ABD’de yapılan bilimsel çalışmalarda, erkekler için doğum kontrol hapı üretilmesine bir adım daha yaklaşıldı.

BBC’nin Cell Dergisi’nde yayınlanan ABD kaynaklı bir çalışmaya dayandırdığı habere göre, JQ1 isimli ilacın kullanıldığı fareler, geçici olarak kısırlaştı. Uzmanlar, çalışma bulgularının “şaşırtıcı” olduğunu ancak bunun insanlar üzerinde test edilmesi gerektiğini savundu.

Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Baylor Tıp Üniversitesi’ndeki araştırmacıların üzerinde çalıştığı ve sperm üretiminde önemli rol oynayan bir protein odaklı JQ1 isimli ilacın kullanıldığı farelerin, daha az sperm ürettiği ve ilaç alımı kesildikten sonra yeniden yavrulayabildiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, aynı proteini erkeklerde bulmayı amaçlarken, ilacın insanlar üzerinde hem güvenli, hem de etkili olup olmadığının açıklanması için daha fazla test yapılması gerektiğini kaydetti.

Bulgulara dayanarak ağızdan alınabilen erkek doğum kontrol hapı üretilmesinin mümkün olduğunu savunan Dr James Bradner, “Bu birleşim, doğurganlık üzerinde büyük etkiler oluşturarak, hem sperm miktarında, hem de harekektlilikte hızlı ve geri dönüşümü olan bir düşüş yaratıyor” dedi.

Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi’nden Prof Moira O’Bryan’a göre ise, insan ve farelerin benzeşen sperm üretimlerinden dolayı JQ1 isimli ilaç, ufak değişikliklerle insanların kullanabileceği bir kontrol hapı haline getirilebilecek.