DOWNER’IN BM GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA UNFICYP RAPORU GÜNDEME GETİRİLDİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Greentree’deki üçlü zirve biter bitmez İngiltere ve Türkiye’nin BM Daimi temsilcileriyle ortak bir toplantı yaptığı ve zirveyi değerlendirdiği iddia edildi.

Fileleftheros; “İngiltere ve Türkiye’yle Oyunlar - İngiltere ve Türkiye’yle Kulis Faaliyetleri - Downer İki Ülkenin Büyükelçileriyle New York’ta Ortak Toplantıda Görüştü” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Downer’ın büyükelçilerle gerçekleştirdiği ortak görüşmede Greentree zirvesi ve sonrasında izlenecek adımların ele alındığını iddia etti.

Gazete, Downer’ın her iki büyükelçiyle eş zamanlı görüşmesinin Downer’ın niyetine ilişkin soru işaretleri yarattığını, bazı kaynakların ise, Downer’ın gerek İngiltere gerekse Türkiye’yle, üst düzeyde sürekli iletişim halinde olduğunu bildirdiklerini öne sürdü.

Haberde ayrıca, Downer’ın New York’tan Kıbrıs’a dönüşünde İngiltere’nin başkenti Londra’dan geçmesi ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle temaslarda bulunmasının beklendiği de belirtildi.

DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRDİ

Öte yandan gazete, bir diğer haberinde, Downer’ın önceki gün BM Güvenlik Konseyi’ni Greentree zirvesi konusunda bilgilendirdiğini, İngiltere’nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un ortaya koyduğu yol haritası hayata geçirilmezse Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü UNFICYP’in adadan çekilmesi önerisini ortaya attığını yazdı.

Habere göre, Ban’ın hazırlayacağı rapor ve Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeleri ele almak amacıyla toplanan Konsey’i zirvenin sonuçlarına ilişkin bilgilendiren Downer, “sınırlı bir ilerleme yaşandığını, daha iyi bir ilerlemenin olabileceğini” söyledi.

Downer’ın; “iyimser olduğunu ve çok taraflı konferansa varılabileceğini söylemekten kaçınmadığını” belirten gazete, Downer’ın ayrıca; “her iki tarafın da müzakere edilen başlıklar olan yönetim, mülkiyet ve vatandaşlık konularında bazı öneriler sunmuş olduklarını, önümüzdeki iki hafta içerisinde de daha fazla veri sunacaklarını” vurguladığını yazdı.

Gazete, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ise konuşmalarında, Genel Sekreter’e destek ifade ettiklerini, “yol haritasını memnunlukla karşıladığını” belirten İngiltere’nin ise, bir adım daha ileri giderek, “Kıbrıs sorununda yaşanan ilerleme eksikliği ve ekonomik sorunlar göz önüne alınarak UNFICYP’in adadaki varlığının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiğini” ileri sürdü.

ABD’li büyükelçinin ise, görüşlerini belirtirken, daha “ölçülü” olduğunu ve İngiltere’nin önerisine destek verir gibi davranmadığını savunan gazete, Rusya, Çin ve Fransa büyükelçilerinin ise İngiltere’ye kesin bir dille karşı çıktıklarını yazdı.

Bu üç ülke temsilcileri, UNFICYP’in Kıbrıs sorunu müzakereleriyle alakası olmadığını öne sürerken, müzakerelerde ilerleme sağlanması gerektiğini, ancak nihayetinde BM’nin arzu ettiğinden farklı bir sonuç ortaya çıkabileceği için takvimler ve hakemliğin olmaması gerektiğini savundular.

Habere göre, üç ülke temsilcileri ayrıca, çoklu konferans gerçekleştirilmesi konusunda Güvenlik Konseyi’nin koyduğu koşulları da hatırlattılar.

Gazete, toplantı sonunda Downer’ın yeniden söz aldığını ve Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralmasının “belki de Kıbrıs sorunuyla ilişkili olmadığını, ancak doğal olarak Hristofyas’ın programının ağırlaşmasına yol açacağını” ifade ettiğini yazdı.

HRİSTOFYAS DÖNÜŞ YOLUNDA

Gazete bir diğer haberinde, dün New York’tan Güney Kıbrıs’a gitmek üzere ayrılan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, öncesinde bazı yabancı diplomatlarla görüştüğünü yazdı.

Hristofyas’ın temasları sırasında, Genel Sekreter’in koşullarının yerine getirilmesini istemeleri halinde ne yapmaları gerektiği konusunda diplomatlara bilgi verdiğini belirten gazete, Hristofyas’ın ayrıca ABD’deki Rum dernek ve federasyonlarıyla da görüştüğünü vurguladı.

EMİLİU WASHINGTON’DA TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

Fileleftheros gazetesi ise, Hristofyas’la birlikte Greentree Zirvesi’ne katılan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikolaos Emiliu’nun, Washington’da iki günlük temaslar gerçekleştireceğini yazdı.

Habere göre Emiliu, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Antony J. Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall’la temaslarda bulunacak.

Simerini gazetesi ise, UNFICYP raporuna ilişkin haberini; “Güvenlik Konseyi’ne Baskılar Başladı - Downer Dostları Anglo - Amerikanlarla ‘Parti’ Yaptı” başlıkları altında verirken, İngiltere’nin UNFICYP’e ilişkin önerisine Amerika’nın da destek verdiğini yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “UNFICYP’le Oyun - İngilizler Güvenlik Konseyi’nde Yeniden Düzenleme Konusunu Gündeme Getirdiler”

Haravgi: “İngiliz Müdahalesine Güvenlik Konseyi’nin Üç Üyesinden ‘Hayır’”

Alithia: “UNFICYP Baskı Oyunlarında”.