BASSİL İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ SALONDA İSTEMEDİ, HARİRİ “HRİSTOFYAS’A SAYGISINDAN” SALONU TERK ETTİ

HRİSTOFYAS: “HEDEF KIBRIS’I BÖLGESEL ENERJİ MERKEZİ HALİNE GETİRMEK”

LÜBNANLI BAKAN GÜNEY KIBRIS’TAN LÜBNAN-İSRAİL MEB ANLAŞMAZLIĞINA MÜDAHALE İSTEDİ

“Gulf Intelligence” isimli şirket tarafından  Kıbrıs Üniversitesi”nde dün gerçekleştirilen “Enerji Üreticisi Olarak Kıbrıs’ın Geleceği” konulu forumda diplomatik kriz yaşandı. Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil, konuşması sırasında İsrail’in Güney Kıbrıs Büyükelçisi Michael Hariri’nin salondan çıkmasını istedi.

Alithia “Lübnan ve İsrail Arasında Diplomatik Olay” başlıklı haberinde olayın; Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın kısa bir konuşma yapmak üzere panele katıldığı sırada cereyan ettiğini yazdı.

Habere göre Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil panelin yapıldığı salona giren Rum Yönetimi Başkanı’ndan; konuşması sırasında İsrail’in Güney Kıbrıs büyükelçisinin salonda olmasına müsaade edilmemesini istedi. Hristofyas’ın ve salondaki diğerlerinin ricalarına karşın Lübnanlı Bakan isteğinde ısrar etti. İsrailli Büyükelçi Hariri Lübnanlı bakanın tepkisini fark etti ve üniversite rektörü Konstantinos Hristofidis’le 20 dakika süren düşük tonlu konuşmasının ardından salondan gönüllü olarak çıktı.

Gazete panelde hazır bulunan Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, gazetecilerin sorusuna karşılık; “Biz forumu düzenleyen değil, davetliydik. Olayda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sorumluluğu yok. Bölge ülkeleriyle çok iyi ilişkilerimiz var” dediğini yazdı.

Habere göre Silikiotis gelecek Pazartesi günü Lübnan’a giderek oradaki mevkidaşı ile iki ülke arasındaki işbirliği konularını görüşeceğini açıkladı.

Gazete Panelin organizatörü olan Gulf Intelligence ise Lübnanlı Bakan ile İsrailli Büyükelçi arasında olanlardan haberi olmadığını belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da panelde yaptığı kısa konuşmada “müşterek münhasır ekonomik bölgelerle ilgili anlaşmamızın Lübnan meclisi tarafından kısa zamanda onaylanmasını bekliyoruz çünkü dost ülke Lübnan ile daha sıkı ilişkiler istiyoruz” dedi.

Mısır ile de anlaşma imzalandığını söyleyen Hristofyas “Mısır yeni cumhurbaşkanı ile yaptığım telefon görüşmesinde kardeşlik ilişkilerimizi sürdürmekle kalmayıp daha da geliştirip derinleştirme konusunda anlaştık” ifadesini kullandı.

Fileleftheros haberi “Lübnanlı Bakan İsrail Büyükelçisini Enerji Forumunda İstemedi... Hariri ‘Başkan’a Saygısından’ Dışarı Çıktı” başlığıyla aktardı.

LÜBNANLI BAKAN GÜNEY KIBRIS’TAN LÜBNAN-İSRAİL MEB ANLAŞMAZLIĞINA MÜDAHALE İSTEDİ

Politis “Müzakereler Hafta İtibarıyla” başlıklı haberinde Hristofyas’ın dünkü forumda yaptığı açıklamaya dayanarak Güney Kıbrıs ile Noble Energy şirketi arasında 12’nci parselle ilgili temasların hafta itibarıyla başlayacağını yazdı.

Gazete forumda yaşanan diplomatik krize de değindiği haberinde dünkü enerji forumunda İsrailli büyükelçinin salondan çıkmasını isteyen Lübnan Enerji ve Su Bakanı’nın Güney Kıbrıs’tan, İsrail arasındaki MEB anlaşmazlığına müdahale etmesini istediğini yazdı.

Habere göre Lübnan Enerji ve Su Bakanı Bassil dünkü forumda yaptığı konuşmada Güney Kıbrıs’a; “Lübnan-İsrail deniz sınırlarının belirlenmesi sırasında ortaya çıkan teknik yanlışın düzeltilmesi için” müdahalede bulunma çağrısı yaptı. Bassil “Kıbrıs’tan, dost millet olarak,  bu teknik hatanın düzeltilmesi için bütün çabaları harcamasını bekliyoruz” dedi.

HRİSTOFYAS AÇIKLADI.... “ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DEVLET HİDROKARBON ŞİRKETİ VE HİDROKARBON FONU KURULUYOR”

Haravgi “Hidrokarbon Şirket ve Fonu... Başkan Hristofyas Kıbrıs’ı ‘Bölgesel Enerji Merkezi’ Haline Getirecek Enerji Altyapı Çalışmalarını Açıkladı ve Kurumları İlan Etti” başlığıyla manşete çektiği haberinde Hristofyas’ın “2’nci Levantinis 2012 Enerji Forumu”nda yaptığı konuşmada önümüzdeki günlerde “Devlet Hidrokarbon Şirketi”  ve “Hidrokarbon Fonu”nun kurulacağı ilanını yaptığını yazdı.

“Kıbrıs Üniversitesi”nde dün düzenlenen forumun “2’nci Levantinis 2012 Enerji Forumu” adını taşıdığını yazan gazeteye göre Hristofyas forumda yaptığı konuşmada Rum yönetiminin, Güney Kıbrıs’ı “bölgesel enerji merkezi haline getirme” hedefine ulaşmak için ileri götürdüğü bütün çabaları açıkladığını kaydetti.

HRİSTOFYAS: “HEDEF KIBRIS’I BÖLGESEL ENERJİ MERKEZİ HALİNE GETİRMEK”

Habere göre Güney Kıbrıs’ı “bölgedeki enerji kaynaklarının toplandığı, işlendiği ve uluslar arası pazarlara taşındığı bölgesel bir enerji merkezi haline getirmek” hedefinin; gerekli enerji altyapılarının geliştirilmesi ve yeni kurumlar oluşturulması olduğunu söyleyen Hristofyas bu kurumlardan birinin önümüzdeki günlerde kurulacak olan “Devlet Hidrokarbon Şirketi” olduğunu anlattı. Hristofyas “doğal kaynaklarımızın değerlendirilmesinden elde edeceğimiz zenginliğin bir bölümünü sonraki nesillere saklayacağımız Hidrokarbon Fonu’nu da kuracağız” dedi.

Hristofyas hükümeti tarafından ileri götürülmekte olan enerji altyapılarına da değinirken “Massachusetts Institute of Technology” isimli üniversiteyle imzaladıkları; doğalgaz sıvılaştırma terminalinin yaşayabilirlik araştırması da dahil; doğalgazdan istifadenin mali perspektiflerinin fitlerinin araştırılması ve uluslar arsı piyasalara aktarılmasını oluşturacak anlaşmaya işaret etti.

Bunun ilk aşama olduğunu söyleyen Hristofyas, ikinci aşamada doğalgazın Güney Kıbrıs’ın enerji sistemine entegre edilmesine ilişkin kapsamlı bir proje çıkarılacağını anlattı. Doğalgazın yerel piyasaya dağıtımıyla ilgili çalışmanın da normal şekilde devam ettiğini söyledi. Hristofyas ilk aşamada doğalgazın Vasiliko, Moni ve Dikelya’daki elektrik santrallerine, daha sonra da otel ve sanayiyi besleyecek şekilde dağıtılacağını hatırlattı.

Rum Bakanlar Kurulu’nun önceki hafta aldığı karar ile 12’nci parselden doğalgaz kullanmaya başlayana kadar geçici çözüm olarak, elektrik üretiminde kullanılmak üzere doğalgaz ithali için çalışmaların halen başladığını kaydeden Hristofyas Rum temas grubunun Noble Energy International ile yaptığı araştırma istişarelerinin de tamamlandığını söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı bu temaslar çerçevesinde şirketin Güney’e doğalgaz götürülmesiyle ilgili gelecekteki çalışma planını sunduğunu, hem bunlar hem de doğalgazın uluslar arası pazarlara sürülmesi konusunda Rum Bakanlar Kurulu’nun Rum temas grubuna; Noble ile bir dizi anlaşmaya imza atma emir ve yetkisi verdiğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de tek yanlı “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği deniz bölgesindeki 12 parsel için çıkılan ikinci tur ruhsat ihalesine 14 ülkeden, 15 şirket ve konsorsiyumdan 33 başvuru yapıldığını da hatırlatan Rum Yönetimi Başkanı, bunlar arasında Fransa, ABD, Rusya, Güney Kore, Malezya, İtalya, Avustralya olduğunu anımsattı.

Foruma katılanların sorusu üzerine, hükümeti tarafından doğalgaz sıvılaştırma terminali kurulması yönünde yapılan çalışmalara da değinen Hristofyas “Bu çok büyük bir cazibe, çok masraflı, ancak aynı zamanda yalnız 12’nci parselden doğalgaz getirilmesini değil, diğer ülkelerin işbirliğinde doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılmasını da gerektiren bir projedir” ifadesini kullandı, şunları ekledi:

“Başka önemli ülkelerin veya büyük şirketlerin de katılımıyla çok taraflı işbirliği yapmak ancak bunu yaparken devletimizin egemen rolünü korumak istiyoruz, çünkü bu stratejik öneme sahip bir altyapıdır. Bu istikamette, AB’nin yeni enerji politikası çerçevesinde sağlayacağı ilgili ödenekleri değerlendirmeyi bekliyoruz.”

“TÜRKİYE İLE DE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRDİK, EĞER....”

Rum Yönetimi Başkanı konuşmasında Türkiye’ye de atıfta bulunmayı ihmal etmedi. “Türkiye barışsever bir ülke olsa ve Kıbrıs’ı serbest bıraksa, Türk askerlerini çekse, Kıbrıslıların lehine adil ve yaşayabilir bir çözüm için yardım etse bazı şartlar altında Türkiye ile de işbirliği yapabilirdik” diyen Hristofyas sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, her iki ülkenin de (Türkiye ve Kıbrıs) ve Yunanistan’ın -isterseniz her üç ülkenin diyelim- ve bütün Avrupa’nın ve bölgedeki barışın çıkarına olurdu. Türk yetkililer halen, üç halk arsında barış, işbirliği ve dostluk olmasına uzatacağı elin ve doğanın bize verdiği nimetlerden yararlanmanın ne kadar önemli olduğunu anlamış görünmüyor. Kıbrıs, Tanrı’nın kutsadığı yerlerden biridir ancak biz insanlar onu birçok kez tahrip ettik. Şu anda, geleceğini belirleme ve doğal güzelliklerini ve zenginliklerinin keyfini sürmek için tam özgür bir yer değildir.

“ABBAS İLE İRTİBAT KURDUM”

Bölge halkları ve diğer birçokları doğanın sunduklarını paylaşacağı günün gelmesini ve o günün çok uzak olmamasını diliyorum. (Paylaşacak olanlar) Lübnan’dır, Suriye’dir, Yunanistan’dır, Türkiye’dir, kendi devletlerini kuran Filistinli dostlarımızdır. Başkan Abbas ile irtibat kurdum, birlikte çalışacağız çünkü Filistin’le de müşterek MEB’e sahibiz.”

“İŞBİRLİĞİ YAPAMAZSAK KENDİMİZ İLERLEYECEĞİZ”

Başka ülkelerin işbirliği yapamaması halinde Güney Kıbrıs’ın enerji konularında tek başına ilerleyip ilerleyemeyeceği sorusuna muhatap olan Hristofyas, başka bir seçenekleri olmazsa bunu da yapabileceklerini söyledi. “Başka ülkelerle işbirliği arzuluyoruz ancak öncelikle kendi halkımızın, ülkemizin çıkarlarıyla ilgileniyoruz, şu veya bu şekilde ilerleyeceğiz” dedi.