RUMLARA GÖRE EN ÖNEMLİ SORUNLAR; “EKONOMİ MAAŞLAR VE PAHALILIK”

AÇIK ARA EN POPÜLER LİDER ANASTASİADES

ANKETTE SEÇİM BOYKOTÇULARININ ORANINI SADECE DİSİ GEÇEBİLDİ

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir barometreye göre Kıbrıslı Rumları ilgilendiren en önemli sorunun Kıbrıs sorunu ve ekonomi olduğunu, ayrıca bu çerçevede Kıbrıslı Rumların, Hristofyas hükümetine ilişkin olumsuz görüşlerini belirttikleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Ekonomi-Kıbrıs Sorunu Hükümet ve Hristofyas’ı Yaktı... Barometreye Göre Vatandaşlardan Olumsuz Değerlendirme” başlıklarıyla verdiği haberinde, EVRESIS şirketinin, “Antenna” televizyon kanalı adına, Mart ayında yaptığı barometreyi yayımladı.

Gazete, barometre sonuçlarına göre Kıbrıslı Rumları ilgilendiren en büyük sorunların; yüzde 37,9 ile “ekonomi, maaşlar ve pahalılık”, yüzde 31,8 ile “Kıbrıs sorunu ve dış politika” olduğunu aktardı.

Vatandaşların, bu endişeler temelinde hükümeti değerlendirdiğinin görüldüğünü belirten gazete, ankete katılanların yüzde 63,2’sinin, yani 10 vatandaştan 6’sının, hükümetin getirilerinden (kârından) hiç memnun olmadığını dile getirdiğini yazdı.

Habere göre barometre temelinde, Hristofyas’ın iç yönetim (yüzde 62) ve Kıbrıs sorunundaki (yüzde 61,4) icraatları konusunda da aynı olumsuz görüntü mevcut.

Barometreye göre popüler siyasi lider olarak DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in yüzde 59,4 olumlu görüş alarak liderler sıralamasında başı çektiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’i yüzde 47,3 ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, yüzde 46,9 ile EVROKO Başkanı Dimitris Silluris, yüzde 46,4 ile EDEK Başkanı Yannakis Omiru, yüzde 46,2 ile DİKO Başkanı Marios Karoyan ve yüzde 44,8 ile Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu’nun takip ettiğini aktardı.

Barometrede yer alan “oy verme niyetine” ilişkin bir soru karşısında ise yüzde 19’luk “seçim boykotunu” (seçimlere katılmama) yanıtını, yüzde 25,4 ile sadece DİSİ’nin geçebildiğini yazan gazete, bu noktada  AKEL’in yüzde 18,9; DİKO’nun yüzde 8,9; EDEK’in yüzde 5,1; EVROKO’nun yüzde 3,8 ve Çevrecilerin yüzde 2,1 orana sahip olduğunu belirtti.

GÜNEY KIBRIS’TA VATANDAŞ HAREKETİ

Öte yandan Güney Kıbrıs’ta birçok vatandaşın, “mevcut siyasi düşüş” konusunda endişelerini dile getirebilmesi için bir imza kampanyasının başlatıldığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Endişelenen Vatandaşlardan İlkeler Bildirisi... Siyasi Düşüşe Karşı Uyanış Eylemi Yarın Lefkoşa’da Gerçekleştirilecek” başlıklarıyla verdiği haberinde, aralarında işsizler, öğrenciler, tanınmış doktor, avukat, eğitimci ve diğer çalışma alanlarından kişilerin de bulunduğu onlarca vatandaşın “Vatandaşlar Endişeleniyor” başlıklı bildiriye imza attığını yazdı.

Gazete, görüş paylaşımında bulunulması ve bildirinin kabul edilmesi için yarın Lefkoşa Rum kesimindeki “Özgürlük Anıtında”, sabah 11’de bir eylem düzenleneceğini kaydetti.

Habere göre bahse konu vatandaşların istekleri arasında, Kıbrıs sorununa ilişkin icraatlardan stratejinin değiştirilmesi, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında birleşik politikaların planlanması, “kurtuluş” için yeni müttefiklerin yaratılması, toplum ve ekonomiyle ilgili bazı icraatların yapılması gibi konular var.