RUM GAZETELERİ’NDEN “B PLANININ İLK ADIMI” İDDİASI

“AVRUPA KOMİSYONU KAYITSIZ KALDI”

Türkiye AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’ın Londra ziyareti sırasında yaptığı açıklama, Rum tarafında, Türkiye’nin 1 Temmuz sonrasında devreye sokmaya hazırlandığı B planının ilk adımı olduğu şeklinde yorumlandı.

Fileleftheros, “B Planını Sınıyorlar... Stratejik Hedef İşgal Bölgelerinin Kademeli Olarak Türkiye’ye Entegre Edilmesidir... Lefkoşa’nın Tepkisi” başlık ve spotlarıyla yansıttığı haberinde, “KKTC’nin Türkiye’ye entegrasyonu söylemlerinin, B planının ana ekseni olduğunu ve Egemen Bağış’ın da bunu ileri götürerek tepkileri ölçme görevini üstlendiğini” savundu. Gazete özetle şöyle devam etti:

“Edindiğimiz bilgilere göre entegrasyon için açıkça adım atılmayacak, tedricen bu istikamete götürecek faaliyetlerde bulunulacak. Ankara sahte devletin yüksek iktidar mevkilerindeki Kıbrıslı Türkleri buralardan alıp yerlerine yerleşikleri getirecek.  Buna paralel olarak Türk şirketleri havaalanı gibi altyapı çalışmalarını üstlenecek. Aynı zamanda, Türk tarafının doğrudan ticaret tüzüğünün uygulanmasını ileri götüreceği de aşikârdır.

Egemen Bağış dün, entegrasyonla ilgili ifadesinin lafzını ve ruhunu değiştirmeksizin sadece işgal bölgelerinden gelen tepkiler üzerinde durdu, kendisini eleştiren Kıbrıslı Türklere saldırdı. ‘Kıbrıs’ta bazılarının Kıbrıslı Rumların sempatizanı olması ve yaptığım açıklamalardan tercihli olarak (cımbızla seçerek) sonuçlar çıkarmaya çalışmaları beni üzdü’ diyen Bağış ‘temmuza kadar çözüm olmazsa bizim için bütün ihtimaller açıktır dedi.

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Bağış’ın açıklamalarını sinsi, kendini beğenmiş ve tahrikkar olarak niteledi. ‘Taksim, uluslararası camia tarafından kesin bir dille reddedilmesinin dışında; Türkiye’nin Ada’daki yasadışı mevcudiyeti nedeniyle varlıkları tehlike altında bulunan Kıbrıslı Rumlar için de Kıbrıslı Türkler için de çözüm değildir’ dedi.

Avrupa Komisyonu, Ankara’nın, Kıbrıs sorunu 1 Temmuz’a kadar çözülmezse Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümünü entegre etme konusundaki yeni tehditlerine kayıtsız kaldı. Pontiospladusvari (İsa’nın çarmıha gerilmesini engellemeyen ve ben yapmadım diyerek sıyrılan kişi) bir tavırla Egemen Bağış’ın ilgili açıklamasını yorumlamaktan kaçındı.

Komiser Stefan Füle’nin Sözcüsü Peeter Stano Türk Bakan’ın entegrasyonla ilgili açıklamasını yorumlaması istendiğinde ‘Sayın Bağış’ın sözlerine bizim yaptığımız yorum sizinkinden farklı’ dedi. Peter Stano Komisyon’un değişmez taktiğini uygulayarak yabancı siyasilerin açıklamalarını yorumlamadı ancak aynı zamanda ‘bütün taraflara’ çözüm üzerinde odaklanma çağrısında bulundu. ‘Düşündüğümüz tek çözüm vardır, o da Ada’nın iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleşmesidir. İlgili bütün tarafları, çabalarını bu çözümün bulunması üzerinde yoğunlaştırmaya çalışıyoruz’ dedi.

Stano’nun, ‘Bağış’ın açıklamasını Komisyon’un farklı yorumladığı’ ifadesi yabancı bir gazetecinin tepkisini çekti ve Sözcü’den; Komisyon’un, Avrupa toprağını entegre etme açıklamasına yorumunun ne olduğunu sordu. ‘bir politikacının sözlerini yorumlama konusuna girmeyeceğim’ diyen Stano yine görüş belirtmekten ve Türk tehditlerini eleştirmekten kaçındı.”

Politis haberi, “Ankara’nın Anti Federasyon Planı... Türkiye Kıbrıs Sorununda Gündem Değiştirmeye ve Tersyüz Etmeye Çalışıyor... Brüksel Bağış’ın Sözlerinden Rahatsız” başlığıyla manşete çekti.

Gazete Bağış’ın ilgili açıklamasının ana muhatabının Brüksel ve BM olduğu görüşünü belirterek diplomatik çevrelerin “Ankara bu müdahalelerle, 1 Temmuz’dan sonra federasyon formülünü terk edip Kıbrıs sorununu artık yeni bir gündemle görüşeceğini net şekilde ortaya koydu” değerlendirmesinde bulunduklarını, bu değerlendirmeye Rum hükümet çevrelerinin de katıldığını yazdı.

Ankara’nın “Bu tehdit mantığıyla BM’nin, 2013’te yeniden canlandırmak maksadıyla prosedürü uyutma çabaları ve Güney Kıbrıs’ın yaklaşmakta olan AB dönem başkanlığı konusunda bütün istikametlere baskı yapmaya çalıştığı” iddiasında bulunan gazete, Bağış’ın sözlerinin KKTC’de de tepkiyle karşılandığını belirterek, Afrika gazetesinin dünkü manşetini, kupürünü de yayımlayarak öne çıkardı.

Politis güvenilir kaynaklara dayanarak Füle’nin Sözcüsü Stano’nun “düşündüğümüz tek çözüm Ada’nın, iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleşmesidir” sözünün arkasında Türk-AB ilişkileriyle meşgul olan AB yetkili mercilerinin hoşnutsuzluk ve endişesinin bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Brüksel, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı öncesi ve dönem başkanlığı sürecini, halen kırılgan olan Türkiye-AB ilişkileri açısından tehlikeli dönem olarak görüyor.

Haravgi “Tepki Fırtınası... Bağış’ın Taksimci Tehditleri Hükümet ve Kıbrıs Türk Siyasi Partiler Tarafından Şikayet Ediliyor” başlıklı manşet haberinde, Rum Sözcü Stefanos Stefanu’nun, Bağış’ın tavrını “sinsi, kendini beğenmiş”, açıklamasını da “Ankara tarafından taksimin ileri götürüldüğünü ortaya çıkarıyor” olarak nitelediği açıklamasına yer verdi.