MAVROYANNİS RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNİN AÇIKÇA SÖYLEYEMEDİKLERİNİ AÇIKLADI

SİLİKİOTİS’TEN “TERMİNALE MÜDAHALE ETMEYİN” ÇAĞRISI

LEVİATHAN İLE “AFRODİT” ARASINDA YENİ HİDROKARBON YATAĞI KEŞFEDİLDİ

Girit’in Hanya kentinde geçen hafta gerçekleştirilen “AB’ye Enerji İkmali ve Güvenliği. Yunanistan ve Kıbrıs’taki Ana Enerji Planları” konulu konferansta konuşulanlar Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Fileleftheros, “Kıbrıs ve Girit Prizde... Yatakların Vaat ettikleri ve Enerjide İzolasyon Yetimliği” başlığıyla yansıttığı haberde, konferansta İsrail, Güney Kıbrıs, Girit, Yunanistan arasında gerek doğalgaz gerek elektrik bağlantısı, Kıbrıs ve Ege’deki Yunan adaları gibi izole ağlara kesintisiz elektrik enerjisi sağlanması yönündeki olanakların masaya yatırıldığını yazdı.

Habere göre Rum ve Yunan Avrupa milletvekilleri, Avrupa konularından sorumlu Rum Başkanlık Komiseri Andreas Mavroyannis, enerji uzmanları ve gazetecilerin katıldığı konferansta, Mavroyannis’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tek yanlı hidrokarbon çalışmalarıyla ilgili uyarılarına değindiği konuşması “büyük” ilgi topladı.

Mavroyannis “Türkiye Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesine itiraz eder ve itirazı haklı bulunursa o zaman her şeyi masaya koyarsınız ve nihayetinde gri bölgelerimiz olur” uyarısında bulundu.

Mavroyannis Rum ve Yunan hükümetlerinin, münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirlememe nedenleri ve endişeleri hakkında bugüne kadar “açıkça söylemediklerini” izah ederken şunları söyledi:

“Uluslararası hukuk ve pratik açısından her şey net değil, gri bölgeler oluşabilir.  İkinci tur lisans dağıtımında da her şey zorlaşabilir çünkü Kıbrıs’ın batısındaki çok hassas bölgelerde de araştırmalar yapılacak. Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye ve Mısır arasında bir bölge var. Bölgede Meis adasının da rolü var ki bunun dikkate alınmasını istiyoruz. Anakara kıta sahanlığından söz ettiğimizde esasen nihai kriter adil çözümdür. Hali hazırda bir sınır belirleme meselesi vardır ve çok çok dikkatli olmalıyız. Kıbrıs ve Yunanistan arasında münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirlemeye ilerlesek dahi, bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir çünkü Türkiye gelir de itiraz ederse, bu itirazı da haklı görülürse o zaman her şeyi masaya koyarsınız ve bu çok tehlikelidir. Çünkü gri bölgelerimiz olur.”

Yunanistan Doğalgaz Devlet İşletmeleri (DEPA)  müdürlerinden Dimitris Malonis, Yunanistan-Güney Kıbrıs (İsrail yataklarını da kapsaması muhtemel) denizaltı doğalgaz boru hattının, Doğu Akdeniz hidrokarbon yataklarının ihracı konusunda daha ekonomik bir alternatif çözüm sağlayabileceğini söyledi.

Doğalgaz ihracı için LNG çözümü açısından tamamlayıcı olarak işleyebilecek denizaltı boru hattı inşa edilmesi önerisini de ortaya koyan Malonis bu projenin inşaat sorunlarının aşılamaz olmadığını belirterek 2010 yılında devreye giren Cezayir-İspanya denizaltı boru hattı Medgaz ve Sardunya üzerinden geçen Cezayir-İtalya denizaltı boru hattı Glasi’yi örnek gösterdi. “Kıbrıs, Girit, Yunan Anakarası boru hattı çözümü teknik açıdan ulaşılabilirdir” ifadesini kullandı.

SİLİKİOTİS’TEN “TERMİNALE MÜDAHALE ETMEYİN” ÇAĞRISI

Haravgi “Bakandan Muhalefete Çağrı... Vasiliko Terminaliyle İlgili Müdahaleler Önemli Bir Yatırımı İptal Edebilir” başlıklı haberinde, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis’in Vasiliko’da inşa edilecek akaryakıt terminali için haziran sonuna kadar 5 aday şirketin başvuruda bulunmasının beklendiğini, ihalenin kime verileceğine ise Ağustos sonunda karar verileceğini açıkladığını yazdı.

Habere göre Rum muhalefetinden üst düzeyli bir yetkilinin yaptığı siyasi müdahalelere tepki gösteren Silikiotis, “Bu müdahaleler Kıbrıs’ın ekonomisi, geleceği açısından çok önemli bir yatırımı iptal ediyor. Bu tür müdahaleler yatırımcıları Kıbrıs’a yatırım yapmaktan caydırabilir” uyarısında bulundu.

Güney Kıbrıs’ı bir enerji merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Silikiotis, bütün siyasi partilere; muhtemel yatırımcıları caydırmayacak şekilde dikkatli hareket etmeye çağırdı.

Gazete akaryakıt terminali inşaatına ilgi gösteren 5 şirketin temsilcilerinin kısa süre önce; doğalgaz sıvılaştırma kara terminali ve biri devlet biri özel olmak üzere iki akaryakıt terminali inşa edilecek Vasiliko bölgesini gezdiğini hatırlattı.

LEVİATHAN İLE “AFRODİT” ARASINDA YENİ HİDROKARBON YATAĞI KEŞFEDİLDİ

Aynı gazete “İsrailliler Yeni Yataklar Keşfetti... Leviathan ile Afrodit Arasında” başlıklı haberinde ise Opportunity isimli şirketin İsrail açıklarında yeni zengin hidrokarbon yatakları keşfettiğini yazdı.

Gazete İsrail’in yaklaşık 170 kilometre açığındaki 5 değişik noktadan alınan verilere dayanılarak; yatakların 6,7 trilyon ayak küp doğalgaz ve 1,4 trilyon varil petrol rezervi içerdiğinin değerlendirildiğini yazdı.

Yeni hidrokarbon yatağı keşfedilen bölgenin İsrail’in Leviathan yatağı ile ve “Afrodit” parseli arasında olduğuna dikkat çeken gazete Opportunity’nin, 100 milyon dolar maliyeti olacağı tahmin edilen araştırma sondajlarına; “Afrodit”te de çalışan, Noble’a ait Homer Ferrington platformu ile yıl sonunda başlayacağını kaydetti.