinden bir yetkili gazeteye açıklamasında, yasadışı bir faaliyette bulunulmasına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamasına rağmen, Rum polisinin bütün senaryolara karşı hazırlıklı olmakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Polisin AB Dönem Başkanlığı ile ilgili hazırlıkların dün gerçekleştirilen bir toplantıda ele alındığını yazan gazete, dönem başkanlığı çerçevesinde Güney Kıbrıs’ta 26 toplantı yapılacağını ve önlemlerin de bunlara uygun olarak alınacağını belirtti.

Başkanlığın güvenliği için 400 polisin çalışacağını yazan gazete, Kongre merkezinde daimi olarak polis bulunacağını aynı zamanda bir kriz yönetim merkezinin faaliyet göstereceğini belirtti.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, polisteki ek mesailer için 1 milyon Euro’luk bir ödeneğe onay verildiğini de belirten gazete, toplantılara katılacak üst düzey katılımcılara refakat edilmesi için de yaklaşık 30 araç sipariş verildiğini ve alındığını ekledi.

Bu arada haberde, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı sırasında, katılımcıların ulaşımının vergi mükelleflerine bir milyon 240 bin Euro’dan fazla bir miktara mal olmasının beklendiği ifade edildi.