İKİNCİ TUR İMTİYAZ HAKKI DAĞITIMI İHALESİ İLE BİRİNCİ TUR İHALE ARASINDA FARKLAR VAR

Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’de “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği bölgede ayırdığı 13 parselden; 12’sinde doğalgaz ve petrol arama - istifade maksatlı imtiyaz hakkı dağıtım ihalesi AB’nin resmi gazetesinde yayımlanmasıyla geçtiğimiz Cumartesi günü başladı.

Rum tarafı, ilk imtiyaz hakkı dağıtımı ihalesine 4 Mayıs 2007’de çıkmış ve bu çerçevede 12 numaralı parselin imtiyaz haklarını Amerikan Noble Energy şirketine vermişti.

Fileleftheros; “Geriye Kalan ‘Parsellerle’ İlgili Prosedür Başladı... Kıbrıs MEB’inde İkinci Tur İhale Cumartesi Günü AB (Resmi) Gazetesinde Yayınlandı” başlıklı haberinde, 11 Şubat 2012 tarihini taşıyan ikinci tur ihale ilanında; önemli bir belge için Rum Ticaret Bakanlığı’nın resmi sitesinin adres olarak gösterildiğini yazdı.

Gazete, bahse konu belgenin; üzerinde yapılan değişiklik ve iyileştirmeler nedeniyle çok konuşulan sözleşme örneği belgesi olduğunu belirterek, bu önemli belgenin henüz hazır olmadığına ve halen bakanlık sitesinde yer almadığına dikkat çekti.

FARKLAR

İkinci tur ihale ilanının, ilk tur ihale ilanından bazı küçük farkları bulunduğuna işaret eden gazete, iki ihale arasında saptadığı farkları özetle şöyle aktardı:

“1-Şimdi yarışma (ihale) ilk turda Noble’a verilen 12’nci parsel hariç tutulduğundan, 12 parselle ilgilidir. Lübnan’a yakın olan 3 ve 13 numaralı parseller; üç boyutlu araştırmaları da yapılmış olmasına karşın 2007’deki ihalede kapsam dışı bırakılmıştı.

2-İkinci tur ihale ilanında, ilan edildiği gün itibarıyla (11 Şubat) 90 günlük başvuru süresinden (11 Mayıs’ta sona erecek) söz ediliyor. İlk tur ihale ilanında, başvuruların sona ereceği süre tarih olarak belirtiliyordu (16 Ağustos 2007) ve ilgililere 103 günlük süre tanınıyordu.

3-Diğer bir değişiklik ise, Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu’nun bakanlık bünyesindeki Enerji Dairesi’ni ve özellikle Daire Müdürü Solon Kasinis’i yataklarla ilgili çalışmaların dışında bırakma politikasıdır. İlk tur ihale ilanında Kıbrıs ilgilileri; daha fazla bilgi için Enerji Dairesi’ne yönlendiriyordu. İkinci turda ise ilgililer, artık daha fazla bilgi için Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor.

4-İkinci tur imtiyaz hakları sözleşmesinin yalnız içeriğinde değil başlığında da değişiklik var. İlk turda üretim paylaşımı sözleşme modeli başlığı kullanılırken, ikinci tur ise ‘Araştırma ve Üretimin Nispi Paylaşımı Modeli’ başlığını taşıyor.

Yine ikinci tur ihalede, ulusal güvenlikle ilgili emirlerin uygulanması hakkı mahfuz tutuluyor, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından hidrokarbon arama, araştırma ve üretim izni verilmesi maksadıyla kullanılacak kriterler; talep sahiplerinin teknik ve ekonomik olanakları, izinde öngörülecek faaliyetleri icra etme yöntemiyle ilgili niyetleri ve talep sahibinin ilgili izni almak için vereceği ekonomik karşılıkları da içine alacak şekilde genişletildi.”

KARAR KASIM’DA

Alithia; “Yeni İzinlerle İlgili Karar Kasım’da” başlıklı haberinde, ikinci tur imtiyaz dağıtım ihalesinde yapılacak taleplerle ilgili kararı, başvuru süresinin dolması itibarıyla 6 ay içerisinde Rum Bakanlar Kurulu’nun vereceğini yazdı.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun karar tarihinin; Güney Kıbrıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerinden bir iki ay öncesine denk geldiğine işaret etti.

“KASİNİS MASUM”

Aynı gazete, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’nun, Noble Energy’nin 12’nci parselde yürüttüğü doğalgaz sondajlarıyla ilgili gizli bilgileri basına sızdırdığı suçlamasıyla Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis aleyhine yaptırdığı disiplin kovuşturmasında Kasinis aleyhine hiçbir şey bulunmadığını bildirdi.

Haberi; “Kasinis Masum, Praksula İfşa Oldu” başlığıyla yansıtan gazete, Kasinis aleyhine disiplin soruşturmasını yürüten Orman Dairesi Müdürü Dimitris Hristofidis’in, Kasinis aleyhine disiplin suçu saptamadığını, raporunu da Cuma gününe kadar Rum Bakanlar Kurulu’na sunacağını yazdı.

Haravgi haberi; “İkinci Tur Resmen İlan Edildi” başlığıyla manşete çekti.