ANLAŞAM İSRAİL’İ GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN ÜZERİNDEN AVRUPA’YA BAĞLAYACAK EUROASIA INTERCONNECT İSİMLİ ELEKTRİK ENERJİ HATTININ İLK AŞAMASINI TEŞKİL EDİYOR

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında Euroasia Interconnect isimli denizaltı elektrik kablo ağı projesinin ilk aşamasına ilişkin anlaşma Kudüs’te imzalandı.

Alithia “Kıbrıs ve İsrail Denizaltı Elektrik Kablo Hattı Anlaşması İmzaladı” başlıklı haberinde imzalanan anlaşmanın, İsrail ile Avrupa kıtası arasında enerji transferi çabasının ilk aşaması olarak; Akdeniz devletleri arasında denizaltı elektrik enerjisi kablo hattı kurulmasına ilişkin yaşayabilirlik incelemesi yapılacağını yazdı.

Habere göre ilk etapta İsrail-Güney Kıbrıs arasında 2 bin metre derinlikte ve 287 kilometrelik bir alana yayılacak denizaltı elektrik kablo ağının 2016’da tamamlanması hedeflenirken ağın; Güney Kıbrıs’ı da Yunanistan üzerinden Avrupa kıtasına bağlaması öngörülüyor.

Kudüs kentinde imzalanan anlaşma sırasında konuşan İsrail Elektrik Örgütü Danışman Müdürü Yiftach Ron Tal, Euroasia Interconnect isimli bu çalışmayı tarihi olay olarak niteledi. İsrail Enerji ve Su Bakanı Uzi Landau ise “İsrail, Kıbrıs ve Avrupa’dan elektrik enerjisi alabilecek, gelecekte de bunlara enerji sağlayabilecek durumda olacak” dedi. Landau İsrail’in Avrupa ile bağlanmasının İsrail’i bölgedeki bir istikrar ülkesi haline getireceğine de işaret etti.

İmza töreninde konuşan Yunan Devlet Elektrik İdaresi Quantum Energy Güney Kıbrıs yetkilisi Athanasios Ktoridis bütün tarafların bu anlaşmadan menfaat sağlayacağını söyledi. Yunanistan’ın enerji verimini artıracağını ve Avrupa enerji satranç tahtasında önemli bir unsur haline geleceğini de söyleyen Ktoridis “Kıbrıs artık bir ada olmayacak, ülke içi ve dışına istikrarlı şekilde enerji akımı sağlayacak, İsrail de Avrupa kıtasında önemli bir kurum haline gelecek” dedi.

Haravgi haberi “Denizaltı Elektrik Kablosu Anlaşması... Kıbrıs ve İsrail Tarihi Öneme Sahip Anlaşmaya İmza Attı” başlığıyla verdi.