TATBİKATA LİMASOL LİMANINDAKİ FRANSIZ HELİKOPTERLERİNDEN BİRİ DE KATILDI, BİR RUM HELİKOPTERİ FRANSIZ FIRKATEYNİNE İNİŞ YAPTI

DİMİTRİS İLİADİS, BENZER TATBİKATLARIN FRANSA VE DİĞER ÜLKELERLE GELECEKTE DE İCRA EDİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Rum ve Fransız kuvvetlerinin, dün, Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin koordinatörlüğünde arama-kurtarma tatbikatı icra ettiği, bu kapsamda ilk kez bir Rum helikopterinin Fransız savaş gemisine indiği bildirildi.

Simerini “Kıbrıs-Fransa Büyük Tatbikatı... Savunma Bakanı Tam Başarıyla Taçlandığını Söyledi” başlıklı haberinde, Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis’in Fransa’yla gerçekleştirilen tatbikatın önemine işaret ederek, bir Rum helikopterinin Fransız savaş gemisine iniş de yaptığı bu kapsamda bir tatbikatın ilk kez gerçekleştirildiğini söylediğini yazdı.

LİMASOL LİMANINDAKİ FRANSIZ HELİKOPTERLERİNDEN BİRİ DE KATILDI

Habere göre tatbikat, adanın Güney deniz kesiminde 08.00-12.00 saatleri arasında icra edildi. Güney Kıbrıs’tan tatbikata, Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Liman Polisi ve Polis Hava Harekat Birimi’ne ait iki gemi (Kurion ve Onisilos) ve iki helikopter (Akritas ve Ahilleas), Larnaka Genel Hastanesi’nden ve Sivil Savunma Larnaka Şubesi’nden sağlık personeli ve RMMO helikopter pistleri güvenlik grubu görevlileri katıldı. Fransa Deniz Kuvvetleri’nden ise FORBIN fırkateyni ve Larnaka limanında bulunan helikopterlerden biri iştirak etti.

İliadis, Güney Kıbrıs- Fransa arasındaki savunma işbirliği çerçevesinde, Rum ve Fransız kuvvetleri arasında diğer ülkelerle de benzer tatbikatların gelecekte de devam edeceğini söyledi.

Rum-Fransız arama-kurtarma tatbikatında sözde Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi ve Arama-Kurtarma (SSR) Bölgesi” içerisinde meydana gelen deniz kazası ve korsanlığa müdahale senaryosu canlandırıldı. Kazazedeler, helikopterlerle denizden toplanarak Larnaka Hastanesi’ne nakledildi. Tatbikatı Fransa’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi ve Askerî Ataşesi, Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ve Polis yetkilileri Fransız Deniz Kuvvetleri’ne ait firkateynden izledi.

Haravgi, tatbikatla ilgili detayları “Kıbrıs Helikopteri Fransız Savaş Gemisinde!... Dün Arama-Kurtarma Tatbikatı Çerçevesinde İniş Yaptı” başlığıyla yansıttı ve tatbikattan karelere yer verdi.

Alithia haberi, “Kıbrıs-Fransa Hava-Deniz Tatbikatı... Tatbikat Senaryosu Münhasır Ekonomik Bölge ve Arama Kurtarma Sorumluluk Bölgesinde Deniz Kazası ve Korsanlık Senaryosu Canlandırıldı” başlığıyla fotoğraflı aktardı.