Rusya doğalgaz devi Gasprom’un, İsrail aracılığıyla, Güney Kıbrıs piyasasına girmeyi düşündüğü ve bu nedenden dolayı İsrail’de temaslarda bulunduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Gasprom İsrail Aracılığıyla Geliyor” başlıklı haberinde, Gasprom’un ileri gelen yöneticilerinin; Avrupa’ya yönelik tekelinin etkilenmemesi için bölgedeki (bölgemizdeki) yatakların denetimine ilişkin hedeflerini gizlemeden, bugünlerde İsrail’de temaslarda bulunduğunu belirtti.

Gazete, Gasprom’un, birkaç ay önce Güney’de Rum Enerji Düzenleme Dairesi(RAEK), Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) ve Hükümet yetkilileri ile yaptığı temaslarda bu hedeflerden dolaylı olarak bahsettiğini de yazdı.

Gazete, İsrail’de yayımlanan “Kalkalist”e (İsrail’in Economist’i) dayanarak, LNG Gasprom Global Başkanı Frederick Barnaud başkanlığındaki Gasprom’un ileri gelen yöneticilerinin, Çarşamba gününden beridir İsrail’de bulunduklarını ve bu çerçevede gerek Noble Energy gerekse DELEK ve enerji alanındaki diğer unsurlarla bir araya geldiğini belirtti.

“Kalkalist”e dayanarak,  Gasprom’un önerisinin, sadece “Leviathan” yatağı için gerekli olan 6-8 milyar dolarlık finansman sorununu, yatağın haklarına dahil olması karşılığında çözerek, İsrail’deki -açıkça Kıbrıs’taki de- büyük yatakların,  kalkınmasına ilişkin finansmanları teminat altına alma şeklinde net olduğunu yazan gazete Gasprom’un ayrıca ortaklıklar konusunda üç seçenek sunduğunu da belirtti.

Habere göre Gasprom’un sunduğu ilk seçenek “Gasprom’un haklarına, Leviathan yatağının geliştirilmesi ve faydalanılması izninin eklenmesi”, ikinci seçenek; “Uzak Doğu, Orta Doğu ve de yeni pazarlara dağıtılması amacıyla Leviathan yatağının üretiminin tümünün Gasprom tarafından satın alınmasına ilişkin sözleşme; Güney Kıbrıs’ın da dahil olduğu üçüncü seçenek ise, “Gasprom, Noble Energy ve Delek arasında, doğalgaz sıvılaştırma terminalinin kurulmasına üçünün de dahil olmasıyla, doğalgazdan faydalanmak için  bir konsorsiyum kurulması” şeklinde.

Gazete, gerek Noble Energy gerekse Delek’in, Gasprom yetkililerinin mevcudiyetine ve önerilerine ilişkin bilgileri yorumlamaktan kaçındıklarını da yazdı.

Habere göre Delek temsilcisi Yosi Abu, daha sonra Rus “İnterfax” Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada gerek Gasprom gerekse Çinli şirketlerin, “Leviathan” yatağında işbirliği yapılmasına ilgi gösterdiğini belirtti ve bugünlerde Gasprom ile görüşmelerde bulunulduğunu da teyit etti.

Gazete ayrıca İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau’nun İnterfax’a geçtiğimiz Salı günü  yaptığı “Leviathan yatağından faydalanılması konusunda, doğalgaz sıvılaştırma terminali ve ihracatı için Güney Kıbrıs’a yönelik boru hattı ve İsrail’e veya her ikisine yönelik boru hattı gibi çeşitli çözümlerin incelenmekte olduğu” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.