Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren memur sendikası PASİDİ’nin dün aniden grev kararı alması ve Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerin yapılmayacağı konusunda tehditte bulunmasının, sıkıntılı olan ekonomide şok etkisi yarattığını ayrıca toplumsal karışıklığa neden olduğu belirtildi. 15

PASİDİ’DEN ŞOK EYLEM RUM MECLİSİ EYLEME RAĞMEN YASA TASRILARINI ONAYLADI YEREL SEÇİMLER “HAVADA”

Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren memur sendikası PASİDİ’nin dün aniden grev kararı alması ve Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerin yapılmayacağı konusunda tehditte bulunmasının, sıkıntılı olan ekonomide şok etkisi yarattığını ayrıca toplumsal karışıklığa neden olduğu belirtildi. Rum Meclisi ise PASİDİ’nin eylemine karşın, daha önce anlaşamaya varılan devlet harcamamalarının düzene sokulmasına ilişkin tedbirleri (yasa tasarılarını) dün onayladı.

Gazeteler, Güney Kıbrıs’ta dün yaşanan tüm bu gelişmelere geniş bir biçimde yer verdiler. Fileleftheros gazetesi, “Aniden Kaos Geldi” başlıklı haberinde PASİDİ’nin dün aldığı grev kararına, diğer sendikalardan karşılık gelmediğini, PEO’nun tutumunu ayırdığını, SEK ve DEOK’un ise greve yönelik anlayış belirtmesine karşın eylemlere katılmadığını yazdı. Gazete PASİDİ’nin ani grev kararı almasına, Rum Meclisi’nin anlaşmaya varılanların dışında -13. maaşın bir defalığına vergilendirileceği- ek tedbirleri de onaylayacağı söylentisinin neden olduğunu belirtti. Gazete bu söylentinin; hükümet-muhalefet arasında 13. maaşta kesinti yapılması konusunda gizli anlaşma sağlandığı şeklinde olduğunu belirtirken, Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın bu söylentiyi kesinlikle ret ettiğini de yazdı.

PASİDİ’DEN MEMURLARA YEREL SEÇİMLERDE ÇALIŞMAMA ÇAĞRISI

Gazete PASİDİ’nin dün gerçekleştirdiği ve üç saatlik grev kararını da aldığı olağanüstü toplantıda, memurlara, Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerde görev almamaları ve de seçmen kartlarını iade etmeleri konusunda çağrı yapılması kararı da aldığını yazdı. Habere göre PASİDİ ayrıca bugün için 12 saatlik grev kararı da aldı.

HÜKÜMET: “SEÇİMLER YAPILACAK”

Rum Yönetimi, PASİDİ’nin kararının ardından, yerel seçimlerin Pazar günü normal bir şekilde yapılacağını duyurdu. Gazete PASİDİ’nin bu kararının, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın kendisini de kızdırdığını ve seçimlere ilişkin tedbirler unsurunu geri çekmeleri konusunda çağrı yaptığını yazdı. Habere göre Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis bugün tüm partilerin temsilcileriyle bir toplantı yaparak seçimlerin normal bir şekilde yapılmasının sağlanması konusunu ele alacak.

HASTANELERDE KAOS

Gazete, PASİDİ’nin bugün için aldığı 12 saatlik (07:00-19:00) grev kararının ardından hastanelerde de kaos yaşanmaya başladığını yazdı. Hastaların, hastaneleri arayarak daha önceden bugüne verilen ameliyatların yapılıp yapılmayacağını sorduklarını ve olumsuz yanıt aldıklarını yazan gazete bunun üzerine hastaların sinirlendiğini de belirtti. Habere göre greve, hastanelerde çalışan ve PASİDİ üyesi yaklaşık 3 bin 500 kişi katılacak. PASİKİ’ye bağlı doktorlar (600 kadar) ise greve katılacakları yönünde açıklama yapmadı. Rum Eğitim Sendikaları OELMEK ve POED ise bugünkü greve, PASİDİ’nin ilgili kararına yönelik görüş ayrılığından değil, tedbirin olası uygulanmasının incelenmesine ilişkin zaman darlığından katılmadıklarını açıkladılar. Söz konusu sendikalar, yeni tedbirleri inceleyerek karar alacaklarını belirttiler.

RUM MECLİSİ YASA TASARILARINI ONAYLADI

Rum Meclisi’nin, dün PASİDİ’nin grev ve Meclis önünde yaptığı eyleme karşın aralarında KDV’nin yüzde 17’ye çıkarılması, memur maaşlarının iki yıllığına dondurulması gibi yasa tasarılarını onayladığı belirtildi. Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Meclis oturumuna, PASİDİ’nin grevi nedeniyle bir süre ara verildiğine de dikkati çektiler. Gazete Meclis’te çalışan bazı memurların mikrofonları milletvekillerine kapattığını ve elektriği de kestiklerini yazdı.

PASİDİ MECLİS ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Gazeteler PASİDİ’nin, dünkü üç saatlik grev kararı çerçevesinde Rum Meclisi önünde protesto eylemi yaptığını da yazdılar.