Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in, Rum ekonomisinin düze çıkması için planladığı yeni ekonomik tedbirler arasında, 13. maaşlardan kesinti yapılıp yapılmayacağı ile ilgili süregelen belirsizliğin, sendikaların tepkisine neden olduğu bildirildi.

Simerini gazetesi, Şarlis’e, dün düzenlenen basın toplantısında 13. maaşlardan kesinti yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir soru yöneltildiğini, Şarlis’in ise bu soru üzerine, henüz ilgili makamlarla gerekli görüşmeyi yapmamış olmasından dolayı kesin bir yanıt veremeyeceğini söylediğini yazdı.

Gazete, Şarlis’in bu söyleminin, Güney Kıbrıs’taki bazı sendikalar tarafından tepki gösterilmesine neden olduğunu ve sendikaların, 13. maaşlarda kesinti yapılması durumunda, piyasanın öleceği ve devlet hazinesinin zarar göreceği yorumunda bulunduklarını kaydetti.

RUM MERKEZ BANKASI MÜDÜRÜ’NÜN DEĞİŞMESİ

Gazete, bir diğer haberinde ise, görev süresi dolan Rum Merkez Bankası Müdürü Athanasios Orfanidis’in, bu göreve yeniden atanması konusunda Rum Başkanlık Sarayı’nda hakim olan sessizliğin, siyasi partilerin tepkisine neden olduğunu yazdı.

Haberde, partilerin Orfanidis’in bu göreve yeniden atanmasını istedikleri ve bu göreve başka bir ismin getirilmesini düşünen Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a, bu düşüncesini yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundukları belirtildi.

EKONOMİK KONJONKTÜR GÖSTERGESİ

Öte yandan Politis gazetesi de, Güney Kıbrıs’ın “Ekonomik Konjonktür Göstergesi”nin, Nisan ayı için iki puan yükseldiğini yazdı.

Gazete, öncü gösterge olan bu göstergenin, şu an 100 üzerinden 80 puan olduğunu, bu rakamın da Rum ekonomisinin daraldığını gösterdiğini kaydetti.

Haberde, göstergenin 2008 yılı başlarında 113 puan olduğu belirtildi.