FRANSIZ GENELKURMAY BAŞKANI GÜNEY KIBRIS’TA TEMASLARDA BULUNDU

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında dün yeni anlaşmalar imzalanarak, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin önemli ölçüde genişletildiği bildirildi.

Fileleftheros “İsrail’le Askeri İşbirliği Genişledi... Yıllık İşbirliği Programı Dün Savunma Bakanlığı’nda İmzalandı” başlıklı haberinde, İsrail Savunma Bakanlığı Askeri Bürosu Sivil Sorumlusu Yakop Laor ile Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis’in dün imzaladıkları yeni anlaşmaların Güney Kıbrıs ile İsrail arsındaki yıllık işbirliği programı dâhilinde olduğunu yazdı.

Rum Savunma Bakanlığı’nda imzalanan anlaşmaların, Rum tarafında ve İsrail’de yapılacak faaliyet ve görüşmeler şeklinde iki kategoriye ayrıldığını kaydeden gazete şu detayları verdi:

“Kıbrıs için iki Savunma Bakanlığı temsilcileri arasında ikili görüşmeler yapılmasına karar verildi. Yine, İsrail Genelkurmay Başkanlığı temsilcileri ila askeri eğitim konularında görüşmeler yapılacak. Kıbrıs’ta, iki ülkenin muhtemel işbirliği alanları konusunda Savunma Bakanlığı ve SIBAT (Devlet Askeri İşbirliklerini İleri Götürme Şirketi) tarafından müşterek seminerler düzenlenecek.

İsrail’de özellikle bilgilendirme ve eğitim nitelikli bir dizi gezi gerçekleştirilmesine karar verildi.  Milli Muhafız Ordusu heyetlerinin, modern teçhizat ve teknolojiler (insansız ve insanlı uçaklar, teçhizatlı nakliye uçaklarının denetim ve yönetimi, yüksek teknoloji kamuflaj ağı, 105mm’lik akıllı mermiler ve kıyı radarları) hakkında bilgi almak üzere askeri savunma sanayilerini ziyaretleri ayarlandı.

Milli Muhafız Ordusu subayları örgütlenme, imkânlar, merkezin işleyişi, operasyon denetim ve komutası hakkında bilgi almak üzere İsrail Silahlı Kuvvetler Taktik Harekât Merkezi ve Harp Planlamaları Taktik Harekât Merkezi’ni ziyaret edecek. Diğer şeyler yanında, Kıbrıs ve İsrail silahlı kuvvetleri seferilik (birliğe katılma, eğitim, teknik bilgi, altyapı) konularıyla ilgili deneyim ve görüş alış verişinde bulunacak.

Arama ve kurtarma alanındaki işbirliği anlaşmaları pratiğe dökülecek. Milli Muhafız Ordusu’nun elindeki helikopter mürettebatının eğitim amacıyla İsrail’e gitmesi planlandı. Son olarak, kesin tarihi daha sonra belirlenmek üzere, Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Stilianos Nasis’in resmi ziyaret için İsrail’e gitmesi kararlaştırıldı”

FRANSIZ GENELKURMAY BAŞKANI İLİADİS İLE GÖRÜŞTÜ

Aynı gazete “Fransa İle Pek Çok Konuda Destek ve Eşgüdüm” başlıklı haberinde ise Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis’in, Rum ve Fransız Savunma bakanlıkları ve silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğinin normal şekilde gelişmekte olduğu yönündeki açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre, Fransa Genelkurmay Başkanı General Berthand Ract-Madoux ile RMMO’daki ofisinde görüşen İliadis, çeşitli düzeydeki işbirliğinin takviyesiyle ilgili görüş alış-verişinde bulunduklarını söyledi.

İliadis, Madoux’nun ziyaretinin Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki savunma işbirliği çerçevesinde gerçekleştiğini ve iki ülke savunma bakanlıkları ile silahlı kuvvetlerinin ilişkilerini daha da güçlendirilip, geliştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Dimitris İliadis, Güney Kıbrıs’ın, AB dönem başkanlığı sırasında Fransa’dan destek bekleyip beklemediği yönündeki soruyu yanıtında “Beklemiyoruz. Halen Fransa hükümetinden hem kendi alanımızda, hem de Kıbrıs dönem başkanlığını yürütmekle ilgili konularda tam destek alıyoruz” dedi.

Fransa Genelkurmay Başkanı Madoux ise Fransa ve Güney Kıbrıs’ın arasındaki, askeri konular dâhil, bütün alanlardaki mevcut iyi ilişkileri daha da güçlendireceklerine inandığını söyledi.