ULUSAL KONSEY PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANACAK 

BM Genel Sekreteri Alexander Downer’in, Greentree-2 zirvesinin ardından yarın Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ı ziyaret etmesinin beklendiği belirtildi.

Haravgi gazetesi, aldığı bilgilere dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Downer’a, “ilk önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BM’nin tam ve bağımsız üyesi oluğunu ve bu şekilde AB’a katıldığını; ikinci olarak ise BM Genel Sekreteri’nin temsilcisi olarak Downer’in bu bağımsızlığı ve egemenliği korumakla yükümlü olduğunu” öğütleyerek, Downer’dan “Kıbrıslı Rumlar tarafından AB dönem başkanlığının üstlenilmesi” söylemini düzeltmesini talep edeceğini yazdı.

DOWNER-YAKOVU GÖRÜŞMESİ

Bu arada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alaxander  Downer dün Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu’yla bir araya geldi.

Habere göre Downer-Yakovu görüşmesinde, “yerleşikler” (TC kökenliler) ve mülkiyete ilişkin verilerin teatide bulunulması gibi askıda olan konulara ilişkin pratik sorunlar ele alındı.

Gazete, verilere ilişkin teatinin, liderler düzeyinde mi yoksa temsilciler düzeyinde mi olacağının açıklığa kavuşmadığını, bu konunun Çarşamba gününden sonra belli olmasının da beklendiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi, Downer-Yakovu görüşmesinde değiştirilmesi beklenmeyen süreçle ilgili ileriki adımlara yönelik hazırlıkların ele alındığını yazdı. 

Görüşme sırasında, Downer’in davranışlarına ilişkin konuların ele alınmadığını yazan gazete bu konuların belki de yarınki Hristofyas-Downer görüşmesinde görüşüleceğini belirtti.

“Downer-Yakovu görüşmesinde, ilk önce ilerleme sağlanabilmesi için Türk tarafından tutum ve tezlere yönelik değişikliğin olması gerektiğinin açıklığa kavuşturulduğunu” ileri süren gazete, Kıbrıs Rum tarafının, “Mülkiyet” ve “Toprak” konularına ilişkin bütünlüklü veriler sunulması gerektiğini dile getirdiğini belirtti.

Habere göre Kıbrıslı Rum bir kaynak yaptığı açıklamada, birbirine bağımlı olan iki konunun bütünlüklü ve kapsamlı görüşmenin olabilmesi için Toprak konusuna ilişkin verileri istediklerini belirtti.

Gazete ayrıca iyi haber alan kaynaklara dayanarak BM’nin; Türk tarafının Greentree’de sunduğu verileri bütünlüklü ve yeterli olarak addettiğini yazdı.

Bu konudaki, farklı görüşe, Türk tarafının sunduğu verileri dayanaksız olarak nitelendiren  Kıbrıs Rum tarafının sahip olduğunun görülmekte olduğunu yazan gazete BM’nin tutumunun; buradaki görüşmelere özellikle önem vermesinin beklenmediği çok taraflı konferansın toplanmasının nasıl ileriye götürüleceğine önem verdiğini de teyit ettiğini belirtti.

İSVİÇRE: “ÇOK TARAFLI KONFERANSA EV SAHİLİĞİ YAPALIM”

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, İsviçre’nin; 2004 yılında da olduğu gibi iki toplum temsilcileriyle olan konferansa (uluslararası konferans) ev sahipliği yapma arzusunu dile getirdiğini yazdılar.

Gazete bu talebin, İsviçre Konfederasyon Başkanı Eveline Widmer-Schlumpf’un, Davos’ta bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yaptığı görüşme sırasında dile getirildiğini belirtti.

ULUSAL KONSEY PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANIYOR 

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler Rum Ulusal Konsey’in Perşembe günü saat 10:00’da toplanacağını yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Ulusal Konsey toplantısı çerçevesinde üyelere; Greentree-2 zirvesi hakkında ayrıntılı bilgi verecek.