Türkiye’nin, İstanbul’da Pazar günü yapılacak olan “Suriye Dostları” toplantısına, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’yi davet etmeyi “reddettiği” ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Ankara: Erato İstanbul’a Davet Edilmedi” başlıklı haberinde, pazar günü yapılacak olan toplantı ışığında perde gerisinin yoğun olduğunu yazdı. 

Türkiye’nin, tüm AB üyesi ülkeler toplantıya davet edilirken Güney Kıbrıs’ı davet etmeyi “reddettiğini” savunan gazete bu durumun, diğer ülkelerin katılımına yönelik olarak düşüncelere ve de tepkilere neden olduğunu da belirtti.

Gazete aldığı bilgilere dayanarak, çeşitli Avrupalı unsurların Ankara’ya yönelik müdahalelerine karşın dün geç saatlere kadar Güney Kıbrıs’ın toplantıya davet edilmediğini yazdı.

Habere göre Yunan Hükümeti, Ankara’nın, Güney Kıbrıs’ı görmezden gelmekte ısrarlı olmasının sonucu olarak, toplantıda;  Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile değil, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Zinon tarafından temsil edilmesi yönünde karar aldı. 

Gazete yine aldığı bilgilere dayanarak, AB Dış Politika ve Yüksek Güvenlik Temsilcisi Catharine Aston’ın da toplantıda yer almayacağını yazdı.

Habere göre bir diplomatik kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, bu konuda gelişme olacaksa bunun; pazar günkü toplantıdan önce, bugün olması gerektiğini de belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın son 24 saattir bu konuda yoğun çaba sarf ettiğini, ayrıca AB ortaklarından bir çoğunu Ankara’nın “tavrı” konusunda bilgilendirdiğini yazdı.