RUMLARIN HRİSTOFYAS’A VE HÜKÜMETE GÜVENİ AZALDI

BM’YE VE AB’YE OLAN GÜVEN, MECLİS’E VE SİYASİ PARTİLERE OLAN GÜVENDEN DAHA FAZLA

Avrupa Komisyonu’nun; AB ülkelerinde alınan ekonomik önlemler kapsamında Eurobarometre araştırması yaptırdığı ve bu araştırmanın “Kıbrıs” ayağında, Rumların Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a ve hükümete olan güvenlerinde azalma olduğunun görüldüğü, Rum ekonomisinin gidişatıyla ilgili olarak ise kötümserlik belirtildiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Eurobarometre araştırmasının 5 - 20 Kasım tarihleri arasında, Avrupa Komisyonu hesabına, AB üyesi 27 ülkeden 31 bin 659 kişinin katılımıyla gerçekleştiğini ve araştırmaya, Güney Kıbrıs’tan 504 kişi katıldığını yazdı.

Gazete, araştırmaya göre 2011 yılının Mayıs ayından bu yana, Hristofyas’a olan güvenin yüzde 17 oranında azalma gösterdiğini ve yüzde 29’la sınırlı kaldığını, öte yandan hükümete güvenmediğini belirtenlerin sayısının ise, bahar aylarından bu yana yüzde 17 oranında artış göstererek yüzde 65’e çıktığını yazdı.

Araştırmaya göre, siyasi partilere olan güvenin ise yüzde 8 oranıyla sınırlı kaldığını kaydeden gazete, araştırmaya katılan Rumların yüzde 87’sinin, siyasi partilere hiç güvenmediğini söylediğini belirtti. Araştırmaya katılan Rumların yüzde 27’si, Meclis’e güvendiklerini belirtirken, yüzde 67’si güvenmediğini söyledi. BM’ye güvenip güvenmedikleri sorulan katılımcıların yüzde 29’u BM’ye güvendikleri, yüzde 62’si de güvenmedikleri yanıtını verdi.

AB’ye olan güven konusunda ise, araştırmaya katılan kişilerin yüzde 47’si olumlu görüş belirtirken, yüzde 42’si olumsuz görüş belirtti. Rum ekonomisiyle ilgili olarak ise, araştırmaya katılanların yüzde 79’u, ekonominin şu anki gidişatının kötü olduğuna yönelik görüş belirtti. Katılımcıların yüzde 21’i ise, ekonominin gidişatının iyi olduğu görüşünde.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 53’ü, hane halkının ekonomik durumunun iyi olduğuna yönelik görüş belirtirken, yüzde 47’si hane halkının ekonomik durumunun kötü olduğuna yönelik görüş belirtti.

Çalışma durumuyla ilgili olarak ise, araştırmaya katılanların yüzde 40’ı, genel olarak işinden memnun olduğunu belirtirken, yüzde 26’lık kesim işinden hoşnut olmadığını belirtti. Yüzde 34’lük kesim ise bu soruyu yanıtlamadı.

Güney Kıbrıs’taki istihdam düzeyiyle ilgili olarak ise katılımcıların yüzde 89’u, istihdam düzeyinin kötü olduğuna yönelik görüş bildirirken, yüzde 9’u bu konuda olumlu görüş bildirdi. Eurobarometre araştırmasına göre, en büyük problemin ne olduğu sorusuna katılımcıların yüzde 62’si “ekonomi” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 56’sı bu soruya “işsizlik” yanıtını verirken, yüzde 17’si “enflasyon” yanıtını verdi. Ekonominin gidişatıyla ilgili beklentiler konusundaki soruyla ilgili olarak ise katılımcıların yüzde 25’i, ekonominin daha da kötüye gideceği görüşünü belirtirken, yüzde 16’sı iyiye gideceğine yönelik görüş belirtti. Yüzde 54’lük kesim ise, mevcut durumda herhangi bir değişiklik olmayacağı görüşünü belirtti.