HRİSTOFYAS’TAN BM VE AB’YE “MARAŞ’I ARTIK KURTARIN” ÇAĞRISI

“TÜRKLER BM’DEN GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER BEKLİYOR”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileriyle yaptığı görüşme çerçevesinde kapalı Maraş’la ilgili çok kısa bir hareketlilik olmasından söz ettiği ve gelişmelerin, Downer’ın “Türk B planını” çok ciddiye aldığını gösterdiği bildirildi.

Politis haberi “Aleksander Downer Maraş’a ‘Oynuyor’...  Büyükelçilere Maraş’tan Söz Etti... Başkan Hristofyas Dün De Maraş’la İlgili Üç Eksenli Önerisini Hatırlatarak BM’ye ve AB’ye; Kıbrıs Sorunundan Kurtulmak İçin Bu Öneriyi İleri Götürmelerini İstedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak Downer’ın ve dolayısıyla BM’nin, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz’dan sonra, Türk tarafının hazırladığı tek yanlı adımlar nedeniyle Kıbrıs sorununun tamamen farklı bir zemine girebileceğini teslim ederek, Türk B planını oldukça ciddiye aldığını savundu, özetle şunları ileri sürdü:

“Aynı kaynaklar Downer’ın, New York dönüşünde (Avustralya’ya hareketinden önce) büyükelçilerle görüşmesinde, BM’nin müzakerelerdeki kazanımların korunması için, müzakere prosedürünü 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerinin sonrasına aktarmayı hedeflediğini vurguladığını söylediler.

Downer bu çerçevede muhataplarına; BM’nin Kıbrıs sorununun çeşitli başlıklarındaki müzakerelerin haziran ayına kadar temsilciler arasında sürmesini, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı sırasında prosedürün, güven yaratıcı önlemlerin görüşülmesi düzeyine indirgenebileceğini söylemiş görünüyor. Tam da bu noktada Downer Maraş konusuna atıfta bulunarak, hareketlilik beklendiğini söyledi.

Aynı kaynaklara göre Türklerin Maraş’la ilgili bu tek yanlı hareketleri ‘oyunu’ başlatırsa 6 aylık dönem başkanlığı sırasında, Avrupalı unsurların arabuluculuğuyla Kıbrıs sorununun en azından bazı yönlerinin dolaylı müzakeresine olanak tanıyor. Downer Kıbrıs’a Pazartesi geliyor, Salı günü Başkan Hristofyas’la, ertesi gün de Eroğlu’yla görüşecek.”

HRİSTOFYAS’TAN BM VE AB’YE “MARAŞ’I ARTIK KURTARIN” ÇAĞRISI

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dün BM’ye ve AB’ye, Maraş’la ilgili önerisini hayata geçirmeleri çağrısında bulunduğunu haber verdi.

Gazeteye göre, Hristofyas “bunun benimsenmesi halinde Maraş’ın nihayet kurtulacağı ve aynı zamanda, Kıbrıs sorununun çözülmesi için de iki toplum arasında tamamen farklı bir ortam yaratılmasına güçlü bir dinamik katacağı”  iddiasında bulundu.

Hristofyas, Mağusa-Konstantia Metropolitliğinin bir etkinliğinde yaptığı konuşmada Türkiye’yi de “çözüm yönünde çalıştığını lafla değil icraatla göstermeye” çağırdı. Kıbrıslı Türklerin müzakerelerdeki tavrının ve ileri sürdükleri “Türk tehditlerinin” Türkiye’nin Kıbrıs sorununda herhangi bir ilerlemeyle ilgilenmediğini gösterdiğini iddia eden Hristofyas, KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesiyle ilgili olduğunu savunduğu “Türk B planını” da şikâyet etti. 

Hristofyas Rum tarafı olarak “AB Konseyi başkanlığı görevini yerine getirecekleri dönemde de diyaloğa, bugünkü prosedür temelinde devam etmeye hazır olduklarını” söyledi. Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk taraflarını “diyaloğu reddetmek ve görüşmelerin teknik komiteler düzeyinde yapılmasını istemekle” de suçlayan Hristofyas, Eroğlu’nun ve Ankara’nın maharetlerine’ itiraz ettiğini söyledi kapalı Maraş’la ilgili önerisini yineledi.

Gazete Hristofyas’ın Maraş’la ilgili önerisinin; “kapalı kentin, yasal sakinlerine yönelik olarak BM himayesinde ve Mağusa Limanı’nın da eşzamanlı olarak AB himayesinde açılmasını” içerdiğini hatırlattı.

Habere göre Hristofyas, aynı zamanda Türkiye’nin, AB müzakere sürecindeki dondurulmuş başlıkları açmaya da hazır olduğunu savundu ve “BM’ye ve AB’yi, bütün tarafların çıkarına bir hareketliliği gündeme getirecek bu önerimi hayata geçirmeye çağırıyorum” dedi.

“TÜRKLER BM’DEN GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER BEKLİYOR”

Fileleftheros “BM’den Güven Yaratıcı Önlemler Bekleniyor... Ankara, Mevcut Prosedürün Bittiğine İşaret Ediyor” başlıklı haberinde Ankara’nın mevcut prosedürün tamamlandığı görüşünde olduğunu ve BM’den, güven yaratıcı önlemler beklediğini yazdı.

Gazete Türklerin bu taktiğinin; Kıbrıs sorunundaki anlaşmazlıkların çözülmesi için çok taraflı konferans çağrılmasındaki ısrarları çerçevesinde olduğu yorumunda bulunarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal’ın; pratik olarak müzakerelerin durduğunu, BM’nin 1 Temmuz’a kadarki çabalarının; güven yaratıcı önlemler veya müzakerelerin nasıl devam edebileceği yönünde olabileceği açıklamasını okurlarına aktardı.

Gazete Hristofyas’ın BM’ye ve AB’ye yaptığı çağrıyı okurlarına “Hristofyas: Maraş’la İlgili Öneri İleri Götürülsün... BM ve AB’ye Çağrı” başlığıyla yansıttı.

Haravgi ise “Artık Maraş’ı Kurtarın... Başkan Hristofyas’tan BM’ye ve AB’ye, İşgal Altındaki Kentle İlgili Çağrı” başlığını attı.